Разбрахме се с Гърция за двойно повече газ от LNG терминала в Александруполис

Следващото редовно правителство ще избере дългосрочните доставчици на газ, обяви президентът Румен Радев

OFFNews 29 август 2022 в 14:01 5730 4

енергийният министър
Енергийният министър Росен Христов.

Постигнахме принципна договореност капацитетът, който е резервиран от страна на България от изграждащия се терминал за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, да бъде удвоен - от 500 милиона на 1 милиард кубични метра. Това обяви енергийният министър Росен Христов след среща при президента с представители на ръководствата на компаниите Gaztrade и Copelouzos Group.

Това означава, че страната ни ще има възможност да внася чрез интерконектора ICGB освен азерския газ - 1 милиард кубически метра годишно, и още толкова втечнен. Това количество покрива две трети от потреблението на синьо гориво в България.

Терминалът в Александруполис ще е готов догодина.

Служебният кабинет ще открие търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дългосрочен план, но решението за подписване на договори ще бъде оставено на следващото редовно правителство, обяви държавният глава Румен Радев на срещата.

Сред темите на срещата са възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в Александруполис. В разговора участваха и министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз".

"На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок", заяви държавният глава.

Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но той е от особена значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция, отбеляза Радев. Според държавния глава постигането на това изисква терминалът да бъде свързан и с междусистемната газова връзка между България и Гърция, който трябва да свърже двете страни от 1 октомври.

Освен завършването на терминала в срок, посочи президентът, за страната ни е важно още веднъж да бъдат разгледани възможностите за повишаване на вноса на втечнен газ за България през Гърция, както и за възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис.

По думите му българската страна прави всичко възможно, за да помага на компанията, която строи интерконектора, така че той да бъде завършен навреме.

"Правителството е поело ясен ангажимент към цялото българско общество да гарантира доставките на газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени", каза Радев. "Но в същото време, тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне прозрачни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен план за възможно най-добри условия. И ще остави на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор", допълни той.

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос увери, че България ще бъде с приоритет при резервирането на капацитети и добави, че реализирането на проекта върви по план и той ще бъде завършен навреме.

Междувременно се очаква “Газпром” да отговори на България дали ще се върне на масата за преговори. Според енергийния министър Росен Христов това трябва да се случи най-късно днес. В края на миналата седмица кабинетът официално влезе в контакт с руската компания. Целта на евентуалните преговори е Кремъл да възстанови доставките на природен газ към страната ни в рамките на настоящия договор. От Министерството на енергетиката ще настояват за промяна в механизма на плащане, както и за удължаване на доставките до края на отоплителния сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

geri

21.10 2022 в 09:44

Освен търговски процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен план е необходимо и да се мисли за инвестиции в изграждане на терминали за втечнен природен газ. По този начин неминуемо ще се намали доставката на LNG, тъй като директно танкерите ще акустират на територията на страната.

2550

3

alfakentavur

29.08 2022 в 14:30

Този като го видя и ми се иска да съм бабичка. Богата бабичка.

1930

2

Муню

29.08 2022 в 14:28

Президента започва да се олива.
Май върви към импичмант с бясна сила

12073

1

IvanofRumen

29.08 2022 в 14:24

Този на снимката ми прилича на танцуващия казачок. Нищо не разбиращ, сложен от рашисткото посолство, за да изпълни желанието на Путлер. Предател!