Д-р Игнасио Гонзалес: Ако обединим усилия, пушенето може да остане в миналото

"Важно е да има диалог, за да получат пушачите, които биха продължили да пушат, възможност да се преориентират към по-малко вредни продукти"

Мая Младенова 10 май 2023 в 09:59 17075 0

Игнасио Гонзалес

Снимка FMI

Игнасио Гонзалес

Игнасио Гонзалес Суарес е ръководител на отдел "Научни изследвания" за Европа на "Филип Морис Интернешънъл" (FMI) и отговаря за привличането и споделянето на научните данни за продуктите без тютюнев дим на компанията с цел повишаване на осведомеността и разбирането за намаляване на вредите от тютюнопушенето за Европейския регион. Испанец по произход. Има докторска степен по биохимия и молекулярна биология и бакалавърска степен по биохимия от университета в Овиедо (Испания). Има повече от 15 години опит в областта на предклиничните модели на заболявания. Публикувал е над 40 научни публикации и глави от книги.

- Г-н Гонзалес, Вие сте учен и отговаряте за научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Какво показват най-новите научни изследвания за бездимните алтернативи?

Така е, аз съм учен, по образование съм молекулярен биолог. Имам опит в областта на биологията на рака и преждевременното стареене. В компанията работя вече от почти единадесет години. Ръководя отдела за връзки с научната общност в Европа и поддържам контактите с колегите ни от региона във връзка с провеждането на научни изследвания на бездимните алтернативи и представянето на резултатите от тях.

Най-доброто решение за всеки пушач е да спре да пуши, но повечето пушачи продължават да пушат и макар че мерките за превенция и спиране на пушенето дават известен резултат, в света все още има около един милиард пушачи и според прогнозите на Световната здравна организация този брой ще се запази до 2025 г. Въпросът е какво още може да се направи? Ние знаем, че една от първопричините за заболяванията, свързани с пушенето, са токсичните вещества в цигарения дим, които се образуват в процеса на горене на тютюна. Затова в основата на бездимните алтернативи стои именно премахването на горенето. Когато се понижи температурата се генерира аерозол, чийто химичен състав е различен от този на цигарения дим. При преминаване на системата за нагряване на тютюн наблюдаваме намаление от около 95% на излагането на токсични вещества, което е сходно с намалението при спиране на пушене.

Следващата стъпка е да се направят лабораторни анализи и да се проведат множество т.нар. неклинични проучвания, за да се потвърди, че намалените нива на токсични вещества водят до по-малка токсичност в сравнение с цигарения дим. В нашите клинични проучвания, които са с продължителност до три месеца, наблюдаваме, че намаляват токсичните вещества, които измерваме през първите няколко дни след пълното преминаване, виждаме и, че значително намалява излагането на тези вещества в стойности, близки до тези при спиране на пушенето, като това намаление се запазва за цялата продължителност на проучването.

Много е важно също така да знаем кой използва тези продукти, след като те бъдат пуснати на пазара. Това са продукти, предназначени единствено за пълнолетни пушачи. Те не са предназначени за непушачи и бивши пушачи и със сигурност не са предназначени за непълнолетни. Затова провеждаме и проучвания след пускането на системите за нагряване на тютюн на пазара, за да разберем кой използва тези продукти. Нашите проучвания показват, че голямото мнозинство от потребителите на системата за нагряване на тютюн са потребителите, за които този продукт е предназначен, а именно пълнолетните пушачи, които ще продължат да пушат. В допълнение на това, има независими проучвания, които сочат много ниско потребление на системи за нагряване на тютюн от непълнолетни.

Има множество притеснения, свързани с това, че продуктите изглеждат модерни и привлекателни, а това може да привлече към тях нови потребители. Какво е Вашето мнение?

Да, това са основателни притеснения и ние се отнасяме много сериозно към тях. Аз, като учен, обичам да работя с данни, а не с предположения. Затова събираме данни по този въпрос. Ясно е, че много важен аспект на концепцията за намаляване на вредата е наличието на продукти, които се приемат добре от потребителите - пълнолетните пушачи, които ще продължат да пушат. Може да имате най-добрия продукт от гледна точка на намалена вреда, но ако никой не използва този продукт, няма да бъдат постигнати потенциалните ползи от него. Продуктът трябва да бъде приет от потребителите.

Според наши данни от редица страни, където нашите бездимни алтернативи са пуснати на пазара, над 70% от техните потребители употребяват само тях и са спрели да пушат цигари (данните не включват България). Според най-новите данни почти 26 милиона души употребяват нашите бездимни алтернативи в световен мащаб, а повече от 18 милиона са преминали изцяло на тях. Това означава, че те помагат на хората да спрат употребата на цигари. Разбира се, ние продължаваме да следим нещата, както и да ги предлагаме и да предоставяме информация за тях по такъв начин, че максимален брой пълнолетни пушачи да преминат на тях, като същевременно се намаляват до минимум възможностите те да се употребяват от непушачи, бивши пушачи или непълнолетни.

Как компанията провежда тези проучвания? Те различават ли се от стандартните клинични проучвания или научни изследвания? Резултатите потвърдени ли са в независими проучвания?

Спазваме международните стандарти за провеждане на проучвания, като се придържаме към високи стандарти за качество, включително за лабораторни и клинични практики. Има въведени международни акредитирани стандарти за качеството на проучванията. Нашият подход е разработен по модела, прилаган от фармацевтичната индустрия, и ние например комбинираме с обстойна оценка на химичния състав, т.е. какво има в аерозола от продуктите в сравнение с цигарения дим. Осъществяваме неклинични проучвания в лаборатория, за да изследваме токсичността. Провеждаме клинични проучвания при спазване на всички необходими стандарти за провеждане на проучвания с хора, в нашия случай пълнолетни пушачи. Представяме резултатите публично, участваме на научни форуми и публикуваме проучванията в рецензирани научни издания. До момента имаме над 400 научни публикации. Информацията за клиничните ни проучвания е публикувана на уебсайта clinicaltrials.gov, където всеки може да се запознае с това, което правим и да анализира резултатите.

Разбира се в науката е много важно данните и статиите да бъдат верифицирани от независими страни. В този смисъл вече има все повече независими проучвания на нашите продукти и на продуктовите категории, по които работим. Резултатите от тях като цяло съответстват на нашите резултати. Важно е също така, че се включват и все повече уважавани здравни институции, като FDA на САЩ, Агенцията за обществено здраве на Англия (Public Health England), регулаторни органи в Германия, Белгия и Нидерландия, които или са прегледали наличните доказателства или са провели свои собствени проучвания. Те публикуват доклади и изводите в тях са, че тези продукти не са без риск, което е вярно. Но тези продукти са различни от цигарите. Те намаляват емисиите на токсични вещества и имат потенциал да намалят вредата в сравнение с продължаването на пушенето.

Как Вие, като учен, как си обяснявате факта, че високорискови пациенти, например хора, претърпели инфаркт или страдащи от друго тежко заболяване, често не искат да спрат да пушат? Какво мислите по този въпрос? Има ли начин тези хора да бъдат убедени?

Знаем от научните доказателства, че пушенето е вредно и увеличава риска от развитие на заболявания. Най-общо можем да кажем, че и пушачите знаят това. Но въпреки всичко много пушачи продължават да пушат. В България тютюнопушенето е около 38%, на практика един от всеки трима е пушач, въпреки че е наясно с риска. Причината за това е, че отказът от цигарите е много труден. Възможно е хората да спрат, но е много трудно. Точно затова подходът за намаляване на вредата е много важно допълнение към традиционните подходи за превенция и спиране на пушенето. Трябва ясно да се каже на пушачите, че най-доброто решение е да спрат да пушат. А най-добре е никога да не започват. Но знаейки, че в реалния свят много пушачи ще продължат да пушат, по-доброто нещо, което те могат да направят вместо да пушат, е да преминат на продукт, който според науката е с потенциално по-малка вреда.

Последният ми въпрос е свързан с бъдещето на концепцията за намаляване на вредата от тютюна. Как виждате ситуацията след десет или петнадесет години? Кои са местата по света, където първо ще се случи промяната?

Искате от мен да предвидя бъдещето, а като учен аз не обичам да боравя с предположения. Има все повече държави, които възприемат концепцията за намаляване на вредата от тютюна като допълваща мерките за превенция и спиране на пушенето. Сред тях са Великобритания и Нова Зеландия, както и Япония, където системите за нагряване на тютюн доведоха до драстично намаляване на продажбите на цигари, а данните на правителството показват и намаляване на нивото на тютюнопушене. Ако обединим усилията си, тук имам предвид всички – индустрията, регулаторите, научната общност, можем да постигнем свят без тютюнев дим доста по-бързо.

Мерките за превенция на тютюнопушенето и за насърчаване на отказа от тютюнопушене са много важни. Трябва също така да се вземат предвид и подходите за намаляване на вредата като допълнение към тези мерки. Затова трябва да се предвиди подходяща регулаторна рамка, която дава възможност на пушачите да се предоставя информация за тези продукти и науката, която стои в основата им, като същевременно предпазва непушачите, пушенето може да остане в миналото в много държави по света. Това със сигурност е нашата мисия, нашата цел като компания – цигарите да останат в миналото. За да се случи това, обаче, е важно да има диалог с различните части на обществото, за да получат пушачите, които иначе биха продължили да пушат, възможност да се преориентират към потенциално по-малко вредни продукти. Това ще е много позитивно развитие и за общественото здраве като цяло.

Интервюто се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews