Quantcast

Орешарски: „Южен поток" е спрян не от моя кабинет

Ива Оприкова Последна промяна на 07 декември 2014 в 12:47 7713 16

"Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба за Европа, региона и най-вече за България. Той бе важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване. Сред тези мнения се прокрадват и манипулативни обвинения за стореното от Правителството, което ръководих", коментира на личната си страница във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски в отговор на "обвиненията" на Бойко Борисов срещу ръководения от него кабинет за спирането на проекта.

Според бившия премиер има опити, с които да се внуши, че неговото правителство е работило непрозрачно и това било причина за критики от ЕК. 

Той припомня, че Еврокомисията е набелязала три "спорни действия" - определяне на „Южен поток България“ за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение, възложените от „Южен поток България“ поръчки.

"Без да влизам в спор относно юридическите аргументи на Комисията, само ще отбележа, че нито едно от тези действия не са предприети в периода 2013-2014 година. Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това правителство", пояснява Орешарски.

По думите му проектът „Южен поток" е спрян още в средата на настоящата година от предходното правителство. Той признава, че по време на управлението му са преустановени временно само новите тръжни процедури. 

"Действително, в качеството ми на министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо", пише още той.

Той допълва, че експерти на Икономическото министерство и на БЕХ са провели срещи в Брюксел и са изложили аргументите на българската страна защо забележките на ЕК не са издържани. 

Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта.

"По обясними причини, не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите, вече, две български Правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока. В обобщение, през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на Южен поток бяха ускорени, като инкасираното изоставане бе преодоляно по признание и на руската страна. Развитието в последните няколко месеца завърши със разочароващ резултат. По моя оценка, в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година", коментира още бившият премиер.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2015 в 17:42

А ЗАЩО МЪЛЧАХТЕ ДО СЕГА Г-Н ОРЕШАРСКИ И СЕ ДЪРЖАХТЕ КАТО КОМУНИСТ НА РАЗСТРЕЛ.НЕ ВЛАГАМ ПОЛИТИЧЕСКИ ОТЕНЪК.ДОСТАТЪЧНО НЕСПРАВЕДЛИВИ УПРЕЦИ БЯХА ОТПРАВЕНИ КАМ ВАС И ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ НАГЛЕЦИТЕ В СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ И НОВИЧКИЯ КАБИНЕТ НА БОРИСОВ.ЗАЩО НЕ КАЗАХТЕ,ЧЕ ПИСМОТО ДО ГАЗПРОМ Е ПОДПИСАНО ОТ СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР ЩОНОВ.ЗАШО? ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЯХТЕ ДА СПЕСТИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНО ВРЕМЕ И ОПЛЮВКИ.

28.01 2015 в 16:51

С огромно закъснение бих искала да попитам следното:Имал ли е юридическо право служебния министър Щонов да пише до Газпром и да спира проекти или е бил назначен САМО ,ДА СВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА?!?

07.12 2014 в 20:01

Щом се появи ТИКВУЦ на власт веднага се появява некакво СПИРАНЕ-ЗАКРИВАНЕ .... я на некой АЕЦ, я на некой Южен поток или Бургас – Александруполис.....
Следващият път /НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ/ да го изберат за президент ... сигур ша се закрива и държавата!!!

07.12 2014 в 19:58

Мдааааа .... Ясноооо ... Пак Чехльо и Близашки-Мазнишки са забъркале кашата....

07.12 2014 в 18:20

Гацо как троли само... И то - доста нескопосано. Копи-пейст мнения от други теми. Гацка, мирише ми, че и тая вечер ще си легнеш гладен като гнида - и за парче пица няма да изкараш с тия копи-пействания, пич!

07.12 2014 в 18:10

Аз се чудих дали няма да дадат един почивен ден да празнуваме края на Патока.

В крайна сметка ако сме се отървали от руските превратаджии това е само повод за празник. Браво на нашите политици за последователната политика да освободят България от руска доминация. 5 български правителства се бориха зловещо с трите проекта за покоряване на България. През това време руските шпиони и диверсанти свалиха едно правителство, манипулираха избори поне 3 пъти, но нашите политици устояха. След тия 5 години можем да се похвалим, че тия дни падна и трета глава на ламята която ни беше погнала,

Да припомня преди 6-7 години Русия обяви план за поробване на българите с три крайно неизгодни енергийни проекта - Южен Поток, Белене и Бургас Александруполис. Сега тези неща са история и България има шанс да определи собственото си бъдеще без да се съобразява с руския поробител. УРА!


Дори добре го направихме щото поне за потока ще изкрънкаме и някое евро помощ от ЕС

07.12 2014 в 17:46

Гацо каза!
Комуто е интересно да прочете “Назърбаев на Оланд” (вчера Оланд в Казахстан – моли Назърбаев за посредничество с Путин): Nazarbayev said: “sanctions imposed on Russia by the US/EU over the crisis in Ukraine would have only a limited effect. One should not underestimate Russia's might. This is the biggest country by size and the richest nation. Неа искам да бъда ничий адвокат, в т.ч. и на Путин ВВ. Но моят личен анализ сочи, че желанието да се организира след Украйна също такава “пролет” в Русия се провали и завърши с “кримска пролет”. Не трябва да подценява МОЩТА НА РУСИЯ. Това е най голямата по територия страна, и най-богатата страна. Заради санкциите Русия губи приходи, но нефтът, газта и всичко си остава в Русия. Всяка война свършва и идва мир!”. http://www.themoscowtimes.com/news/article/hollande-says-putin-should-look-to-the-future-not-the-past/512631.html
В РЕЗУЛТАТ на думите на Назърбаев Оланд НАБЪРЗО КАЦНА във Внуконо-Москва.
Ердоган и той е бесен на USA за номера, който му скроиха на “Таксим протестите” И се съюзи с Русия – това са две империи и продължават да са империи, ще се разберат!
А сИга Брюксел ни баламосва с ... Шенген, питайте българите топли ли Шенген!
Това са фактите или иначе "Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

07.12 2014 в 16:17

Гацо, ако плащах на тролове, до сега да те бях изхвърлил сто пъти на улицата.
Кой е тоя балък дето се хвърля парите на вятъра с тебе?

07.12 2014 в 16:11

Ти па кога си имал кабинет бе квадратна чутура. Вземи си бий камшика на Марс бе зубрач тъпоъгълен.

07.12 2014 в 16:07

Като гледате как сАЩ и Брюксел се гаврят с българския интерес ми се ще да припомня едни думи на бай Тошо сякаш са казани за Борисов:

"Ти немаш пари бе
Ти немаш право да решаваш...
решава този който има пари.
ще вземеш решение, па ше се измъкнеш след това
Ти нямаш право да решаваш...не "