Овчаров: Загубихме Южен поток, защото противниците бяха обединени, а привържениците - не

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 април 2019 в 20:02 5903 1

Една от причините да загубим "Южен поток", освен геополитическия натиск, беше, че всички противници на проекта бяха обединени, докато привържениците - не. 

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по време на кръгла маса на енергийни експерти "Развитието на газовите проекти на Балканите", която се проведе в София.  

В кръглата маса участваха още Димитър Щерев, старши експерт в "Булгартрансгаз", Данила Бочкарев, старши сътрудник по енергийна сигурност в EastWest Institute, зам.-директорът на руския Фонд за Национална енергийна сигурност Алексей Гривач, председателят на Института за Енергийни пазари и политики, базиран в Турция, Волкан Йоздемир и Йелица Путникович - икономически анализатор и главен редактор на сръбския Balkan Magazin. 

Експертите се обединиха около мнението, че един от основните проблеми в енергетиката е, че е замесена твърде много политика, поради което често решенията не се вземат на базата на икономически показатели.

„Когато става дума за енергетиката, популярният израз, че политиката е концентриран израз на икономиката важи наобратно - на първо място е геополитиката, на второ – политиката, и едва след това идва икономиката“, коментира Овчаров. 

Той изтъкна, че страната ни вече има негативен опит в това отношение - със спирането на "Южен поток", с "Бургас - Александруполис" и отказа от АЕЦ "Белене", към която сега се връщаме.  

Според Овчаров е добре България да има дългосрочни политики в областта на енергетиката, но и да се обединява с други държави, когато се обсъждат енергийни проекти. 

Той даде пример със словашкия еврокомисар Марош Шевчович, който беше против "Южен поток" на фона на това, че страната му би загубила транзитни такси при реализирането на проекта. 

Така за реализирането на "Турски поток" трябва да търсим съюзници в лицето на страните от Балканите, посочи Овчаров и допълни, че щом България, Гърция, Сърбия и Румъния са се обединили, за да кандидатстват за домакинство на европейското първенство по футбол през 2028 или световното през 2030 г., значи и това не е невъзможно. 

Овчаров коментира, че изграждането на "Турски поток" вече не е въпрос на чисто икономическа изгода, защото съществува реалната възможност да се окаже, че няма да има откъде да доставяме природен газ.

В дългосрочен план консумацията и развитието на пазара на природен газ в Европа като цяло е неизбежно. ВЕИ-тата ще подпомогнат ситуацията, но сами по себе си не са решение на въпроса. Въглищните централи в България осигуряват около 45% от електропроизводството в страната, но се плащат по 20 евро на тон въглеродни емисии, което удвоява цената на електроенергията, посочи той.

Овчаров беше категоричен, че България няма друга перспектива освен природен газ и ядрена енергетика. 

По отношение на възобновяемите енергийни източници той посочи, че не би ги противопоставил на конвенционалните и те трябва да вървят заедно, да се допълват, но няма как да разчитаме само на тях, каза той и посочи, че същото важи и за втечнения газ. 

Експертът от "Булгартрансгаз" Димитър Щерев също изтъкна, че според прогнозите интересът към природния газ се увеличава, защото в следващите години 60-70 млрд. куб. метра ще трябва да се довнасят в Европа. 

В момента ние сме в обсега на едно състезание политика - рентабилност и когато стъпим на рентабилните неща и видим на базата на ясни икономически анализи кое е по-изгодно, трябва да се вземат правилните решения, смята той.

Зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач посочи, че все още няма решение за това как да се замени енергията от въглища, като в редица страни като Полша 60% от потреблението се обезпечава именно с използването на въглища. 

Гривач също обяви, че има политически натиск за енергийните проекти и решението за това е държавите в ЕС да се обединяват и да се изправят заедно срещу натиска. 

Подобно мнение изрази и Данила Бочкарев. Според него само ако държавите се обединяват в защита на своите интереси, могат да постигнат напредък срещу политически натиск. 

Руският газ е дискриминиран от Брюксел. Почти всички решения на ЕС в тази връзка са за намаляване на руския газ в Европа, коментира Гривач. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови