23 септември е метеж, а не въстание

Калоян Константинов Последна промяна на 23 септември 2014 в 07:30 12031 33

Проф. д-р Пламен Цветков.
Проф. д-р Пламен Цветков.

Днес се навършват 91 години от т.нар. Септемврийско въстание от 1923 г. По този случай от OFFNews се свързахме с историка проф. д-р Пламен Цветков, който коментира един от трагичните моменти в новата българска история и паралелите между тогава и сега.

Проф. Цветков, какви са последствията от Септемврийското въстание за българското общество?

Първо, то не е въстание. Въстанието би трябвало да е нещо спонтанно и т.н. В случая става дума за една акция на московската агентура в България по заповед на Москва. Тук дори на част от самите комунисти, все още тесни социалисти, и през ум не им е минавало да правят революция в България, но пристига от Москва една заповед и се инсценира този метеж. Той изостря още повече военната криза в България, която и без друго е твърде остра поради авторитарните тенденции най-напред на режима на Българския земеделски народен съюз (БЗНС), начело с Александър Стамболийски. Има една много силна жажда за разплата понеже не е осъществен националният идеал и т.н. Това създава крайно остра ситуация в страна, която е победена в Първата световна война. Именно от тази изострена атмосфера болшевишкият режим на Ленин решава да се възползва. Да разпространява империята си и властта си. Затова е целият този метеж, но той, разбира се, налива допълнително масло в огъня на политическата атмосфера в България.

Това ли е причината за жестокото му потушаване?

Аз не знам доколко е жестоко потушаването. Тук също се лансират едни силно надути цифри. Доколкото знам, броят на убитите е под 1000 души, дори не на убитите, а някъде четох, че това е дори броят на всички пострадали от метежа. Това, което силно е скандализирало големи автори като Антон Страшимиров например, е, че е имало ексцесии. Имало е извънсъдебна разправа, но тези, които са се разправяли извън съда с метежниците, също са осъдени и някои от тях си излежават присъдите в затвора.

Значи не са истина някои от спекулациите в обществото, че броят на убитите метежници е над 30 000 души, както се посочва в историята между 44 и 89-а година, или над 5 000, както сочат някои модерни изследвания, или че жените са карани да танцуват хоро около натрупаните тела на съпрузите си?

Глупости, това са пълни глупости. Няма такова нещо. Изглежда обаче, че е имало подобно извращение с игрането на хоро. Броят на убитите е бил забележително по-малък от 1000 човека, но е имало ексцесии, издевателства. Този случай, който описахте, Антон Страшимиров го е взел от живота. Значи, че някъде се е случило това нещо, което той описва в своя роман.

Случаят с метежа преувеличен ли е от българската история и литература?

Романът на Антон Страшимиров е по конкретен повод и там възмущението срещу метежа на комунистите е достатъчно ясно изявен. Дори онази прочута фраза, която често рецитираше комунистическата пропаганда: "Клаха народа ни, както турци не го е клал", си има своето продължение - "Но къде отидоха онези, които го бяха подбудили да се надигне?" Те излязоха в чужбина! Значи той и в самия роман никак не симпатизира на комунистите, но това, което го възмущава, е, че една държавна власт си позволява такива издевателства над население, което е било в голямата си част подведено.

Това ли е най-яркият пример на жестокост от страна на българската държава към населението си, или по времето на комунистическата държава е имало по-големи зверства?

По време на комунизма, разбира се, че са много по-страшни престъпленията, но там е проблемът - че по времето на комунизма аз не знам дали изобщо е имало българска държава. Това си беше един геноцид и е бедна фантазията на човек, за да си представи какви издевателства, какви мъчения, какъв садизъм са проявявали при убиването на своите жертви комунистите.

С какво трябва да си спомняме днешния ден? С действия на българската държава или с влиянието на Русия, и дали е възможно да свържем миналото с настоящето?

Може да се твърди такова нещо, защото Русия днес продължава да има твърде силно лоби в България, дори още по-силно отколкото в онези години. А от онези години трябва да запомним, че няма нищо по-страшно от комунизма и че всъщност престъпленията срещу човечеството на комунизма тепърва чакат своите изследователи и своите автори, които да пишат на тази тема. Това не бива да се забравя в никакъв случай, защото забравим ли миналото, то рискува да се повтори.

Възможно ли е някога в бъдещето в България да се случи нещо такова - въоръжен метеж?

Моля се на Бог това никога да не се случва.

Това, което направи Русия в Източна Украйна и Крим, прилича ли на това, което е направила някога в България, на което е повлияла?

Има допирни точки, макар че тогава Ленин, пък и Сталин са предпочитали мръсната работа да им свърши някой комунист от местно потекло. Между другото и Хитлер е прибягвал до такива методи. Той, когато създава тези зловещи еврейски гета в окупираните от вермахта градове, поверява вътрешния ред на евреи гестаповци. Така че и двете диктатури прибягват до услугите на местните. Но убийците - както метежниците от 23-а година, така и убийците от септември 44-а година натам, надали са българи, а трудно бих ги определил и като хора. Това са просто някакви изчадия в човешки образ.

Има аналог, това е все същият фактор. И както казва - аз често го цитирам - покойният Йосиф Петров, който беше най-старият депутат в 7-то Велико народно събрание: "Освободихме се от комунизма, но от комунистите скоро няма да се освободим".

Какви интересни моменти е имало, свързани с метежа?

По-любопитно, което не се знае, е, че понеже метежът е организиран броени месеци след преврата на 9-и юни през 1923 г., който сваля насилствено от власт Българския земеделски народен съюз. В БЗНС има среди, които, естествено, търсят реванш, искат да си върнат властта, ако трябва и със сила. Такива земеделци се подлъгват от апела на комунистите за единен работническо-селски фронт и власт, и т.н. И от начало тръгват да участват заедно с комунистите в метежа, но комунистите по най-брутален начин казват на земеделците "Вие няма какво да търсите тука, няма какво да ръководите, ние ръководим нещата". Цялото това нещо се оказва един мит - митът за работническо-селското единство. Друг е вече проблемът, че в една селска държава като България и комунистическата партия, и БЗНС са предимно селски партии. Както и народната партия, както и либералната партия, така че това също е голяма измислица, дадена партия да отговаря само на определен социален слой от обществото.

Горе-долу като в днешно време отново.

Ами вижте, много по-сложни са причините, поради които даден човек и дадена група от хора се ориентират към една или към друга политическа идея. Но това не зависи от социалната принадлежност или поне не зависи така пряко, както си го представят комунистите.

Проф. д-р Пламен Цветков е преподавател по нова и най-нова история в Нов български университет.

Научните му интереси са насочени към политическата и дипломатическата история на България, Балканите, Европа и света през ХХ век, както и към ранната история на българите и по-точно към проблема за тяхното потекло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 16:39

колко пък е трудно да дадеш малко руско оръжие на озверелите от мизерия селяни в северозападнала България и да им посочиш по кой да стрелят. Всички са извлекли ползи от това, освен самите селяни.Военната клика е била доволна, и е допуснала и използвала съветските агенти да го свършат, за да се справи с БЗНС. и да отмени и без това фасадната демокрация.самите съветски агенти са се изстреляли в кариерата и са си постлали за постове в коминтерна.набиращите сила сталинисти по това време са си бетонирали влиянието в страната ни и са станали незаобиколим фактор.Зверствата са били съзнателно толерирани, именно за да се бетонират тези позиции, да се внесе страх в населението, да се създаде условия за треор, за атентата в Св.Неделя, нов по-голям терор и така в непрестанна спирала до 1944, когато в крайна сметка единият лагер е надделял трайно и всички, които са останали в другия лагер са били отстранени, но заедно пак с голяма част от интелигенцията и народа.така три-четири пъти за 20 години е бил избиван и прогонван елита на България.невзелите страна са убити физически, а тези, подчинили се на един от двата лагера са умрели духовно.малцина са запазили човешкото, но с цената на оцеляване ден за ден. сега т. нар преход направи същото, само по-завоалирано и без кървави хора, а поединично. така от 1920 до днес всичко е едно загубено време, в което се похабихме като нация от шайка разбеснели се простаци и егоисти , които ни лашкат от крайност в крайност, за да им робуваме.

24.09 2014 в 13:47

Мунчо нещо си в гляма грешка за неофашистите на запад никой не ги вкарва в затвора а са в парламентите. И в България също бяха в парламента Атака.

24.09 2014 в 06:52

Малко детайна история от "възстанието".
"Мъглиж беше пръв, Стара ....."
На 12.09.1923 вечерта партийния (селски) актив се събира при Дядо Минчовия орех. На мястото има мраморна плоча, макар никой да не знае кой от множеството огромни орехови дървета там да е именно този. Като се събрали загряли набързо с малко ракия и решили, че револиционната ситуация е настъпила.
То Ленин е казал, че революцията може да победи в отделна държава, но мъглижани решили,че това може да стане и в отделно село, имат си хората собствен принос към револиционната теория и практика.
На сутринта (13 септември) революцията избухнала (разбирайте въоръжени с 3 пищова храбрите мъглижани арестували кмета, разсилния и телеграфиста и установили "съветска власт".
Но както знаете полицията имала данни за бъдещото възстание и понеже никой не отговарял на телефон и телеграми дребна полицейска част тръгнала с камион към Мъглиж (15 септември). Съответно револиционерите предвид превъзхождащата ги по численост, организираност, оръжие и др. качества сила се окопали не в масите, а отишли да берат гъби в гората. С което и с няколко по-късни ареста се приключило с въстанието на тази револиционна територия.

То рано пиле рано пее, ама все пак...

24.09 2014 в 03:36

ГОВНАР! КАКВИ "ГЕСТАПОВЦИ ЕВРЕИ" В ПЕДЕРАСТКАТА ТИ РАЗБЪРКАНА ТИКВА! или питай майка си колко кура на "гестаповци евреи" е отнесла с курвенския си задник, преди да се пръкнеш гнидо миризлива. "Историк" педал!

23.09 2014 в 22:41

Поредният "Рачко Пръдлето"(за тези, които не са чели "Под игото" типаж на Вазов за блюдолизец)

23.09 2014 в 22:23

Doonka тъпако ,а ти на коя школа си продукт бе боклук ,на оная дето ни учеше , за вожда и учителя Димитров продажника московска подлога ,чиито другар от Лайпциг го пращат в Сибир или пък на правешкия тъпунгер дето ни предложи за република на любимия ти Ссср , ей такива долни мастии като теб могат да замесят като Батак в тоя спор !!Спри се ти бе пачавро червена !