60 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на комплекс Central park в Бургас

Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 15:48 13822 0

С официална първа копка бе дадено началото на строителството на новия многофункционален комплекс Central park в Бургас, който съчетава в себе си жилищни и офис сгради.

Инвестицията е на обща стойност 60 000 000 евро и плановете на инвеститорите от „Сентрал парк“ ЕООД са проектът да бъде завършен в рамките на 3 години. Освен три жилищни и три офис сгради, новият „квартал“ на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него и чрез модерна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.

Мащабният проект се намира в кв. Славейков, ул. Даме Груев 2, и се простира на 35 дка - 200 000 кв. м. застоена площ- 150 000 кв. м. бизнес и жилищни сгради, две подземни нива с паркоместа по 25 000 кв. м. Районът, в който е ситуиран комплекса, е до парк Изгрев, новостроящата се спортна зала и търговски център.

В рамките на Central park ще бъдат построени три жилищни сгради с общо 690 апартамента, три офис сгради с капацитет до 5 000 работни места, подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес сградите, 690 паркоместа към жилищните сгради, както и 360 паркоместа за обществено ползване). Central park е проектиран като изключително „зелен“, не само по отношение на растителността, която заема над 7 000 кв. м., но и оборудванeто с 7 000 кв. м. соларни панели, слънчева енергията, равняваща се на 1 MWp, която се използва за захранване на общите части на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

„Идеята и концепцията при проектирането е „обличането“ на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса. В тази посока са разработени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните части, с разнообразни функции за почивка, релаксация и социални изяви.“, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта.

При проектирането са използвани най-съвременни технологии за живи зелени стени “LIVE PANEL“ и „LivePicture“, на водещи английски фирми в този сектор.

Трите бизнес сгради ще предлагат 51 000 кв. м. офис площи, които могат да осигурят вдъхновение при работа на до 5 000 специалисти. Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании.

„При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години.“, каза авд. Мартин Богдев, представител на инвеститора и допълни, че чрез реализацията на проекта се създават условия Бургас да бъде нова възможност на картата на България, осигуряваща териториална мобилност, а именно хора с подходяща квалификация, намиращи се в други градове, да имат възможност да се преместят в Бургас, с цел да продължат трудовата си кариера. 

На снимката от ляво на дясно: Николай Николов, председател на Камара на строителите в Бургас, Красимир Стойчев, заместник кмет Община Бургас, инж. Чанка Коралска,заместник кмет Община Бургас, арх. Димитър Шаренков, архитект на проекта, Валентин Люцканов, главен секретар Областна администрация Бургас, Мартин Богдев, представител на инвеститора