Строителят на интерконектора увери президента, че ще е готов до края на месеца

От 1 октомври по тръбата вече ще тече азерският газ

OFFNews 12 август 2022 в 16:33 2307 2

Интерконекторът
Газовата връзка с Гърция ще е готова за експлоатация до началото на септември.

Българо-гръцката газова връзка ще бъде напълно завършено до края на август, увери собственикът на фирмата-строител Авакс на свиканата от при президента Румен Радев среща по темата.

От своя страна държавният глава посочи важността на проекта за разнообразяването на газовите доставки не само за България, но и за другите страни от Югоизточна Европа.

В срещата при президента участваха и служебният премиер, както и министри от кабинета.

Спаред държавния глава междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен обект, а има силно регионално и геополитическо значение.

"Приключването на този инфраструктурен и геополитически обект, в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, на растящи цени, е от особена важност за нашата страна и за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите", каза Румен Радев.

Собственикът на фирмата-строител "Авакс" декларира, че ще се направи всичко необходимо довършителните дейности по обекта да са факт и той да влезе в експлоатация до края на август, но си даде отсрочка, като каза, че това може да стане "до 7 или 8 септември".

"Ние сме си направили един разчет във времето за това как да се случат нещата по възможно най-експедитивен начин. Предполагам, че в рамките на август, ако е 7-8 септември не е чак толкова голяма отсрочката, но ще се постараем всичко да бъде изпълнено от наша страна", каза той.

Теодора Георгиева - изпълнителен директор от българска страна на проектната компания заяви, че в момента се дискутира с "Булгаргаз" кога да се активира точката за достъп за азерския газ при Комотини.

"Доколкото ми е известно, те имат сключен анекс до края на септември. Също така резервиран капацитет на Неа Месемврия и на Сидерокастро, така че ще се съобразим изцяло с поетите техни ангажименти, за да може от първата възможност ние да се включим и да активираме точка Комотини", посочи тя.

Това, което е известно в публичното пространство е, че "Булгаргаз" се е договорил с Азербайджан газ през Комотини да се доставя от 1 октомври.

След срещата министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че от 1 октомври е планирано по тръбата да тече азерски газ.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ” , подчерта той.

По думите му това, което го притеснява е, че строителят не е могъл да предостави график за изпълнение на абсолютно всички дейности.

„Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график – съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя – в случая ICGB, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график”, добави той.

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията Авакс, най-вероятно този срок може да е нормален”, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация”, допълни той. - "Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!