Кворумът препъна актуализацията на бюджета в комисията по образование

Александра Маркарян 09 юни 2022 в 16:40 2281 0

Ирена Анастасова

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Ирена Анастасова, председател на комисията по образование в парламента

Мъчителното осигуряване на кворум за пленарната работа на депутатите в днешния първи ден след обявеното от Слави Трифонов оттегляне на ИТН от управляващата коалиция се пренесе и в комисиите.

Именно липсата му провали днешното заседание на образователната комисия. След като събралите се депутати почакаха доста в залата председателката на комисията Ирена Анастасова (БСП) ги разпусна. Това отложи началото на разглеждането на внесената от правителството актуализация на бюджета, защото точно нея трябваше да разглеждат депутатите от комисията днес.

Критики към министъра на образованието Николай Денков, че не е защитил системата и няма никакво увеличение на парите за образование в актуализацията обаче отправи вчера предшественикът му на поста Красимир Вълчев - зам.-председател на комисията и депутат от ГЕРБ. Тогава комисията заседаваше, но законопроектът още не беше внесен официално в Народното събрание и беше предмет само на въпроси и отговори от депутата към министъра.

"Първо, видях, че няма допълнителни средства за образование. Второ, видях, че разходите за образование падат от 4,5 на 4,25% от БВП, а вие заявихте намерение - четирите политически сили - те да се увечат на 5% от БВП.

Останах с усещането, че нито една от партиите в коалицията не е ангажирана с бюджетната защита в достатъчна степен на сектор "Образование" - разкритикува Вълчев. -

Видях, че спрямо 2021 г. - бюджетът, който беше гласуван последно от 44-ото НС - разходите за образование като процент от общите разходи падат от 10,7% на под 10%. Притеснително за мен е, че средствата за тестване на учениците за достъп до училище, които бяха предвидени - 76 милиона, са намалени на 16 милиона, но тези 60 милиона не са отишли в образование."

Той припомни, че е предложил и министърът на финансите Асен Василев се е съгласил ако тези 60 милиона не се използват за COVID тестове, да се използват за купуване на въздухопречистватели. Нещо, с което министър Денков не се съгласил с мотива, че не са ефективни. Вчера министърът също не се съгласи. "Определено смятам, че това не е най-належащият разход днес", заяви той.

"Така или иначе, тези средства не се използват за образование. 60 милиона са реално намалени от средствата, които са насочени към училищата, детските градини. По моя сметка можеха да се купят 30 000 въздухопречиствателя поне, и то от най-скъпите, за детските градини, училищата, висшите училища.

Ако не за въздухопречистватели, кажете да направим предложение да се купят климатици. Вие казахте, че един от най-важните Ви приоритети е да се удължи учебното време, нали така? И предполагам, че ще подкрепите ако не са за въздухопречистватели, да се купят климатици. Училищата имат нужда и от климатици, и от кабинети, и от спортни площадки, от разходи поне за четири милиарда поне.

Няма нищо и за висшите училища (в бюджета)", продължи с критиките финансистът Вълчев.

На тях министър Денков отговори, че имало приоритети при подготовката на бюджета и те предполагали балансирането му.

"Бюджетът за образователната сфера, който беше приет от 1 април, беше един от сравнително най-добре обезпечените със средства бюджети и, съответно, финансовото министерство не се беше съобразило с искания, които ние сме изпратили официално" - посочи той.

"Не мога да поздравя правителството, че при такъв ръст на бюджетните разходи, безпрецедентен ръст на дефицита няма ръст на разходи за образование - настоя обаче Вълчев. - Казахте: "Има приоритети". Очевидно образованието не е приоритет. Не е приоритет, впрочем, и балансираният бюджет. (...) Ще трябва да убедите системата, че сте неин защитник."

Въпреки че не вижда нуждата от въздухопречистватели, министърът е склонен да обмисли предложението за климатици.

"По отношение на климатиците: да, ако се вземе решение да бъде променена продължителността на учебната година, аз съм първият, който ще каже: "Трябва да бъдат осигурени съответните климатици". Но докато няма такова решение, аз нямам основанието да използвам тази възможност, за да изисквам едни средства, които могат да бъдат необходими за заплати някъде, да отидат за климатици", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !