Стилиян Петров осъди думите на Гонзо за тъмнокожите играчи, шефът в БФС се оплака от неразбиране

OFFNews 25 януари 2023 в 19:21 3699 1

Футбол

Снимка Фейсбук

Стилиян Петров се бори за промяна във футбола ни редом с легенди като Димитър Бербатов и Мартин Петров

Думите на отговорника за националните отбори в БФС Георги Иванов - Гонзо, че в селекцията ни няма място за играчи с по-тъмен цвят на кожата предизвикаха бурни реакции.

Екскапитанът на "лъвовете" Стилиян Петров осъди дискриминационното изказване на Гонзо. Самият Иванов също внесе нюанс в направеното изказване, но камъкът вече беше хвърлен.

Според Стилиян изказването на Гонзо отразява "гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес".

"Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес.

Футболът трябва да е за всички. Всеки трябва да се чувства добре дошъл. Възможностите трябва да се предоставят въз основа на таланта и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да обединява общностите, но този начин на мислене насърчава разделението и негативизма в нашата игра.

Нашата федерация проваля толкова много хора заради един малоброен елит, който безмилостно преследва личния си интерес.

Много се гордея, че съм българин и че съм представлявал страната си на международната сцена. И да, България трябва да работи, за да има повече български деца, които професионално да се занимават със спорт и да участват в националните отбори, но не чрез дискриминация.

За съжаление, коментарите на техническия директор на БФС сериозно уронват репутацията на нашата страна и на нашия народ. Те представят фалшив образ на България и това много ме наранява. Аз знам кои сме. Ние не сме хората, за които тези дискриминативни думи са нещо нормално, нещо в реда на нещата.

В днешния свят, в който международните отношения са толкова важни, това нанася сериозна вреда. Например ФИФА и УЕФА са двете организации, от които трябва да получим подкрепа, за да подобрим футбола си. Те обаче силно популяризират значението на антирасизма и биха сметнали за невъзможно да работят с нашата федерация. Цялата ни футболна общност губи заради няколко необразовани индивида.

Това подчертава друг аспект на техния светоглед. Те са много изолирани и нямат интерес да разбират другите. Докато другите федерации по света непрекъснато въвеждат иновации, развиват се и следват най-новите тенденции, нашата федерация и футболът са затънали в миналото. Продължаваме да изоставаме все повече и повече.

Нуждаем се от спешна промяна. Притеснен съм, че нашият футбол достига точка, от която няма връщане назад. Че ще останем назад завинаги. Нуждаем се от ръководство, което иска да привлече всички, отворено е за изслушване и насърчава най-доброто, независимо дали става въпрос за хора или идеи, откъдето и да идват те.
Нека поискаме промяна сега, за да има по-добро бъдеще за българския футбол", написа Стилиян във Фейсбук.

Самият Гонзо, явно засрамен от обществената реакция на дискриминативните си слова, внесе известен нюанс в изказването си, като заяви, че то е интерпретирано погрешно и извадено от контекста.

"Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това.

Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят – нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена", заяви Иванов.

Запитан дали думите му касаят и футболисти, които не са продукт на българските школи, техническият директор на БФС подчерта: "В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата.

Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме.

Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка", коментира бившият централен нападател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

1

DARTH VADER

26.01 2023 в 06:30

СТАРОТО РЪКОВОДСТВО НА БФС, СЪЩО ПРОИЗХОЖДА ОТ ЧУМАТА ГЕРБ...
ВЪРТЯТ ГО И ГО СУЧАТ,ВСЕ НА ВЛАСТ ДА СА И ДА КРАДАТ НА ВОЛЯ...