Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството

Има ли политическа гаранция за фирма, която придобива дружеството, пита президентът

OFFNews 27 февруари 2018 в 13:28 5393 5

Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството

Според президента Румен Радев сделката за купуването на ЧЕЗ е "схема за скрито придобиване на дружеството". Пред журналисти той коментира, че "светкавичната оставка" на министъра на енергетиката Теменужка Петкова не приключва случая, по който има още въпроси.

И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции се крият, попита президентът.

Според Радев правителството трябва да отговори на тези въпроси, включително и на този има ли "политическа гаранция тази фирма", визирайки купувача на чешкото дружество у нас - "Инерком".

Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток. А това са всички български граждани. Всички чакаме отговори, каза още държавният глава.

Според Радев всички институции действат постфактум във връзка със сделката. Той вече имал среща с ръководството на ДАНС, откъдето получил уверение, че случаят се проверява:

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месец се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини.

Според него правителството дължи именно тези отговори, защото въпросите са свързани с националната сигурност на страната. 

Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Вие наясно ли сте? Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки или има и други финансови институции, каза Радев.

Той остави отворен отговорa на въпроса дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпросите на енергетиката, обяснявайки, че подобни "операции", като сделката с ЧЕЗ, пряко или косвено засягат националната сигурност.

На въпрос дали държавата има механизъм да спре сделката, Радев отговори:

Аз мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

2

Mi

27.02 2018 в 16:15

"Средата на месец декември 2017 г.. Тогава мнозинството от българските медии публикуваха информацията от ЧЕЗ, че българската компания „Инерком“ със собственик Гинка Върбакова, е основен фаворит за закупуване на едно от трите електроразпределителни дружества."

Защо чак сега г-н Президент? Не получавате ли доклади?Какво работят службите?

8753

1

Кинджо

27.02 2018 в 15:11

То със същия успех и правителството може да пита президента, в конкретната сделка и двете институции имат еднакви правомищия - никакви. Като му е "явно" на президента да вземе да каже от къде му стана "явно". 'щото аз съм интернет малоумник и мога да си говоря каквото си искам , но той е президент и някак си трябва да си мери внимателно думите ....