Спящата полиция продължава тормоза над фотографа

Владимир Йончев 27 октомври 2012 в 12:18 12873 11

Снимката, заради която говорителката на полицията Калинка Пенчева нарече Боян Максимов
Снимката, заради която говорителката на полицията Калинка Пенчева нарече Боян Максимов "селски глупак"

Полицията продължава тормоза над Боян Максимов, който направи уникалната снимка на спящите в патрулката милиционери.

Максимов е привикан рано сутринта в събота в сградата на ОД на МВР - Варна на "беседа".

Призовката е изпратена в петък вечерта около 21 часа.

Пред БГНЕС Максимов е заявил, че няма да отиде, защото в събота планира да е в София.

Младежът бе наречен от говорителката на Варненската полиция Калинка Пенчева "селски глупак" заради снимката на спящите по време на дежурство полицаи. Веднага след това фотографът обяви, че ще я съди.

След изключителната популярност, която придоби изказването на Калинка Пенчева, премиерът Бойко Борисов обяви, че я уволнява.

Оказа се, че обещанията на премиера са само празни думи и Калинка продължава да е говорител на варненския клон на родната полиция.

За сметка на това Максимов е подложен на невиждан милиционерски тормоз. За няколко дни 3 пъти му е съставен акт, че не носи лична карта, а милиционерите го спират на през няколко крачки.

Ето какво разказа Максимов пред варненския вестник "Народно дело":

"Отивам аз да си хвърля боклука и ме спира полиция да ми иска документ за самоличност. Нямах в този момент. Обясних, че ако ме изчакат, ще се кача до вкъщи и ще донеса. В същото време слезе друг съсед да си хвърля боклука и попита какво става. Когато му казаха, че не си нося личната карта, той поиска да гарантира за мен, каза, че ме познава. Това не помогна и тогава той им се изсмя и им каза, че и той няма в момента карта в себе си и на него да съставят акт. На мен ми съставиха, на него не. Как наричате това!?".

Фотографът е прекарал и една нощ в ареста. Задържан е "защото буйствал". Аз просто си разхождах кучето, разказва Максимов.

За сметка на това нито един компетентен орган все още не е започнал разследване по публикациите в медиите, че Калинка Пенчева се  е уредила незаконно с общинско жилище, като крайно нуждаеща се.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР ще се произнесе чак в понеделник по случая с говорителя на варненската полиция Калинка Пенчева.

Днес работи комисията, която трябва да се срещне със свидетелите, служителката и лицето, което беше обидено по този недостоен начин, заяви Цветанов.

Гневът срещу полицейския произвол изригна в социалните мрежи. Там вече се организира митинг в защита на Максимов.

Митингът срещу полицейския произвол е насрочен за 15 часа в неделя край езерото "Ариана" в София - на метри от Орлов мост, където младите хора през юни успяха с митинги да спрат разграбването на природата с лобистки закони.

Повече информация за митинга можете да видите тук.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки