След вдигането на лихвите по кредитите ще се вдигнат и тези по депозитите

OFFNews 12 октомври 2022 в 09:50 2589 1

Левон Хампарцумян

Снимка БТА/Христо Касабов

Левон Хампарцумян

След вдигането на лихвите по кредитите ще започнат да се вдигат и лихвите по депозитите, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян от bTV и добави, че не очаква промяна в лихвения процент до края на годината, а след това - че няма да има рязко увеличение.

"Беше малко неестествено да трябва да получавате нулев доход или дори за по-големите депозити да плащате нещо. Това ще се поправи", увери банкерът, но предупреди, че "ако някой си е взел кредит на ръба на възможностите, може да започне да има затруднения". И все пак новите лихвени нива ще бъдат поносими за повечето хора, най-вече за тези, които са теглили кредит разумно.

За хората, които са взели кредит с лихва, която не е променлива, тя ще остане същата - каквато е по договора. При останалите условията могат да се променят, но само двустранно. "Банките все пак не са "Газпром". За да променят нещо, е уговорено предварително, че би могло да се промени при настъпване на еди какви си условия", коментира Хампарцумян.

На въпрос какъв би бил евентуалният таван на увеличението той отвърна, че такъв няма, но даде ориентир."Бихме могли да очакваме, след като българската държава се финансира с 10-годишен дълг за 4 процента и нещо – а тя е по-добър риск, отколкото аз и вие – трябва да очаквате за по-дълги ипотечни кредити стойности на лихвите в тази посока. Примерно в Америка на 30-годишен кредит е 6,5% - 7%".

Промяната "ще охлади леко имотния пазар", прогнозира банкерът и обясни: "Вижте, когато на хората им говорите: „Война, криза, рецесия“, и без да пипате лихвите, те започват да се замислят дали точно сега да си купуват жилище, или да изчакат, или да видят какво ще се случи. Моят съвет към тези, които наистина имат належаща нужда, могат да купуват без много, много да мислят, но тези, които могат да отложат, биха могли да го направят".

Въпрос защо се увеличават таксите получи отговора:

"Защото има кой да ги плаща. Защото може. В период на ниски лихвени доходи банките се научиха, че могат да играят с таксите и да получават относително безрисков и лесен доход.

Има и основание за това – всички тези нови системи, онлайн банкиране, това струва пари, някой трябва да го поддържа.

Колкото повече, толкова повече. Това е пазар. Ако на някоя от по-големите банки не ѝ издържат нервите, почне да сваля таксите и комисионите, за да привлече клиенти, другите ще я последват. И обратното. Системи като Револют оказват постоянен натиск върху банките да намаляват цени за определени услуги".

Според Хампарцумян обаче по-скоро не се очаква на някоя банка "да не ѝ издържат нервите" и да почне да сваля такси.

По-евтиният газ също не означава, че инфлацията ще тръгне надолу - каза още той. Но той означава друго: "че използването на газта като оръжие от Путин пропадна. Това е ключът. А не, че някой купил два танкера, три танкера. Тази работа с танкерите и фирмите, ако ме питате, е борба кой ще вземе комисионата.

"Надали ще се стигне до редукция на крайна цена в магазините, но по-скоро ще се спре тенденцията за безумно нарастване на инфлационните очаквания. Част от инфлационните цени, които виждаме, са от инфлационните очаквания на търговците, а не защото те имат кристален купол, в който влизат някакви много сложни неща. Те казват: „Дай да вдигнем цените, за да видим докъде ще можем да ги вдигнем“. Ако не се разбягат клиентите, те ще продължат да ги вдигат. Ако клиентите спрат да идват, защото една стока може да ѝ дадеш каквато искаш цена, но ако няма кой да я купи, няма кой да я купи", каза още Хампарцумян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews