Службата за съвети в земеделието си купува 35 коли за 1,2 млн. лева

OFFNews 16 август 2022 в 15:08 2096 0

МЗХГ

Снимка МЗХГ

Министерството на земеделието, храните и горите

Националната служба за съвети в земеделието обяви обществена поръчка за купуване на 35 нови автомобили за общо 1 227 450 лева. От условията в поръчката може да се направи извод, че марката, която ще се купи, е определена.

Поръчката е открита днес, а крайният срок за подаване на оферти е 15 септември. Средната цена за автомобил е 35 070‬ лева, като в нея влизат и всички такси и разходи, свързани с регистрация в КАТ. 

Според минималните технически и конструктивни изисквания, ергономичност, обитаемост и техническа естетика колите трябва да са хечбек или SUV, междуосието да е минимум 2600 мм., клиърънс – минимум 170 мм., а екологична норма да е EURO 6.

Средният разход на гориво трябва да е максимум 7 литра на 100 километра. Работният обем на двигателя – минимум 990 куб. см., минималната мощност трябва да е 60 kW, а максималната – 100 kW. 

Прави впечатление, че предавателната кутия е заложено да бъде "механична, минимум 6-степенна + задна". Тъй като при ръчните скоростни кутии (с екзотични изключения) няма трансмисии с повече от 6 предавки, явно наличието им е задължително условие, а не минимум.

Към автомобила трябва да има и допълнителен комплект 4 (четири) брой гуми с джанти, с размер - идентичен на фабричния, в зависимост от сезона и гумите, с които е оборудван автомобила. 

Всички автомобили трябва да бъдат от един и същи марка, модел и производител, като гореописаните характеристики трябва да бъдат спазени за всеки един поотделно.

Според специалистите, с които OFFNews разговаря, минималните технически спецификации на автомобилите отговарят в по-голямата си част на определен модел Dacia, на Peugeot, както и на някои модели на други френски, германски и азиатски марки. Заложената цена обаче отговаря на ценовия диапазон на автомобилите на Dacia. Преглед в официалния сайт на румънската марка у нас, показва, че базовите цени на хечбека с повишен клирънс започват от 27 440 лева, а в по-високото ниво на оборудване - 28 940 лева.

Относно системите и оборудването за сигурност е заложено: 

  • Електронна система за контрол на стабилността /ESP/.
  • Антиблокираща спирачна система /ABS/ с електронно разпределение на
    спирачното усилие /EBD/.
  • Система за контрол на сцеплението.
  • Спирачен асистент.
  • Ляво разположен волан.
  • Въздушни възглавници – минимум 4 (четири) на брой.
  • Огледало за обратно виждане със система против заслепяване.
  • Триточкови (минимум) предпазни колани за всички места в автомобила.
  • Странични електрически огледала.

При доставката автомобилите трябва да са заредени с поне 10 литра гориво. До първите шест месеца от сключването на договора трябва да се доставят минимум 20 коли, а останалите - в следващите шест месеца. Регистрацията в КАТ трябва да се извърши в срок до 14 календарни дни, считано от датата на подписване на приемо-предавателния протокол, с който е удостоверена доставката. 

Националната служба за съвети в земеделието е създадена преди 22 години, а основните й функции са да предоставя специализирани консултации в областта на земеделието; да оказва консултантска помощ на земеделските стопани, сдружения и други организации, свързани със земеделието; предоставя безплатно консултантски услуги чрез различни подмерки; да подпомага трансфера и приложението на научните и практически достижения в областта на земеделието; да организира и извършва обучение на земеделски производители и да извършва лабораторни изпитвания, свързани с основната дейност на НССЗ по цени, нормативно определени до размера на извършените разходи съгласно одобрен от изпълнителния директор ценоразпис.

Настоящият директор на службата Любомир Маринов е назначен пред 2009 г. от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови