Най-мразеният отбор в Германия

OFFNews 25 ноември 2016 в 19:57 9812 0

11 кръга бяха необходими на РБ Лайпциг, за да се изкачи на върха в Бундеслигата при дебюта си в елита, но не стигнаха да спечели уважението на футболните фенове в Германия.

Фирменият отбор на Ред Бул свали от лидерската позиция за първи път от три години Байерн Мюнхен, но вместо да се радват, германците отново скърцат със зъби. Плакатите срещу футболния проект на милиардера Дитрих Матешиц са част от всеки всеки уважаващ себе си фен сектор. Тъй като законът в Германия не позволява клубовете да бъдат кръстени на името на своя спонсор, от  Ред Бул решиха да нарекат тима Rasenballsport, което на практика означава "Спорт с топка на трева". 

В борбата с РБ Лайпциг се включи също и своеобразният му предшественик Хофенхайм, чийто фенове опънаха транспарант "Искаме да върнем трона на най-омразния клуб в Германия". В РБ Лайпциг признават, че във Втора Бундеслига им е било доста по-весело, защото в елита спазват някакъв етикет и единствено босът на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Ватцке ги развеселява с изказванията си.

Феновете на съперниците също проявяват голямо въображение. Наскоро привържениците на Дрезден предизвикаха възмущение с хвърлянето на отрязана глава на бик по време на мач за Купата на Германия. Динамо отнесе наказание, а организаторите на акцията си имат работа с полицията. Едни от най-активните противници на РБ Лайпциг са феновете на Хайденхайм. Преди мач между двата отбора те облепиха автобуса на РБ Лайпциг с фалшиви банкноти с надпис "Scheiss Red Bull – In Capitalism He Trusts" по аналогия с написаното върху американските долари "In God we trust".

Традиционният портрет на американски президент беше заменен с този на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц. Същите тези фенове на Хайденхайм преди заливаха футболистите на РБ Лайпциг с бира, а като им свърши пивото напълниха чашите с урина и се наложи играчите да си сменят екипите. Феновете на Хайденхайм се оправдаха, че акцията им всъщност е реакция на поведението на фен на Лайпциг, който хвърлил халба с бира по тях. Привържениците на Арминия Билефелд също проявиха изобретателност. Те се подредиха на стадиона в Лайпциг, изписвайки с телата си надписа "Анти РБ".

Така надхитриха охраната, която им взе знамената. В Берлин също не се зарадваха особено на богаташите от Лайпциг. На стадион "Старото лесничейство" феновете на Унион Берлин направиха хореография, облечени като гробари. Четвърт час на стадиона цареше гробна тишина, а банерът "Футболната култура на Лайпциг е мъртва" напомняше за какво става въпрос. От Унион Берлин отидоха още по-далеч, като организираха благотворителен мач в помощ на другия отбор от Лайпциг Хеми, който води жалко съществувание в пета лига. Най-далеч стигнаха обаче привържениците на Ерцгебирге Ауе, които сравниха собственика на РБ Лайпциг Дитрих Матешиц с Адолф Хитлер, който също е австриец.

"Чудесни нацисти биха излязли от вас, които се доверявате сляпо на един австриец", написаха на банер феновете от Ауе. Не е за пропускане и реакцията на хората от Кайзерслаутерн, които не можаха да простят на своя бивш капитан Вили Орбан, че прие офертата на РБ Лайпциг.

По време на мача между двата отбора Орбан можеше да завижда на Луиш Фиго за отношението на феновете на Барса към него при гостуванията му с екипа на Реал. Всяко докосване беше освирквано, а на трибуните бяха разпънати постери с лика му като мишена. В крайна сметка Орбан се срина и си изкара два жълти картона и беше изгонен. "Ултрасите твърде много влияят на играта. Това не трябва да е така", каза по-късно Орбан, но от думите му омразата към РБ Лайпциг не намаля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!