Орешарски: „Южен поток" е спрян не от моя кабинет

Ива Оприкова 07 декември 2014 в 12:47 9078 16

Пламен Орешарски

"Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба за Европа, региона и най-вече за България. Той бе важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване. Сред тези мнения се прокрадват и манипулативни обвинения за стореното от Правителството, което ръководих", коментира на личната си страница във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски в отговор на "обвиненията" на Бойко Борисов срещу ръководения от него кабинет за спирането на проекта.

Според бившия премиер има опити, с които да се внуши, че неговото правителство е работило непрозрачно и това било причина за критики от ЕК. 

Той припомня, че Еврокомисията е набелязала три "спорни действия" - определяне на „Южен поток България“ за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение, възложените от „Южен поток България“ поръчки.

"Без да влизам в спор относно юридическите аргументи на Комисията, само ще отбележа, че нито едно от тези действия не са предприети в периода 2013-2014 година. Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство", пояснява Орешарски.

По думите му проектът „Южен поток" е спрян още в средата на настоящата година от предходното правителство. Той признава, че по време на управлението му са преустановени временно само новите тръжни процедури. 

"Действително, в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо", пише още той.

Той допълва, че експерти на Икономическото министерство и на БЕХ са провели срещи в Брюксел и са изложили аргументите на българската страна защо забележките на ЕК не са издържани. 

Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта.

"По обясними причини, не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите, вече, две български Правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока. В обобщение, през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на Южен поток бяха ускорени, като инкасираното изоставане бе преодоляно по признание и на руската страна. Развитието в последните няколко месеца завърши със разочароващ резултат. По моя оценка, в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", коментира още бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!