Как Борисов и Върбакова смениха мнението си за ЧЕЗ за три дни

Преди три дни двамата бяха срещу намеса на държавата в частна сделка

OFFNews 01 март 2018 в 11:22 15798 6

Как Борисов и Върбакова си смениха мнението за ЧЕЗ за три дни

Само за няколко дни, след като скандалът за сделката с ЧЕЗ ескалира и излезе извън границите на държавата, двамата основни участника в него - премиерът Бойко Борисов и собственичката на фирмата "Инерком България", която участва в преговорите за покупката на чешката компания, смениха мнението си на 180 градуса. 

Първоначално чрез правителствената пресслужба, а по-късно и пред младежката организация на ГЕРБ, Борисов даде да се разбере, че сделката е между "частни субекти" и държавата не може да се меси в нея. По повод информацията, че премиерът е разпоредил на пълна проверка на сделката, от правителствената пресслужба уточниха, че: "че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност".

Ден по-късно Борисов разви тази позиция, като каза, че държавата е много по-лош стопанин: 

Защо по време на техните правителства от 2005 година не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN защо не ги купим? Защо да гарантираме на половина българи държавна компания, а на другите частна, след като и с трите се съдим от години? Един уважаван депутат от БСП вчера го чух каза да се одържави. Държавата е много по-лош стопанин и аз ги връщам - помните ли България от въздуха казваха, че изглежда като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества?

Тогава Борисов застана зад позицията, че като дясна партия ГЕРБ е изцяло за частния бизнес, който обаче трябва да бъде под контрола на независими регулатори:

Внимателно ще проверим като дойде в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, защото са независим регулатор и ще видим как ще се развият нещата. Но във всички случаи това е сделка между частни субекти и извън България. Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и "Нефтохим"-Бургас и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?", допълни още той.

В първото си интервю пред медиите Гинка Върбакова застана зад същата позиция. "Това е една частна сделка между две компании", заяви пред Нова тв тя, като допълни: 

Ако се връщаме към национализацията това са едни доста далечни и тъмни времена за мене.

Тя няколко пъти даде да се разбере, че разговорите по сделката са водени в Прага според чешкото за чешкото законодателство. Върбакова припомни:

Ако искаше държавата можеше да участва в тази процедура.

Цялата сделка се проведе по чешкото законодателство, разговорите бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка между две компании.

Няколко дни по-късно, след като министър-председателят съзря заговор за сваляне на правителството заради тази сделка, тя вече е на друго мнението. След като Борисов я привика в кабинета си, стана ясно, че самата Върбакова вече няма нищо против държавата да участва в сделката. Тя дори увери, че заминава за Прага, за води преговори с продавача за включване и на българското правителство в сделката: 

"Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви пред медиите Върбакова.

От думите на финансовия министър Владислав Горанов пък стана ясно, че държавата иска да има"най-малкото контролен дял" в компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12040

6

Rumen Stojanov

01.03 2018 в 22:01

Приятели,
.
Май, от ИДИЛ, през оШфорна фирма, купуват ЧЕЗ...!!!
.
(Трябвали им пари за да режат още човешки глави в Сирия... и щом 12% от ТЕЦ-"Мариците", май, са на "Ал,Кайда", те искали 67% от ЧЕЗ..., щото не знаели чий да останалите 33%..., а пък от "Ал,Нусра", май, си били "заплюли" ВМЗ-то...)
.
Боко заяви:
- "Вълната му пречела..."... Тайните Му служби нищо не знаят (...а иначе, от 2010-та "наблюдавали" ЧЕЗ, но "забравили" да информират Боко...)... Държавата нищо не може са направи...!?!
- Сделката е между две "честни частни" фирми, май... Кипърския клошар Георгиус е единствен собственик на лифтовете в Банско и Витоша..., май, а Кака Гинка - чистачката на Боковия кучкарник, май, е... единствен купувач на ЧЕЗ...!
- "Айде, бе, ма верно ли...???"
.
Вервайте им бе хора... Защо не им вервате на тъпните и вече не искате да гласувате за тях...
Те са титани на мисълта, Еталон за възпитание:
- Лъжливото овчарче Боко Търчи-лъжи Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей;
- Дуловския пекинез Деса

12329

5

Шопа

01.03 2018 в 16:15

https://static.gamespot.com/uploads/original/85/855790/2901147-7105484274-8dZZT.gif

14469

3

случайно прочетох

01.03 2018 в 12:04

Отвратително!
Нямат срам, чест, морал.....

23293

2

Стефан

01.03 2018 в 12:03

А колко акции ще има за истамбулската конвенция?

16193

1

SC

01.03 2018 в 11:29

Май вече ясно си личи кой стои зад сделката - самият ТОЙ.