В големия футбол е пълно с психари и самоубийци

ОFFNews 04 май 2017 в 20:27 6431 0

Само преди ден халфът на Евертън Аарън Ленън беше задържан от британската полиция по време на нощна разходка до магистрала. Патрул се усъмни в психическото му здраве и вероятен опит за самоубийство. Бившият национал на Англия вече се лекува в клиника.

Но Аарън далеч не е изключение във футболните среди, което за мнозина изглежда странно, тъй като професионалните спортисти се радват на пари, слава, хубав живот.

Но! Една трета от тях имат психически проблеми, показва изследване. Ето и няколко примера:

Фьодор Черенков

Той е голямата звезда на Спартак Москва, но още през 1984 г. лекари забелязват проблемите му с психиката. Интересното е, че се изострят пролет и есен на всяка четна година! Черенков пропуска заради лечението им куп международни турнири.

В началото на новия век опитва две самоубийства. Лежи по клиники, живее в самота. Умира от тумор на мозъка през 2014 година. 

Себестиан Дайслер

Преди 17 години минава за новият голям талант на немския футбол. Но започват контузиите. Само едното коляно е оперирано 5 пъти. Дайслер развива хронично разочарование от неудачите. На 27 години е принуден да прекрати кариерата си, за да постъпи в психиатрия.

Роберт Енке

На 32 години немският вратар е играл за Барселона, Бенфика, Бундестима. Тогава обаче скача под влак и умира. Вдовицата му Тереза чак тогава разкрива, че Енке страда от тежка депресия и меланхолия с години. Всичко за него свършва, когато малката му дъщеричка Лана умира от вроден порок на сърцето. 

Кларк Карлайл

Той е едва на 21 години, играе за лондонския КПР и младежите на Англия. Тогава получава тежка травма, решава, че е приключено не само с кариерата му, но и с живота. Удря конска доза успокоителни, добавя яко алкохол и отива на пейка в парка, за да чака смъртта.

Случайно минаваща девойка обаче усеща за какво става въпрос и вика бърза помощ. Играчът не само оцелява, но се връща в големия футбол, снима документален филм за неуспешното самоубийство. 

През 2014 година обаче се хвърля под камион. Пак оцелява, явно не му е дошъл редът. Сега е на 37 години и продължава да се бори с депресии.

Майкъл Джонсън

Още един талант, който не успява да се реализира. Стига до Манчестър Сити, но след успешния сезон 2007/08 получава травма и изпада в депресия. Няколко пъти е хванат да шофира пиян. От Сити не издържат и го уволняват. Той постъпва в психиатрия. Явно е успял да се излекува, защото сега върти успешно фирма да недвижими имоти. 

Гари Спийд

Бившият великолепен футболист на Лийдс и Нюкасъл става отличен мениджър. Води успешно националите на Уелс, когато е открит обесен в банята от съпругата му Луиза. Оказва се, Гари бори години наред депресията, но крие проблемите. Дори роднините и най-близкият му футболист Алън Шиърър не подозират за тях.

Андреас Бирман


На 33 години бившият защитник на Санкт Паули слага край на живота си. По това време (2014 година) той рита за аматьорски отбор в Берлин. Бирман страда от жестоки депресии и опитва три самоубийства преди това. Дори пише книга за проблемите си, които така и не успява да превъзмогне.

Пол Гаскойн

Култовият английски футболист попада всяка седмица в медиите с поредната изцепка. Газа е регулярно клиент на клиниките заради алкохолни и  наркотични зависимости. В тях той намира решение на депресиите, в които изпада постоянно. Тази година постъпи за пореден път на лечение, за да се избави от своите "демони".

Дейвид Бекъм

Няма шега, най-известният футболист в света страда от психически разстройства. Той има патологичен стремеж към ред и чистота. Международната здравна организация включва този проблем в Топ 10 на най-сериозните.

"Поставям всички предмети в права линия, като внимателно следя да са четен брой. Ако, например, има кенче Пепси в повече в хладилника, го махам и слагам в шкафа", разкрива Бекъм.

Тим Хауърд

Бившият вратар на Манчесър Юнайтед и Евертън страда от лека форма на Синдрома на Турет. При него пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове. На 38 години националът на САЩ продължава да рита в МЛС. Построява няколко специализирани клиники, които помагат на деца със заболяването. Поклон!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!