Многомилионните Англия и Гарет Саутгейт трябва да се учат от Грузия

Донислав Донев 19 юни 2024 в 13:14 2300 0

Тренировка на английския национален отбор

Снимка Facebook: England football team

Трент Александър-Арнолд и Джуд Белингам по време на тренировка на Англия

Турция стигна до атрактивна победа над Грузия с 3:1 в откриващата среща от Група "F" на Евро 2024 снощи. Към момента според фенове и анализатори, това е най-атрактивната среща от старта на турнира. Странното е, че това признание е насочено към два от отборите, които чисто статистически, имат най-малко шансове да триумфират на Европейското.

Вероятно така и ще стане, но сега няма да се нагърбвам да правя прогнози за това, кой ще вдигне трофея на 14 юли. В случая по-важното е колко важен урок дадоха Турция и Грузия на онези големи футболни сили, които на всеки един голям футболен форум са считани за фаворити.

В случая визирам страната, която винаги тръгва с "голямата каруца" и нерядко с почти празни ръце - Англия. Преди няколко дни футболистите на мениджъра Гарет Саутгейт разочароваха феновете си, показвайки поредната безлична игра и голяма липса на организираност в средата на терена по време на мача със Сърбия. Само индивидуалната изява на намиращия се в изключителна форма Джуд Белингам спаси "трите лъва" от куц старт на Евро 2024.

Халфът на Реал Мадрид успя да се извиси над всички и с глава да прати топката във вратата на Предраг Райкович. Хвалбите обаче стигат до тук. Дори подаването Букайо Сака към него не беше като хората, получи се рикошет в крака на Страхиня Павлович. Късмет. Късметът спохожда силните. До кога? Не е ли странно англичаните да разчитат на късмет?

Странно е, защото четирима представители на "трите лъва" са в най-скъпата единайсеторка на Европейското първенство. Трент Александър-Арнолд, Деклан Райс, Фил Фоудън и Джуд Белингам демонстрираха страхотни качества по време на клубните шампионати през есента и пролетта. Срещу Сърбия обаче ясно се виждаше, че те и техните съотборници, които също бяха в завидна форма през сезона, се лутаха и като че ли трудно успяваха да реализират идеите на Гарет Саутгейт.

Стигнахме и до него. Най-скъпоплатеният селекционер на Евро 2024. Както сега, така и на предните два големи форума, воденият от него отбор се луташе из елиминационните фази някак пестеливо, несигурно... разчитайки на индивидуални експлозии от страна на суперталантите, с които разполага. Да, никой не отрича факта, че тимът стигна до 1/4-финалите на Мондиал 2022 и бе отстранен не от кой да е, а от финалиста Франция. Предното европейско завърши за англичаните на дузпа от трофея. И все пак когато гледаш мачове на британците, имаш чувството, че във всеки един момент могат да се издънят.

Е, точно на другия полюс е селекционерът на Грузия - Вили Саньол. Легендата на френския национален отбор и Байерн Мюнхен започна Евро 2024 с неприятна класация, в която той е сочен за наставникът с най-ниско възнаграждение на турнира. Каква ирония. Все пак по всичко личи, че цената му ще скочи драстично след края на надпреварата на Стария континент.

Саньол така компактно си е спретнал отбора, че събра погледи на запалянковци и специалисти с играта срещу Турция. Работата му не остана незабелязана и преди турнира. Почти всички футболисти са в сходна възраст, едно поколение. Разликите в годините са 3-4 максимум. Саньол много правилно вкарваше хората в тима един след друг в продължение на три години. Издигнаха се и в Лигата на Нациите, което също не е случайно.

Да, Грузия загуби от Турция, но спечели сърцата на безпристрастните привърженици. Сега те нямат търпение да дойде следващия кръг от груповата фаза. Англичаните очевидно отново ще скъсат нервите на своите фенове, които към момента са по-атрактивни от играчите със своите забавни и остроумни скандирания. Относно играта на многомилионните футболисти и наставленията на техния скъпоплатен мениджър, вероятно пак ще се доберат до финалите след победи с половин гол, един гол...

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16