60 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на комплекс Central park в Бургас

Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места

OFFNews 20 септември 2017 в 15:48 17074 0

С официална първа копка бе дадено началото на строителството на новия многофункционален комплекс Central park в Бургас, който съчетава в себе си жилищни и офис сгради.

Инвестицията е на обща стойност 60 000 000 евро и плановете на инвеститорите от „Сентрал парк“ ЕООД са проектът да бъде завършен в рамките на 3 години. Освен три жилищни и три офис сгради, новият „квартал“ на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него и чрез модерна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.

Мащабният проект се намира в кв. Славейков, ул. Даме Груев 2, и се простира на 35 дка - 200 000 кв. м. застоена площ- 150 000 кв. м. бизнес и жилищни сгради, две подземни нива с паркоместа по 25 000 кв. м. Районът, в който е ситуиран комплекса, е до парк Изгрев, новостроящата се спортна зала и търговски център.

В рамките на Central park ще бъдат построени три жилищни сгради с общо 690 апартамента, три офис сгради с капацитет до 5 000 работни места, подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес сградите, 690 паркоместа към жилищните сгради, както и 360 паркоместа за обществено ползване). Central park е проектиран като изключително „зелен“, не само по отношение на растителността, която заема над 7 000 кв. м., но и оборудванeто с 7 000 кв. м. соларни панели, слънчева енергията, равняваща се на 1 MWp, която се използва за захранване на общите части на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

„Идеята и концепцията при проектирането е „обличането“ на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса. В тази посока са разработени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните части, с разнообразни функции за почивка, релаксация и социални изяви.“, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта.

При проектирането са използвани най-съвременни технологии за живи зелени стени “LIVE PANEL“ и „LivePicture“, на водещи английски фирми в този сектор.

Трите бизнес сгради ще предлагат 51 000 кв. м. офис площи, които могат да осигурят вдъхновение при работа на до 5 000 специалисти. Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании.

„При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години.“, каза авд. Мартин Богдев, представител на инвеститора и допълни, че чрез реализацията на проекта се създават условия Бургас да бъде нова възможност на картата на България, осигуряваща териториална мобилност, а именно хора с подходяща квалификация, намиращи се в други градове, да имат възможност да се преместят в Бургас, с цел да продължат трудовата си кариера. 

На снимката от ляво на дясно: Николай Николов, председател на Камара на строителите в Бургас, Красимир Стойчев, заместник кмет Община Бургас, инж. Чанка Коралска,заместник кмет Община Бургас, арх. Димитър Шаренков, архитект на проекта, Валентин Люцканов, главен секретар Областна администрация Бургас, Мартин Богдев, представител на инвеститора

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!