Finance Academy - от идея до пазарен лидер в образованието по финансова грамотност и инвестиране

OFFNews 04 януари 2024 в 08:42 2263 0

Георги Захариев

Снимка Finance Academy

Основателят на Finance Academy Георги Захариев

Как за по-малко от три години Finance Academy се превърна в пазарния лидер в сферата на образованието по финансова грамотност, инвестиране и бизнес с над 25 000 курсисти? Научете как организацията, променяща хиляди животи стартира като идея и какво я довежда до настоящите успехи.

Finance Academy – началото

Всички помним 2020 година, като едно от най-несигурните времена през последните десетилетия с повяването на COVID-19. Точно в този момент, докато светът тръпне в неизвестност и страх, основателят на Finance Academy – Георги Захариев, който по това време е директор „Бизнес развитие“ в СофтУни, се намира в Румъния на работно пътуване.

„Докато светът затваряше граници, аз се озовах в чужда държава, без да знам дали ще мога да се върна вкъщи. Всички работни срещи с партньори се отменяха, нямаше хора по улиците и единственото, което ми остана, е да стоя в хотела и да следя новини за България. В този момент преобладаващите заглавия бяха, че хиляди хора ще загубят работата си и масово българите имат спестявания за по-малко от два месеца. Това ме разтърси и започнах да търся отговор на въпроса защо българите управляваме толкова неефективно парите си?“

Георги успява да се върне в България преди да затворят границите, но търсенето на отговори защо финансовата грамотност в страната е на толкова ниско ниво и как това може да се промени сe превръща в основен въпрос, по който започва да работи неуморно през следващите месеци.

След серия от проучвания и анализи, стига да извод, че ефективното управление на личните средства е тема, която не присъства в българското образование, без значение дали е частно или държавно, дали е училище или университет. Съществуват единствено отделни блогъри, сайтове и страници в социалните мрежи, които говорят по темата, но те са насочени към хора, които вече имат познания и не биха могли да решат проблема на национално ниво.

“Всеки човек, израснал в България, го знае. В традиционното образование учим наизуст много информация, която вече е на два клика разстояние или няма да ни послужи в реалния живот, а в същото време какво представляват и как работят парите не се разглежда никъде в обучителния процес. Хората масово не знаят разлика между заплата „бруто“ и „нето“, между „спестяване“, „инвестиране“ и „трейдинг.“ – споделя Захариев.

Самият Георги е антрополог по образование, но въпреки хуманитарното си образование инвестира в различни активи и управлява екипи и бизнеси повече от 7 години. В момента е партньор във Finance Academy и Zahara Consult – дигитална агенция. Той е един от първите собственици на апартаменти за краткосрочен наем в България и участва активно в развитието на София като туристически пазар. В миналото е бил дигитален консултант за проекта на Google – Дигитален гараж, както и директор Бизнес развитие в СофтУни. 

Въз основа опита си в най-голямата образователна организация в България – СофтУни и това, че е бил консултант в проекта Google Digital Garage, той натрупва ценен опит в образователния и бизнес сектора, който използва при стартирането на Finance Academy през 2020 година. Проектът стартира в края на 2020, като в началото Георги стартира без външни инвестиции и екип.

„В България битуват две силно разпространени възприятия за парите: едното е, че парите са нещо лошо и богатите са безпринципни хора, натрупали капитал чрез измами, а другото е, че управлението на пари под формата на инвестиране е много сложно и трудно. Само избрани хора след много години учене могат да го практикуват, а обикновения човек не е нужно да го разбира. За това първата стъпка пред нас беше да валидираме дали има интерес към индивидуалното решаване на проблема с финансовата грамотност, напук на масовите възприятия. Оказа се, че много българи вече искат да знаят как парите да работят за тях “ споделя Георги.

За по-малко от два месеца в началото на 2021 година стартират две обучения с над 1500 записани курсисти. Началото е успешно, но работата тепърва предстои. В края на 2021 в проекта като стратегически партньор се включва и СофтУни, припознавайки каузата за качествено образование, което подобрява живота на българите.


Отляво надясно: Иван Ненков, Георги Захариев, Светлин Наков, Христо Тенчев

Снимка: СофтУни

Светлин Наков, съосновател на СофтУни и един от най-популярните българи в технологичната сфера споделя: „Мисията на Софтуни винаги е била да дава мост на хората към нови и модерни кариерни възможности, подобрявайки живота им. Да подкрепим Finance Academy беше естествен избор. Всеки българин трябва да научи как работят парите и по този начин ще живеем в едно по-богато и по-добро общество.“ Finance Academy стъпва върху уникално ноу-хау, натрупано от СофтУни през годините.

Цялостна програма по Инвестиции и допълнителни доходи

Поетапно академията инвестира в разработване на образователни програми без аналог в България. Всяка програма стартира с безплатен курс, чиято цел е да запознае курсистите с фундаментални знания, които ще подобрят живота им без да имат дългосрочен или финансов ангажимент. Водещата цялостна програма по Инвестиции и допълнителни доходи се превръща в бестселър и за 3 години над 15 000 души се включват в нея. Програмата е с продължителност около 7 месеца, стартирайки с безплатния курс „Основи на инвестициите“.

Програмата обхваща всички аспекти от света на парите, които трябва да знаем: как да изградим личен финансов план, всички аспекти на сделките с недвижими имоти, финансовите пазари и инвестирането в акции и фондове; какво представляват и как работят криптовалутите; как да сравняваме кредити и разходите по тях; как да изградим личен инвестиционен или спестовен план, подходящ за нас самите спрямо житейския етап, в който се намираме.

Подходяща е за всеки човек без значение от възрастта, професията и образованието, защото знанията са универсални и могат да бъдат приложени на практика от всички. Обучението е проектно-базирано и всички курсисти работят върху собствени проекти, които им помагат да усвоят образователния материал, получавайки съдействие от ментор и от лекторите-практици на академията. Всички обучения се случват онлайн в удобно за курсистите време, което позволява човек да ги гледа след работа, в уикендите или дори по време на пътуване.
Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи е изцяло и единствено образователен продукт. В рамките на обученията не се препоръчват или предлагат финансови продукти или платформи. По този начин всеки курсист да може сам да оценява как да взима правилни финансови решения и от какво има нужда.

„Успяхме да разработим образователен продукт в сферата на личните финанси, който няма аналог в България. Програмата ни включва професионално разработен план с баланс между теория и практика, както и учене чрез правене. По тази причина над 25% от записаните идват от препоръка на други доволни курсисти. Отне ни три години да създадем продукт на световно ниво, създаден за българи. Де факто толкова практически ориентирани програми и лекции има само във водещите световни университети.“ Споделя още Георги.

Какво се случва с курсистите, след като преминат програмата?



· Изграждат конкретен финансов план, чрез който да постигнат финансовите и житейските си цели;

· Научават как работят различните инвестиционни възможности, как да ги оценяват и как да инвестират;

· Променят финансовите си навици, така че да живеят по-добре;

· Научават в детайл процесите при покупко-продажба на активи като недвижими имоти, акции, взаимни фондове, криптовалути и други;

· Създават план за пенсионирането си без да разчитат на държавна пенсия.

С времето Finance Academy изгражда екип от доказани лектори-практици, организации и институции, които вярват в каузата – по-добър стандарт за живот, чрез качествено образование по финансова и бизнес грамотност. От февруари 2023 година академията е лицензиран център за професионално образование към НАПОО на МОН.

„С времето компании, институции, общини и училища започнаха да се обръщат към нас, за да открием заедно ефективни методи, с които да повишим финансовата грамотност в цяла България. Всички разбират, че темата е много важна за развитието на България, а Finance Academy идва с успешно решение. Постепенно наблюдаваме как се създава цяло движение от съмишленици.“

Какво следва?

Целта на Finance Academy е амбициозна. Визията на академията е всеки българин между 16- и 60-годишна възраст да премине през програмата. За три години над 25 000 курсисти преминават през обученията, но това е само малка стъпка към милионите българи, които заслужават по-добър живот.

Георги Захариев споделя дългосрочната си визия: „Представям си България, в която всички хора имат над средния стандарт на живот за Европейския Съюз и живеят достойно. Можем да бъдем място, отворено за бизнеса с висока добавена стойност, с високи заплати и най-вече с високо ниво на личните активи. За това се бори Finance Academy. Пътят е дълъг и труден, но историята е доказала, че с постоянство, ясна визия и качество всичко може да бъде постигнато. Най-важното е, че като организация поставихме основата. За вас остава да направите първата крачка, като се включите в новото издание на програмата по Инвестиции и допълнителни доходи, което стартира безплатно на 16 януари на платформата ни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки