Окрилена Турция надви Австрия в епичен сблъсък и продължава на 1/4-финалите на Евро 2024

Донислав Донев 03 юли 2024 в 00:02 1736 0

Турция

Снимка Facebook: UEFA EURO 2024

Турският национален отбор надигра австрийците

Турция се класира за 1/4-финалите на Европейското първенство след успех над Австрия с 2:1 в двубой, игран на "Ред Бул Арена" в Лайпциг.

Южните ни съседи поведоха в резултата още в 1-а минута на срещата. Тогава точен бе защитникът на саудитския Ал Ахли - Мелих Демирал. В 59-ата именно бранителят се превърна в още по-голям герой, вкарвайки втория си гол в мача. Нападателят на германския Фрайбург Михаел Грегорич върна едно попадение за австрийците в 66-ата минута. До края на срещата Австрия натиска като отправи сериозно количество удари, но до изравнителен гол така и не се стигна.

Така в битка за полуфиналите Турция ще играе с тима на Нидерландия, който елиминира Румъния по-рано тази вечер.

Южните ни съседи започнаха ударно срещата, като стигнаха до откриващото попадение след по-малко от 60 секунди игра. Арда Гюлер центрира от корнер. В наказателното поле на Австрия Кристоф Баумгартнер изчисти топката в тялото на Стефан Пош, а Патрик Пенц едвам я извади пред голлинията. Мерих Демирал обаче бе на правилното място в точния момент, за да прати топката във вратата.

Във втората минута Кристоф Баумгартнер навлезе в наказателното поле на Турция с дрибъл, след което стреля към долния десен ъгъл на вратата, но не начери очертанията ѝ.

В 19-ата минута Арда Гюлер се опита да прехвърли Патрик Пенц с удар зад централната линия, но не успя да намери очертанията на вратата на Австрия, въпреки че стражът бе хванат неподготвен.

Двата тима продължиха да играят на висока скорост до края на първата част и да търсят свободни пространства в противниковите отбрани, но такива трудно се намираха. Австрийците отново стигнаха до опасна ситуация в самия край на първата част, когато Баумгартнер, както в началото на двубоя, успя да стреля опасно, но отново покрай вратата.

Втората част започна силно за състава на Ралф Рангник. В 47-ата минута отдясно проби Кристоф Баумгартнер, който намери с пас свободния Михаел Грегорич. Той веднага стреля по земята, но неточно.

Четири минути по-късно Марко Арнаутович бе изведен с пас между защитниците на Турция, а нападателят остана очи в очи с Мерт Гюнок. Турският страж излезе бързо напред и успя да спаси удара на Арнаутович.

Така се стигна и до 59-ата минута и втория гол на турския централен защитник Мерих Демирал. Той стигна до центриране от ъглов удар и с глава прати топката във вратата на Австрия.

В 68-ата минута австрийците се върнаха в мача. При центриране от корнер Пош отклони топката с глава към свободния Михаел Грегорич на далечната греда. Той не сбърка и намали изоставането на отбора си.

Последва очакван натиск на австрийците и съперникът им определено се задъхваше. Грилич стреля точно, но в ръцете на Гюнок. След това атаките следваха една след друга, но турците се справяха с центриранията. В 86-ата минута след корнер Баумгартнер засече, но над вратата.

Драмата бе на път да стане пълна в 94-ата минута. Първо при контра Йълмаз се измъкна, но Пенц спаси удара му. Секунди по-късно Баумгартнер остана на чиста позиция в наказателното поле и стреля с глава, но Гюнок отрази и по този начин турците се класираха напред.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво се случва в ДПС