Кабеларки: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2019 в 16:37 4170 2

Загуби за над 1 млн. лв. и заплаха за националната сигурност в пограничните райони са резултатите от показната акция на ГДБОП и Жандармерията срещу кабелните оператори „Кабел Сат Запад“ и „Вайтъл“, осъществена на 13 юни т.г. Това съобщиха собствениците на телекомуникационните компании, които оперират в Югоизточна България повече от 25 години и бяха пряко засегнати от репресивните действия.

Дружества притежават мрежи в погранични райони и населени места на границите на България с Гърция и с Македония.

С прекъсване на сигнала в мрежата, населението в региона е останало не само без интернет, но и без стационарни гласови телефони, които на места са единствената възможна връзка със спешния телефон 112 и за подаване на сигнали към МВР, Бърза помощ и при всякакви обществено опасни инциденти.

Това са райони, в които на места липсва сигнал на мобилни оператори или е слаб и нестабилен, а са в непосредствена близост до границата, което има пряко отношение към националната сигурност, категорични са кабелните оператори.

Те отхвърят твърденията, че е иззета само техника за разпространяване на телевизионен сигнал, тъй като технологията на кабелните мрежи е такава, че по един кабел текат, както телевизионните сигнали, така и интернет и стационарните телефони.

Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и е прекъснала всички предоставяни в услуги.

„На практика се случи така, че с неясни аргументи бяхме обявени на „обществено опасни“, а акцията на ГДБОП пряко застраши националната сигурност на страната“, заявяват операторите.

Иззета е апаратура, сървъри, излъчватели и приемници за доставка на интернет, както и измервателна апаратура за поддържане на кабелната инфраструктура. Пряко засегнати и без достъп до интернет са оставени „Пожарна защита“ в Гоце Делчев, МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Дупница, МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“-Дупница, МБАЛ „д-р Никола Василиев“ – Кюстендил, общински и областни администрации, санаториуми, училища и детски градини, както и огромен брой домакинства в региона.

„Към момента финансовата загуба от конфискуваната техника възлиза над 1 млн. лв., а моралните вреди и причинен стрес са огромни“, заяви Вилимир Алтънов, собственик на „Кабел Сат Запад“.

По думите му допълнителен шок у служителите на компаниите и случайните минувачи е предизвикало присъствието на Жандармерията, която се използва за борба с масовите безредици.

Десет дни по-късно дружествата все още не са получили и задължителните констативни протоколи, в които да са посочени нарушенията, които се твърди, че са извършени.

„Уважаваме труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до тв съдържание“, заяви Алтънов.

Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки, при приемливи условия за всички участници в процеса, а не със сигнали за „престъпления“ и унищожаване на телекомуникационна инфраструктура. Според компаниите, „хвърлените“ в медиите цифри и факти като причинени вреди за над 10 млн. лв. за 2 месеца и 700 000 абоната в „сивия сектор“ са неверни и некоректни и целта им е единствено да бъдат оправдани показните действия. Цялото население на регионите, в които оперират компаниите е в пъти по-малко, а за телевизия се плаща от домакинство, а не от човек.

Справка в страницата на Европол, сочи, че направената проверка в България е била за незаконно разпространяване на IPTV телевизия и на телевизионно съдържание чрез мобилно приложение, които нямат никакво отношение с разпространяването на интернет и телевизионни програми по кабел, какъвто е бизнесът на операторите в Югозападна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

2

SC

25.06 2019 в 10:43

Може ли ГДБОП да обяснят, на разбираем и логичен език, каква информация за данъчни престъпления се съдържа в рутери, модеми и измервателни уреди?

3217

1

zuljin

24.06 2019 в 20:36

ГДБОП е платена бухалка! Организираната престъпност е в парламента! МВР е ОПГ!