Нито стотинка няма да достигне до хората от помощта за горивата според КНСБ

Рени Петрова 13 юни 2022 в 16:56 3078 0

КНСБ

Снимка OFFNews

КНСБ

Надявам се да не се стигне до актуализация на актуализацията. Разчитам на разума на законодателната власт да заложи нов антикризисен пакет, който може да бъде финансиран с допълнителни пари, които ще дойдат от данъци. 

Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов по време на дискусионен форум за актуализацията на бюджета, становището и исканията на Конфедерацията. 

Според Костов мярката за подпомагане на всеки потребител с 25 ст. за литър гориво, е неефективна, защото "нито една стотинка" няма да достигне до хората.

"Според нас бюджетът е значително подценен от гледна точка на приходите и значително занижен от гледна точка възможностите за допълнителни разходи. Относно капиталовата програма смятаме, че няма да се изпълни в размера от 8,2 млрд. лева", добави той. 

Той даде пример с това, че за четири месеца три пъти е имало три корекции на БВП, като най-вероятно ще се наложи още една актуализация. 7 млрд. повече се очаква да е брутният вътрешен продукт, спрямо заложеното през февруари. Нищо не пречи през септември да има още една актуализация, ако в момента не се заложи допълнителен антикризисен пакет от мерки, а не допълнително да се занижава бюджетното салдо. 

На форума от КНСБ представиха становището на Конфедерацията за пакета от антикризисни мерки, заложен в актуализацията. Според Костов акцент трябва да е нов ръст на минималната заплата, като още от 1 юли МРЗ трябва да стане 760 лева, а дори и повече заради инфлацията. 

От КНСБ посочиха, че са разбрали за мерките от медиите, а след това по предложение на синдиката са обсъдени на НСТС. Оттам допълват, че заложените 2,1 млрд. лева за антикризисните мерки е твърде ниска стойност, тъй като заради високата инфлация могат да се съберат още 3 млрд. лева. 

Според тях намалената ставка на ДДС на хляба няма да намали цената му и заради това оттам не подкрепят мярката. Конфедерацията обаче подкрепя връщането на ДДС от 9 на 20% за виното и бира, защото, според президентът на КНСБ Пламен Димитров "нито шопската салата поевтиня, нито алкохола". 

КНСБ категорично подкрепя мярката за увеличаване на данъчните облекчения за деца, като я определи за "най-хубавата". Синдикатът подкрепя и ставката от 9% за доставки на централно отопление и природен газ. "Общият ефект от намаленото ДДС е в размер на 65 млн. лева по-малко приходи в бюджета", обясни Любослав Костов, но допълни, че мярката ще обхване 15% от енергийните потребители и 5% от потребителите за природен газ и затова я подкрепят. 

Любослав Костов каза още, че КНСБ предлага да отпадне чл. 28 от Закона за публичните финанси, според който максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, защото и в момента ги надвишаваме. "Видяхме, че чл. 28 е неефективен", допълни той.

Исканията на основните членове на КСНБ

Основните членове на КНСБ дадоха своите предложения и искания от юли до края на годината. 

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители каза, че е говорила с министъра на образованието Николай Денков, който е разбрал какво искат, но е подхвърлил писмото им. Тогава са започнали разговори с депутати от Продължаваме промяната, които им обяснили, че за образование ще има над 100 млн. лева, но при обсъждането в НСТС, ги е нямало. 

Те настояват за 125 млн. лева за увеличение на заплатите от 1 юли до края на годината и 30 млн. лева за издръжката на училищата – общински и държавни. 

Лиляна Вълчева - председател на Висше образование и наука, каза, че образованието е станало заложник на 20-те млн. лева, предвидени за заплати в университетите. 

По думите й те са настоявали за тези пари и заради „авторитета на министър Денков, защото неговите реформи се подкрепят от синдиката, но когато синдикатът е договорил едни пари, какво е това нахалство на готово изчислени пари и идеи да се взимат. Това не е ли плагиатство? Кой иззема идеята на синдиката и настройва обществото?“.

От думите на Вълчева и Такева се разбра, че според тях за средно образование ще трябват 372 млн. лева, от които 140 млн. лева за възнаграждения, а за висше - 48,9 млн. лева, от които 40 млн. лева за заплати. 

Вълчева определи Денков като "най-качествения" човек в "Продължаваме промяната".

Председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов каза от своя страна, че в държавната администрация не е било предвидено увеличение. "Има напрежение навсякъде, не знам как издържат колегите от местните администрации". По думите му 800 лева е заплата експерт по контрола на единни разходни стандарти. Боянов посочи, че ще трябват общо 400 млн. лева за администрацията. 

Пламен Радославов - зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, припомни за провелия се днес протест на служителите на НЗОК, като обясни, че той е предупредителен. Оттам искат минимум 20% ръст на възнагражденията в сектора, като това ще струва 250 млн. лева. 

Председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова от своя страна обясни ,че учените в Селскостопанската академия са дискриминирани, като даде пример със заплати в БАН. По думите й ще трябват около 25 млн. лева за сектора, от които 23 млн. лева за възнагражденията. Според нея трябва да има обща методика за заплатите на учените. 

Пламен Димитров посочи, че КНСБ е отворена за всякаква реформа в администрация. "С реформата започнахме от Филип Димитров, още бях с черна коса. Все я правим, правим и не е станала ни повече, ни по-малко", каза той. 

За транспорт и култура ще са необходими съответно по 210 и 56 млн. лева

По думите му между 120 и 130 000 души работят от администрацията - централна и местна, и това е от години: "Дойде един и уволни 10 000 души, но сложи други 10 000", заяви Димитров. 

Националният секретар на КСНБ Ася Гонева каза, че е разумно осъвременяването на пенсиите, но не считат подхода за правилен, защото в пенсиите влизат пари, които нямат нищо общо с приноса на хората. "Тези 60 лева, които ще влязат в пенсиите от първи юли, нямат нищо общо с приноса- става една каша между социално подпомагане и социално осигуряване", обясни Гонева. 

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов обясни, че организации се обръщат към КНСБ, като настояват за протести действия. „Не само ще подкрепим подобни действия, но и ще ги води, ако продължава обедняването на населението“, каза той.

Според него другата причина за социално напрежение е липса за възможност за договаряне на колективни трудови договори.

„Работодателите също са готови на действия - те искат компенсации заради цените. Готови сме да реагираме с протестни действия до 24 часа, това е минималният срок за законова процедура за подобни действия“, допълни Капитанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови