Руската компания IDC ще строи 'Турски поток' в България (допълнена)

Булгартрансгаз не подозира, че има подизпълнител

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 11:15 3934 0

Руската компания IDC (Infrastructure Development and Construction) ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода "Турски поток", предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград.

IDS беше главен изпълнител за изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия. Компанията е регистрирана в Белград.

Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум „Аркад” (Arkad).

„Булгартрансгаз” е подписал договор в размер на 1,1 млрд. евро с консорциума „Аркад”, който е със седалище в Саудитска Арабия.

IDC ще изгради над 100 км газопровод от границата със Сърбия през територията на България в качеството си на един от подизпълнителите на строителството на газопровода.

Компанията ще използва машините и работниците, с които е построен „Турски поток” през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода, т.е. ще бъде извършена комплексна услуга. Договорът с изпълнителите вече е подписан и работата трябва да започне през март. 

Ръководителят на „Сърбиягаз” Душан Баятович заяви, че компаниите, изградили сръбския участък на „Турски поток”, могат да помогнат на съседите в България да завършат работата си възможно най-скоро, защото без българската част от газопровода няма да има газ и за Сърбия.

Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България.

Участъкът на главния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя руски газ от "Турски поток", е проектиран от италианско-сръбския консорциум „Saipem-Srbijagas”.

Сърбия има да приключи изграждането на компресорната станция на границата с Унгария, където продължава „Турски поток”. Най-големият проблем, който е срещнал бизнесът, е при намирането на заварчици, които в Сърбия са малко.

Първият 11-кимолетров участък от газопровода „Турски поток“ през територията на България вече е завършен от местна компания, като проектът е на стойност 14,2 милиона евро. Очаква се строителството на втория участък от газопровода да бъде завършено до следващия отоплителен сезон.

През май 2017 г. руският „Газпром” започна изграждането на първия участък от тръбопровода „Турски поток” чрез полагане на 930-километров тръбопровод под Черно море до турското крайбрежие. Той е предназначен да снабдява Турция с газ. Другата част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за държавите от Южна и Югоизточна Европа, е с дължина 180 километра. Той ще преминава през турска територия до границата със съседните страни. Капацитетът на всяка от двете отсечки на тръбопровода е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

“Булгартрансгаз“ не е уведомяван за привличането на подизпълнители за строежа на газопровода „Балкански/Турски поток“ на територията на България, съобщиха от дружеството пред БГНЕС. 

От български оператор припомнят, че имат сключен договор със саудитския консорциум „Аркад“ за изграждането на магистрален газопровод до българо-сръбската граница.

„Следва да се има предвид, че съгласно българското законодателство отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности. Към настоящия момент, „Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора“, заявяват от „Булгартрансгаз“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови