ГЕРБ опита да бойкотира актуализацията на бюджета, 'Възраждане', ДПС и ИТН им помогнаха

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 15:51 6184 4

Ананиев и Чобанов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС и Петър Чобанов от ДПС

ГЕРБ-СДС опита да бойкотира разглеждането на актуализацията на бюджета в парламентарната комисия по бюджет и финанси, а "Възраждане", ДПС и ИТН им помогнаха.

Напрежение възникна още при приемането на дневния ред след предложението на бившия здравен и финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ. Той заяви, че втора точка - първо гласуване на Държавния бюджет, както и малките бюджети на ДОО и НЗОК трябва да отпаднат. Ананиев се аргументира с правилника на НС, според който бюджет може да се гледа не по-рано от 72 часа след внасянето им. (Вчера МС прие актуализацията, а веднага след това тя бе внесена в НС. Текстовете бяха разпределени на комисии още във вторник - б.а.)

Искрен Митев от ПП пък му отвърна, дочитайки същия параграф от правилника, като добави изпуснатата от Ананиев част: "...освен ако комисията не реши друго".

Заради създалия се казус председателят на комисията Любомир Каримански от ИТН предложи разделно гласуване на точките, а Венко Сабрутев от ПП направи контрапредложение. Така за пореден път пролича разкола между доскорошните партньори.

Румен Гечев от БСП коментира, че бюджетът трябва да е приет до 24 юни, за да може да реагира НОИ на предстоящите промени от 1 юли. По думите му с отлагането ненужно ще се забави приемането на новия бюджет.

След това Кирил Ананиев намери друг аргумент за изтеглянето на актуализацията - липсата на 3-годишна бюджетна прогноза. На тази критика отговори вицепремиера и финансов министър Асен Василев:

"Никога в историята на Министерство на финансите не е внасяна актуализация с 3-годишна бюджетна прогноза."

И така, след поредния ненужен спор, който забави работата на комисията, депутати стигнаха до гласуване. "За" пона бюджетите от дневния ред гласуваха ГЕРБ-СДС и "Възраждане", "против" - ПП, БСП и ДБ, а ИТН и ДПС се въздържаха. Гласовете на новата четворна коалиция обаче не стигнаха и така опитът на ГЕРБ да забави актуализацията не мина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!