Андрей Гюров, ПП: Мораториумът за цената на тока и парното може да падне скоро

Има частни интереси, които работят срещу Булгаргаз, може да загубим договора с азерите, смята Делян Добрев от ГЕРБ

OFFNews 04 януари 2022 в 09:45 2898 0

Управляващата коалиция работи по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне и по-рано от 3 месеца. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме промяната”.

„Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата мораториумът може да падне”, заяви Гюров.

Той призна, че това не е пазарна мярка.

„Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове”, заяви Гюров.

От „Продължаваме Промяната” към момента нямат номинация за председател на КЕВР.

„Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит и най-много хора да кандидатстват и да изберем най-правилните експерти”, заяви Гюров.

„Искаме да направим действащ и работещ регулатор, който да отчита интересите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са независими и почтени хора, те ще могат да работят в интерес на гражданите”, заяви Гюров.

Той каза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора.

„Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура”, обясни Гюров.

Относно искането на ГЕРБ ДАНС да разследва изтичането на информация и съмненията на опозицията, че някой иска да фалира „Булгаргаз”, Гюров каза:

„Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор”.

Темата с мораториума върху цените на тока, парното и топлата вода бе коментирана и от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Според него това е било едно „много глупаво” решение. Той не знаел как от партията му са го предложили, затова и не гласувал.

„Два пъти на нас ни е предлаган такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Според мен е много глупаво решение”, уточни той.

На въпрос дали е казал на Десислава Атанасова, че мораториумът е глупав, отговори:

„Ами, то призиви за мораториум се чуваха от управляващата коалиция предишните дни. В този смисъл тя е направила това, което искат управляващите”, обясни депутатът.

Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз” месец, след като беше сформирано правителство, смята Добрев във връзка с изтеклия договор за азерски газ.

„Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз” - на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз” е с най-голям дял в българския пазар на газ”, посочи той.

„Моята хипотеза е, че новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз” и са поискали договора. Те са управляващи - имат право. Осем години този договор не изтече - виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство - договорът се появи в медиите”, коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

„Тоест, има реална опасност „Булгаргаз” да загуби договора си. Ако „Булгаргаз” загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. „Булгаргаз” се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ”, добави Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови