Облаците над Кремъл се сгъстяват: Задават се още по-тежки американски санкции

OFFNews Последна промяна на 27 август 2018 в 08:55 4568 1

Санкционни облаци се сгъстяват над Русия, пише руското сп. "Експерт" по повод мерките, обявени от САЩ на 8 август. Те влизат в сила днес, а на 22 август изтече т. нар. уведомителен период, уточнява изданието.

Първият кръг от санкциите включва забрана за доставки в Русия на стоки с двойно предназначение, "чувствителни" стоки и технологии, свързани с националната сигурност на САЩ, по-специално електроника, компоненти и технологии за нефтогазовия отрасъл. Вашингтон заяви, че налага ограниченията заради нападението с нервнопаралитичен газ "Новичок" срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

"Експерт" анализира косвения ефект от санкциите въз основа на поведението на втората по големина швейцарска банкова групировка "Креди сюис", която е замразила свързани с Русия активи в размер на 5 милиарда швейцарски франка (близо 5 млрд. долара). Банката твърди, че финансовото състояние на клиентите й не е пострадало. Официално Швейцария не подкрепя антируските санкции, припомня списанието.

Още на другия ден банката заяви, че не замразява средствата, а само ги преобразува от управлявани активи в активи на отговорно пазене и клиентите не губят достъпа до тези пари. Дали клиентите ще ги изгубят - времето ще покаже, но те още сега ще изгубят доходите си от активното управление, осъществявано досега от "Креди сюис", обяснява руското издание.

Най-интересното е, че "Креди сюис" изобщо не е длъжна да изпълнява американските санкции, тъй като швейцарският банков регулатор FINMA не задължава местните банки да подкрепят санкции, наложени от други страни. Тъй че интересите на швейцарските клонове на руски банки не би трябвало да пострадат, а те не са особено малки.

От друга страна позицията на "Креди сюис" е разбираема с оглед на рисковете, свързани с репутацията й и евентуалните съдебни спорове с представители на САЩ. През 2009 г. примерно се наложи банката да плати глоба от половин милиард долара заради сделки с друга санкционирана държава - Иран. Неутешителни са и случаите с други европейски банки - през 2014 г. френската "Париба" плати 8,9 милиарда долара за нарушения на американски санкции срещу Судан, Куба и Иран.

Други банки също проявяват предпазливост в отношенията с Русия. Тези дни германската "Дойче банк" заплаши руското правителство със скъсване на бизнес контактите, защото кабинетът бе пренебрегнал искане на банката за актуална информация, засягаща нейни клиенти.

Американските санкции явно започват да се отразяват на компании и банки, формално незадължени да ги спазват.

Междувременно САЩ вече са подготвили и нов пакет от санкции срещу Русия. Той може да влезе в сила през ноември и най-неприятната възможност е да понижи нивото или дори временно да замрази руско-американските дипломатически отношения, отбелязва списание "Експерт", цитирано от Би Би Си.

След като САЩ обявиха санкциите, курсът на рублата спадаше няколко дни, после се стабилизира, напомня в. "Комерсант".

Кремъл неведнъж заяви, че финансовата система на Русия е стабилна и не усеща ограничителните мерки.

Натискът върху Русия се засилва, но според експерти официалните причини за икономическите ограничения са само прикритие, коментира "Комсомолская правда".

"Формално санкциите на САЩ бранят не интересите на Америка, а на някой друг", в случая семейство Скрипал, "но има големи съмнения дали политиката на Вашингтон е безкористна. Незнайно защо борбата за справедливост прераства в опити за извличане на печалба, развитие на собствения си бизнес или самоутвърждаване", твърди вестникът.

"В сегашната ситуация Русия отвръща на САЩ с перспективни действия, като засилва зависимостта на икономиката на САЩ, издирва слаби места в американската външна политика, работи върху отношенията в Близкия изток и с Китай", заяви политологът Фьодор Лукянов, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

27.08 2018 в 10:34

Дори жълтопаветниците едва ли вярват, че САЩ налагат санкции от изгарящото ги вътрешно чувство за справедливост. Това е обикновена война с други мерки. Тя си тече от години срещу други държави, дори формално да не са направили нищо лошо на когото и да било.