Financial Times: България национализира банка, свързана с властта

OFFNews 23 юни 2014 в 11:35 7931 17

КТБ

България бърза да национализира банка, която е политически свързана с властта, пише британският „Файненшъл таймс“.

В неделя, в опит да овладее ситуацията, БНБ обяви национализацията на КТБ, която е претоварен кредитор на частен бизнес.

Решението идва два дни, след като БНБ спря операциите на КТБ и наскоро придобитата й дъщерна „Креди Агрикол България“, припомня изданието. Причината е възникналият спор между главния акционер на КТБ и основния кредитополучател, който породи опасения за възможен крах на цялата банкова група, посочва България бърза да национализира банка, която е политически свързана с властта, пише британският „Файненшъл Таймс“.

Миналата седмица малки клиенти изтеглиха от КТБ над 20 % от депозитите и банката бе принудена да потърси помощ от БНБ.

Рухването на КТБ – банка със силни политически връзки, допринесе за нестабилността на България, която и без това се е превърнала в източник на тревоги за ЕС заради лошото управление на правителството и опасения за съмнителни връзки с Русия.

Най-мащабният акционер в КТБ, който държи повече от половината акции, е Цветан Василев – крупен бизнесмен, който има сериозни връзки с управляващата в момента БСП. 30% от КТБ са контролирани от Оман, руската ВТБ държи 10% от акциите.

Отливът на средствата започна, след като Делян Пеевски – противоречив бизнесмен и политик, основал вестник и телевизия чрез заеми от КТБ, обяви в публичното пространство, че Цветан Василев е планирал да го убие.

Василев отрича обвиненията. В разследване по случая прокуратурата задържа трима висши ръководители на КТБ, които впоследствие бяха освободени без обвинения.

Делян Пеевски, който е член на съуправляващата партия ДПС, бе съюзник на на Цветан Василев във времето, когато банкерът ръководеше бурното развитие на КТБ. Банката се разви мълниеносно, защото предложи атрактивни лихви и привлече депозити на държавни компании.

Национализацията на КТБ дойде, след като управляващите изразиха готовност да подадат оставка заради критиките на ЕС по участието на България в проекта „Южен поток“, посочва "Файненшъл таймс".

Управляващите БСП и ДПС са силни поддръжници на проекта, макар че той събуди притесненията на Брюксел, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!