Николов за доставките на газ: Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно

OFFNews 31 юли 2022 в 11:10 6222 6

Александър Николов

Снимка БТА/Христо Касабов

Александър Николов

Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент.

Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов пред БНТ. 

Николов увери, че има наличен природен газ и допълни, че сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими. "Газохранилището в "Чирен" се пълни с количества газ, договорени от "Булгаргаз". Има и няколко частични танкера, договорени от Европейската комисия. Много е лесно да говори за енергетика по време на криза", посочи той.

Ресорният министър заяви и, че не разбира фиксацията на бизнеса в "Булгаргаз" и непрекъснатите оплаквания, че не знаят дали той е осигурил газ и на какви цени. "Пазарът е отворен. Ако не ти харесват условията на държавната фирма, отиваш при негови конкуренти", каза той.

По думите му има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

"Цената към момента на договарянето е 30 евро под цената на европейския спот пазар. Каква ще е цената към момента на сключването на договора обаче не е ясно, защото зависи от много фактори", допълни той.

Според него е крайно време да се спре да се спекулира с термина "посредници". "Това са нормални фирми, които правят бизнес. Иначе трябва да не ходим в магазина, а да се наредим директно пред пекарните за купуване на хляб", даде пример той.

Александър Николов коментира и думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако страната ни плаща по схемата, предложена от "Газпром", като обясни, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент.

Министърът определи като много разочароващо това, че няколко пъти се е опитвал да обясни в много дълбоки детайли проблемите в енергетиката на всички негови колеги, но през последните няколко седмици всички са решили да влязат в странна предизборна реторика, "което е тъжна за обществото". 

"Когато се търсят решения в енергетиката по време на криза, се търси първо максимално позитивния ефект и максималната гъвкавост за тези, които предстои да дойдат", уточни Николов.

Според него вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова няколко пъти се опита да спекулира по темата - няма нещо, което да не се е опитал да направи "Булгаргаз". 

Според него, ако се погледне на по-широк план Европа без "Газпром", не може да оцелее, но ако погледнем само за България договорът, който има България с "Газпром" и ако се изпълнява, ще има относително добър баланс на газ. Не мога да претенциозно да съветвам следващият отбор на управляващите, допълни Николов.

За прекратения меморандум с Джемкорп eнергийният министър обяви, че е бил против развалянето му. "Това е измислен скандал. БЕХ има много енергийни меморандуми за инвестиции, но фокусът бе поставен именно върху този. В САЩ се срещнахме с много компании, "Джемкорп" беше само една от тях и изразиха желание да инвестират. Жалко е, когато българи наричат други успели българи лобисти", каза Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

11.08 2022 в 22:39

Сашо "Кеша" или Румен "Газпрома"? Работата отива на към Боко "Тиквата". Така ми се чини.

-7325

3

За затвор сте всички.