„Росатом“ иска сама да си оценява работата в „Козлодуй“

10 октомври 2012 в 13:52 1971 0

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Руската държавна компания ЗАО "Русатом Оверсиз" (Rusatom Overseas) подаде заявка за участие в търга за провеждане на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта за изграждането на на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“. Информацията е на източника на РИА „Новости“ в атомния сектор в България, „запознат със ситуацията“.„Руската компания подаде заявка за ОВОС по седмия блок на „Козлодуй“, твърди източникът на агенцията.

Медията припомня, че проектната компания „Козлодуй – нови мощности“ е обявила на официалната си страница стартирането на тръжната процедура за „Разработване на техническо задание за обема и съдържанието на отчета за оценката за въздействие върху околната среда и изготвянето на отчет за оценката за въздействие върху околната среда върху инвестиционната оферта за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Крайният срок за подаване на оферти бе 26 септември 2012 г.

Изпълнителният вицепрезидент на Rusatom Overseas Леош Томичек в кулуарите на форума „Атомекс“ потвърди на форума „Атомекс“ факта за подадената заявка. „Ние наистина подадохме нашата заявка за ОВОС на „Козлодуй“ - VII. България е традиционният ни партньор, затова ние проявяваме интерес към подобни проекти. Ние заявихме за интереса си и ще проучваме тръжната дкументация“, коментира топмениджърът.

ЗАО «Русатом Оверсиз» е една от най-новите дъщерни компании на руската държавна корпорация „Росатом“, създадена през 2011 г. с цел пласиране на руските атомни технологии на световните пазари, пише в сайта на дружеството. Справката на OFFNews в сайта на компанията също така подчертава, че ключов елемент в комплексните оферти на „Росатом“ е дизайна, проектирането и изграждането на атомните електроцентрали по света „на базата на безопасна и проверена технология ВВЕР“.

Именно ползващи подобна технология блокове (спорно дали поколението е 2+ или 3+) се доизготвят от дъщерните заводи на „Росатом“ и „Газпромбанк“ в Русия по поръчка за АЕЦ „Белене“. ОВОС-ът пък ще трябва да оценява и работата на самата корпорация, чиито реактор и оборудване ще трябва да се тестват (включително и чрез стрес-тестове на ЕС) за влияние върху околната среда. По този начин съгласно европейското законодателство налице е потенциалният конфликт на интереси при положение, че „Росатом“ вече участва в проекта чрез дъщерната „Атомстройекспорт“ (АСЕ) и заводите за ядрено оборудване.

Брюксел вече проявяваше вече интерес към търговете за „Белене“ и „Козлодуй“ и изрази желанието си компаниите от ЕС да бъдат по-активно привличани от българските власти, за да съставят конкуренция на руския монопол в сектора. Тогава се заговори и за евентуално използване на американско ядрено гориво, което да замени руското такова (подобни опити се правеха в Чехия и Украйна), но според експертите от бранша това можело да стане само след години тествания.

Идеята е първият енергоблок да бъде инсталиран на „Козлодуй“ или продаден, заедно с втория блок. Проблемът е и в наличието на проектант в лицето на конкурентната американско-японската Westinghouse, с която „Росатом“ отказва да разменя техническата документация по проекта за VII блок. Отказът от руската технология пък би довел до необходимостта от абсолютно нов проект, за която на всяка западна компания (Westinghouse, Areva, RWE) би потрябвали между 5 и 10 години.                               

                                                                                                                                           Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!