Андрей Райчев: ПП грешат, че бягат от избори

Жана Андреева 10 юни 2022 в 07:30 11720 3

Снимка Личен архив

"Продължаваме промяната" дават на ГЕРБ възможност да решат докога ще управляват. Вместо да отидат на единственото изгодно за тях - избори, ПП се опитват да крепят правителството, заяви в интервю за OFFNews социологът Андрей Райчев. 

Всъщност какво се случи? Защо ИТН изтеглиха министрите си от кабинета?

Прокъса бентът. Нещо, което се трупаше много, много време и се дължи на сериозни причини. Това не е психология, не че някой се е ядосал. Това се корени в дълбокото противоречие, което България изживява. Това е противоречието между два вида елит - западно базиран елит и вътрешно базиран. Това е по-силно отколкото русофили и русофоби.

В единия случай това са хора, които мислят по западен маниер, виждат строго западно бъдещето на България, не разбират вътрешните процеси и не ги смятат за важни. Смятат ги за местна специфика. И обратно - хора, които са израснали тук, тук са направили богатството и кариерата си и мислят през оптиката на тукашното. Те пък не разбират Запада и не го уважават особено, което не значи, че са антизападни.
Това в социологията се нарича несъизмеримост. Тези два вида елит не мислят еднакво - те виждат един и същи свят по различен начин.
Затова и двата отбора се чувстват абсолютно прави.

За да разберем какво се случва, трябва да минем през всички играчи:

Оптиката на "Продължаваме промяната" до момента - Те имат пълна международна подкрепа. Кирил Петков се раздвои на двама премиери. В чужбина беше младият Зеленски - ходи и говори правилните неща, казва им каквото искат да чуят на Запад. Така там виждат идеалния български премиер.

Оттук идва и главната грешка от страна на ПП, които допуснаха разпад на коалицията. Те надценяват Запада като влияние в България, мислят си: “Западните виждат нещата така, значи така ще стане”. Това е типична българска грешка. Западното влияние винаги минава през вътрешни фактори. В оптиката на ПП всичките “местни и малки” нямат значение. И те си позволиха в ситуацията на сложна четворна коалиция, тъй като са си решили въпроса с червените, да кажат: “Какво може този Слави да направи?”

Съответно имаше грубо подценяване на няколко видими унижения за Трифонов. Едното е изборът на гуверньор на БНБ, другото е БНТ. ПП въобще не се консултираха със Слави нито за СЕМ, нито за БНТ, а това за него е ключов въпрос. Той е човекът, който смята, че разбира от телевизии и е човекът, който разбира в сравнение с тях.

А и "двете външни политики", както Трифонов се изразява - министърът на външните работи да разбира от посланици какво са договаряли управляващите. Това са серия унижения, защото: “Няма къде да ходи Трифонов, къде ще ходи”. Те приписват на Слави Трифонов строга рационалност и игра на чист шахматист: “Да, не му е изгодно. Трима фантастични министри сме му дали - ето, дали сме му възможност да краде.” Съжалявам, че го казвам в тази форма, но те точно така го мислят: “Краде си нещо, временно го търпим този шоумен.”

ПП сбъркаха, като след раздялата почнаха да говорят гадости за бившия си коалиционен партньор. Същото важи и за обидите от другата страна. Обиди между бивши брачни партньори са грозна и несериозна гледка.

Причината за развода е тази дълбока несъизмеримост, която изби. ПП си представяха проблем с Христо Иванов от гледна точка на това, че те пасат електората му и отнемат неговите гласове, но там има едно бъдещо сливане на хоризонта, което реши въпроса.

Оптиката на Слави Трифонов до момента - Той си представяше, че тия двамата са презентьори, западни харвардци и лека кавалерия, че някак си ще може да реализира своята политика, защото той е сериозният.

Конфликтът между ПП и ИТН беше нещо, което се виждаше, но за ПП беше изненада, че стана, защото според тях Трифонов няма къде да ходи и ще трябва да е при ГЕРБ и ДПС, но гърнето изкипя.

Има едно голямо различие и това е Северна Македония - юни Македония е кипящо гърне - или ще кипне, или няма. До края на месеца България трябва да каже “да” или “не” на преговорите за членство. Подложени сме на сериозен натиск от ЕС. Европа е убедена, че България трябва да свали ветото и полага големи усилия, и сега ще гледаме кулминацията им. Слави Трифонов предпочете да бутне изпреварващо масата, за да не излезе, че събаря масата, на която току-що са седнали Шолц, фон дер Лайен или Макрон.

Оптиката на ПП за бъдещето - Вместо да отидат на единственото изгодно за тях - избори, ПП се опитват да крепят правителството, по абсолютно непонятен за мен начин, според мен надценявайки западното влияние върху ситуацията. Правят опит за превземане на половината група на Трифонов, за да имат 121 гласа. Но и без този опит, всъщност те са закрепени, защото е извършен акт на събаряне на коалицията, но не и на събаряне на правителството. 
За да се събори правителството е нужен вот на недоверие от 121 души, освен ако не поискат вот на доверие, което те не правят, а аз бих - на тяхно място.

ПП няма да паднат. Те ще страдат и ще е агония - неизвестно колко време. Те не удължават управлението си, удължават агонията си.

Вече има правителство на малцинството, но това значи, че не могат да прокарат нито един закон, не могат да свикат нито един съвет, на който да се реши какво да става. По всички въпроси до един трябва да ходят да питат. Как се управлява така? ПП се обричат на изключително лош живот, който изобщо не може да продължи дълго. Печелят известно време, в което ще се излагат все повече пред обществото.

Тоест вместо да кажат: “Щом е така - избори”, или да предложат нещо друго, те казват: “Не, не, все тая, и без Трифонов можем”. Тази грешка ще я платят на изборите. Мъчителното управление няма да им донесе облаги. Много по-добре за ПП щеше да бъде Петков да каже: “Изчерпа се тази формула, толкоз - нови избори. Глас народен, глас Божи.” Но те изглежда се надяват да удължат повече това нещо до есента. Защо? Не мога да си представя.

Защо го иска Христо Иванов мога да си представя - не е време за избори. Защо го иска Нинова също си представям - страх я е от избори. Оптималният за нея вариант, според мен, е да стане евродепутат след като ѝ изтече мандата като лидер на БСП през 2024 г. За нея избори сега са клин в тази работа.

Но ПП не би трябвало да се страхуват от избори - имат своите фенове, има 500-600 хиляди българи, които смятат да гласуват за тях.

Оптиката на Трифонов за бъдещето - Изборът, който той имаше, да бута или да не бута, е много прост: или да тлее още една година и да се смалява, и на следващи избори да се бори да влезе изобщо, или веднага да излезе и да се съживи. Защото той беше пето колело в тази коалиция.

Той отчетливо избра шанса си за трети танц пред публиката. Досега имаше два танца. На първите избори спечели 17% и каза: “Това са фалшиви избори, дай още едни”. Това му донесе 25% и тогава той доби правото да състави кабинет и не успя, защото предложи правителство на малцинството без да се договаря. Сега получава несигурен, но съвсем реално съществуващ в рулетката вариант за трети, последен шанс.

Ако се стигне до падане на кабинета, първи и втори мандат пропаднат, ПП вече са се провалили, ГЕРБ едва ли ще съставят правителство и тогава вариантът е трето завъртане. Какъв е тогава изборът на Радев? Той не може да даде на “Възраждане” мандат, не може на ДПС. Остава ДБ или Слави Трифонов. Въпросът е иска ли Радев избори, тоест иска ли още едно служебно правителство? Категорично не.

Той осем месеца управлява държавата на ръка. Това е тежко, трудно и едвам избута. Но тогава нямаше ценови шок, война в Украйна и т.н., македонският въпрос беше по-лек. Всички тези фактори водят до това Радев максимално да бяга от ново служебно правителство и да иска да възложи мандата на този, който може да го осъществи. И двете трети сили - ДБ и ИТН - е малко вероятно да сполучат, но ИТН е много по-вероятно да направи правителство от ДБ. Най-малкото заради настояването на ДБ за даване на оръжия на Украйна.
ИТН имат малък, но реален шанс - за да не станат избори, да получат третия мандат. Да се опитат да направят същото, което направиха миналата година с две уговорки: временно правителство за една година и предварително да се гласуват имената на министрите - коалиция на желаещите.

Това е оптиката на Трифонов: “Ще направя опит, а и да не стане - избори. А не да седя в коалицията и да хленча."

Оптиката на ДПС и ГЕРБ - Главната задача на ГЕРБ и ДПС е не да влизат във властта, а да излизат от изолация. Те управляваха по много сложна формула в продължение на 12 години: ГЕРБ на власт, а ДПС във властта, бидейки опозиция. Получиха своя ураган от агресии, който изби на площадите. Г-н Пеевски беше сатанизиран, г-н Борисов беше сатанизиран, г-н Гешев също.

ДПС ще гледат да не са лошите момчета, докато ГЕРБ имат много сериозен проблем: да се явят ли на избори при положение, че най-вероятно ще бъдат първи, но пак ще са в изолация и пак ще се говори как да се управлява без тях?

Има няколко неясноти. ГЕРБ се явяват, но ако не са заложили добре мостовете си - в следващия парламент “Възраждане” са по-големи, другите партии са по-малки, ГЕРБ, да речем, са същите - как се съставя тогава правителство? Тоест техният интерес е не да се явяват на избори, а техните противници да се варят по-дълго на бавен огън.

Крайният резултат са избори със сигурност. За ГЕРБ въпросът е: 1) да подкрепят ли Трифонов и да има избори септември 2023 г.; 2) да оставят ПП да се варят и да управляват без подкрепа, тоест избори късна есен или ранна пролет; 3) избори веднага.

ГЕРБ вероятно ще изберат да оставят ПП да се варят, което намалява възможността ГЕРБ да се съгласят на оферта от Трифонов. Вероятността веднага да предложат избори е нулева, защото им е рано.

Трифонов гледа есента на 2023 г., ГЕРБ гледат края на тази година и тук влизат в неочакван унисон с погрешната, сбъркана оптика на ПП и ДБ - от гледна точка на техните собствени интереси - за отдалечаване на изборите.

ГЕРБ ще използва тяхната грешка и ще отдалечава изборите. Те си казват: “Ето лятото да мине - изяжте си цените, изяжте си неспособността да актуализирате бюджета, изяжте си инфлацията и тока, който ще се вдигне - и тогава избори.” Без ГЕРБ не може да се свали това правителство, защото се искат 121 гласа да са “против”. ГЕРБ просто няма да се явят в залата.

Те са пред избора да си купят "Москвич", или да им подарят "Пежо". Тяхната политика е очевидна - максимално количество негативи за техния противник. Колкото по-дълго се вари той, толкова по-добре.

Тогава какво можем да очакваме през следващите месеци?

ПП си представят, че могат без Трифонов, но това ще е агония, ще доведе Борисов на власт.

В корена на всичко е, че ПП не реагират по правилния начин. Отдавам това главно на тяхната неопитност и на фетишизацията: “Щом Западът реши, то става”, но това, казахме, е голяма илюзия и не е вярно. В момента те се обричат да управляват, при положение, че вече не могат да го правят. Така ще влязат в капана на ГЕРБ - избори наесен или напролет, или дори да се влачат до септември 2023 г.

Това плаващо мнозинство ще започне да ги шантажира със сигурност.

Въпросът е ПП да осъзнаят, че губят от това, че удължават. Във всеки момент могат да поискат вот на доверие - въпросът е кога ще го направят. ГЕРБ няма да им направят този подарък.

На ПП им се струва, че могат да излязат от ситуацията, но това е погрешно усилие като такова. Какво като вземат половината партия на Трифонов? По всеки въпрос през цялото време ще има криза.

Въпросът е в кой момент Петков и Василев ще осъзнаят, че цялото това нещо им вреди. Ако това не стане - имаме избори късна есен, напролет, или ако на Трифонов му излезе схемата - догодина наесен.

Ако ПП не бяха арестували Борисов, той можеше да си представи контакт с тях. След този арест освен да ги види на дъното, не виждам друга негова цел. Едва ли ще им прости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

10.06 2022 в 16:52

За такива като Андрей Лайчев великият д-р Филипов пишеше думата анализатор с две л-та.

4038

1

Moirae

10.06 2022 в 08:37

Защо да бързат. Ето ИТН без забава ди минаха в отбора на ДПС и ГЕРБ в комисиите. Да стане видно за всички интересчиите и крадците, като се съешават.