Мая Манолова пита защо поевтиняването на газа няма да намали сметките със задна дата

OFFNews Последна промяна на 03 март 2020 в 18:13 4276 1

Борисов обяви поевтиняване на газа с 40 %, но скри, че няма да се намалят сметките на гражданите за ток и парно с 40% със задна дата.

Това коментира бившият омбудсман, а сега лидер на "Изправи се.БГ" Мая Манолова по повод новината, че цената на руския газ пада с над 40 на сто.

"Изявлението от днес на премиера Бойко Борисов и „Булгаргаз" ЕАД за намаляване цената на руския газ за България с 40 % от 5 август 2019 г. (със задна дата) представлява недопустимо пропаганден пиар ход навръх Националния празник на България", посочва Манолова.

Според нея с този ход по некоректен начин се внушава на гражданите, че предстои намаляване и на сметките им за парно, ток и газ със задна дата и то значително. "Намираме за недопустима политическата злоупотреба, която Борисов направи с темата, при положение че се касае за експертна и чувствителна за гражданите тема. Изявлението бе направено съвсем съзнателно така, че след него хората да очакват от топлофикациите и доставчиците на ток и газ да им намалят сметките от август 2019 г. до днес с 40 % и то със задна дата", коментирай от "Изправи се.БГ".

Оттам напомнят, че КЕВР е независим регулаторен орган и правителството не може да му дава указания.

"На второ място, подчертаваме, че премиерът умишлено подведе хората, въпреки че е добре информиран, че намалението няма да влезе в сила автоматично и че тепърва предстои КЕВР да определи цената на газа и парното със задна дата от август 2019 г. Ние ще следим внимателно доколко решенията на КЕВР ще са в интерес на гражданите или ще обслужат енергийните дружества", допълват от гражданската платформа на Манолова.

Според "Изправи се.БГ" премиерът Борисов не е информирал обществеността коректно за цените на газа в останалите европейски държави, а тези страни са постигнали значително по-изгодни доставни условия още след първото тримесечие на 2019 г.

Оттам посочват какви трябва да са стъпките оттук нататък:

"След анонса на премиера и „Булгаргаз" очакваме:

1. КЕВР да обяви с колко и считано от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите с оглед обявеното от Борисов и „Булгаргаз" ЕАД 40 % намаление на цената на руския газ за България със задна дата.

2. КЕВР да предприеме изменение на цената на ел. енергията на регулиран пазар, преди изтичането на регулаторния период до 30 юни 2020 г. Това е предвид факта, че ще трябва да се намалят и преференциалните цени на ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин от топлофикациите.

3. Собственикът на „Топлофикация София" ЕАД в лицето на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и СОС да обявят какво намаление на цената на топлинната енергия на столичните потребители ще поискат от КЕВР и от коя дата, във връзка с изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз" ЕАД и за намалението със задна дата, и за връщането на пари на клиентите в общ размер на 150 млн.лв. в следващите 30 дни. С колко ще поевтинеят сметките на столичани за парно и газ със задна дата спрямо обявените от премиера 40 % по-евтин природен газ?

Изправи се.БГ прилага и справка за цената на природния газ, на която „Булгаргаз" ЕАД продаваше на топлофикационните дружества до момента:

За периода от 1 юли 2019 г. до 30 септември 2019 г. цената е 44,90 лв/МВтч без ДДС.

За периода от 1 октомври 2019 г. до 31 декември 2019 г. цената стана 44,85 лв./МВтч без ДДС.

За настоящия период - от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г. - цената на газа е 44,04 лв./МВтч без ДДС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9945

1

emanuilis

04.03 2020 в 01:19

Това ли измислиха днес от „щаба" #МаяМа? Защото тя понятие си няма от всичко за което „пита"?