Moody's потвърди максималния рейтинг на Франция

OFFNews 16 януари 2012 в 14:17 3554 0

Moody's потвърди максималния рейтинг на Франция
Moody's потвърди максималния рейтинг на Франция

Рейтинговата агенция Moody's  потвърди днес максималния кредитен рейтинг на Франция (ААА), но съобщи, че предстои да преразгледа стабилната прогноза за страната, съобщи АФП.

Само преди три дни Standard and poor's понижи рейтинга на Франция с една степен и нанесе тежък удар по перспективите за преизбирането на президента Никола Саркози. Ден след това френският президент отправи призив за спокойствие и обеща още реформи.

От своя страна, друга рейтингова агенция - Fitch - също запази максималния рейтинг на Франция и обяви, че няма да го преразглежда до края на текущата година. В събота Standard and poor's официално съобщи, че понижава оценката си за кредитоспособността на Франция (до АА+), Австрия (до АА+), Италия (до BBB+), Испания (до А), Кипър (до BB+), Малта (до А+) и Словакия (до А). Така Австрия и Франция изгубиха най-високата оценка от ААА, което доведе до редица коментари на възмущение от страна на местните правителства и на ЕС. Френската опозиция използва момента отново да отправи критики към Елисейския дворец. Кандидат-президентът на социалистите Франсоа Оланд заяви, че е бил понижен рейтингът на политиката на Саркози, а не този на Франция. Италианският премиер Марио Монти  заяви днес, че причината за  понижаване на кредитния рейтинг е недостатъчното управление на еврозоната като рисков фактор. Той изтъкна похвалата на Standard and poor's , която италианското правителство получи заради действията си за справяне с финансовите трудности на страната. От своя страна председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че пазарните играчи и рейтинговите агенции много често приемат мерките на политиците срещу кризата като недостатъчни или непълни, въпреки постигането реален напредък за промяна на еврозоната.

Безработицата във Франция достигна 9.9% и продължава да расте. Тези стойности са рекордни за последните 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !