Един пирон не са забили последните 10 години: Неглижиране и некомпетентност в енергетиката

Предстоят смени на ръководствата на държавните предприятия в сектора

OFFNews 08 юни 2021 в 09:45 6998 0

Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко. Неглижирането на развитието на сектора като цяло и неглижирането на неефективното управление на проблемите на активите води до естествено много лош финансов резултат. Това заяви пред БНТ Александър Николов, заместник-министър на енергетиката.

"Може да се нарече неглижиране и некомпетентност. Ако се разглежда в контекста на подобни на нашите държава енергийни дружества, може да се види как други държави са се справили доста по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни дружества дори в Румъния в момента са едни от най-големите инвеститори дори в зелена енергия. Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост", заяви Николов.

Тези дружества, които са успешни се използват да кърпят дупките в губещите, смята той.

"Цената на емисиите е нещо, което е ясно откакто е създаден пазарът за въглеродни емисии, поради тази причина хората, които управляват разумно енергийната система мислят дългосрочно. Не се закупуват емисии от днес за утре, подчерта Николов.

Според него дори ако необходимите въглеродни емисии за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко колкото е сега. 

"Ще цитирам един от синдикалните представители, който каза, че за последните 10 години не е забит един пирон в енергетиката. Решението е да има визия, която да съответства на решенията на Европейската комисия, да направи плавен преход, към който се целим, за да можем максимално успешно да използваме предстоящите финансови инструменти и под Плана за възстановяване и устойчивост и под фонд за справедлив преход", коментира още заместник-министърът на енергетиката.

Според него не може да има шоков ефект върху "ТЕЦ Марица 2" и върху целия регион. Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна, обеща Александър Николов.

"Смяната на един човек не променя смяната на цялата система. Това, което се опитваме да направим, всъщност е от нещо, което е в незавидно състояние, да предприемем мерки, които да положат основите за тези, които идват след нас да могат да направят този плавен, разумен, ефективен за хората и за бизнеса преход. Текущото състояние на енергетиката води до тежко разделение между бизнес, държавни предприятия, напрежение между хората", смята Александър Николов.

Според него може да има промени в ръководствата на енергийните дружества.

"Мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици", така коментира евентуалните рокади Александър Николов.

Той посочи, че дълговете на НЕК са около 2 милиарда лева.

"Функциите на Министерството на енергетика е да създава активи с добавена стойност, които да се управляват ефективно. Не съм видял през последните седмици програми за оптимизиране на финансовата част, програми за оптимизиране на приходната част, въобще цялостна визия, изключвам едно дружество като АЕЦ Козлодуй", заяви зам.-министърът.

"Било е пределно ясно, че ТЕЦ 2 ще работи и трябва да работи заради устойчивостта на системата. Предходното ръководство на Българския енергиен холдинг не е предприело нищо, за да може тази загуба да бъде минимизирана", категоричен бе Александър Николов.

Той посочи, че "Топлофикация София" продължава да задлъжнява.

"Тя е основният клиент на Булгаргаз. За да падне цената на парното трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на Топлофикация е такова, че то не позволява дори приватизация на дружеството. Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме", каза още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови