Фандъкова: Недопустимо е Булгаргаз да спре газа за Топлофикация-София

Мая Младенова 22 юли 2022 в 15:08 2536 2

Йорданка Фандъкова

Снимка Стопкадър: Нова тв

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Липсата на достатъчно запаси от природен газ в държавата може да доведе до спиране на работата на "Топлофикация София" и съответно топлата вода и парното на столичани. За това алармира кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг днес - ден след като енергийното дружество "Булгаргаз" обяви, че може да спре подаването на газ към столичната топлофикация от 1 септември, ако не бъдат изплатени задълженията към тях.

Според Фандъкова парното на столичани действително може да се окаже спряно за новия отоплителен сезон, но проблемът е другаде - в липсата на достатъчно количества газ в страната. Според кметицата традиционно високата задлъжнялост на Топлофикация към "Булгаргаз" сега се ползва за претекст да се спестят доставките към дружеството, което ползва една трета от природния газ у нас. Така според нея се замаскира проблемът, че в последните шест месеца правителството не е осигурило нови количества на газ.

Фандъкова нарече недопустими изказванията за спиране на подаването към "Топлофикация". Тя посочи, че председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се е съгласил на това с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София нарече подобно поведение на държавни институции и компании абсурдно.

Вчера стана ясно, че в писмо до КЕВР "Булгаргаз" настоява за незабавни мерки на държавно ниво за погасяване на задълженията на "Топлофикация София". "Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20.08.2022 г. "Булгаргаз" възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти", пише там.

Според Фандъкова острият проблем към днешна дата не е в парите. Държавата може веднага да издължи парите, които са признати, че се дължат на Топлофикация за целия регулаторен период. Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства да отидат директно в "Булгаргаз" и в БЕХ, посочи кметът на пресконференция.

"Редно и честно е да се признае, че няма договорени количества газ. А не да се прехвърля от болната глава на здравата", добави Фандъкова.

Брифингът й се състоя на фона на няколко новини за много сериозни трусове в енергетиката. Вчера Конституционният съд обяви, че новият шеф на държавния енергиен регулатор КЕВР е назначен незаконно и комисията на практика спря работа. А днес стана ясно, че ДАНС е изпратила на прокуратурата данни за проверката си за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД на Върховната касационна прокуратура. В същото време премиерът и енергийният министър в оставка са на двудневно посещение в Азербайджан, като се очаква там основна тема да са доставките на нови количества газ. Новата ситуация с КЕВР, от който зависи ежемесечното утвърждаване на цената на газа, отмени планираната от 1 август парламентарна ваканция, а лидерът на левицата Корнелия Нинова се договори с парламентарните групи да задържи по-дълго от очакваното - до 15 август, третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Мотивът бе дотогава НС да има възможност да отреагира с нов избор на председател на КЕВР, както и с гласуване на нови шефове на други ключови органи като КПКОНПИ.

"Огромният проблем е, че няма газ. Някой трябва да каже, че царят е гол", заяви на свой ред председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на „Топлофикация”, или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода”, каза председателят на СОС.

"Основната задача е всички да направим всичко възможно, така че хората да имат отопление. Да се намери газ", каза Фандъкова.

Тя допусна, че може да бъде понижена температурата на подаваната топла вода и топлоенергия заради икономии, но дори тогава е необходим газ. Преминаването на работа на мазут по думите й може да е само много кратковременна мярка.

Когато руската компания "Газпром" спря доставките на газ за България в края на април, министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че в хранилището в Чирен има количества за още два месеца. Междувременно след посещение в САЩ премиерът Кирил Петков договори два танкера синьо гориво.

Вчера досегашният председател на КЕВР Станислав Тодоров обяви, че газохранилището в Чиреп е запълнено на 42% и продължава да се пълни. Очаквало се то да е пълно до октомври, а недостиг на газ за зимата, по думите му няма да има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

22.07 2022 в 16:03

Аз си плащам парното и топлата вода, стотици хиляди хора също си ги плащаме, как така дружеството има почти милиард лева дългове, госпожо Фандъкова?

Какво направихте, за да оздравите дружеството във вашето управление? Нищо ли?