Лудогорец стигна до групите в Лига Европа

Димитър Андреев 25 август 2022 в 22:03 1862 0

Лудогорец

Снимка Официален сайт на Лудогорец

Лудогорец

Лудогорец успя да преодолее литовския шампион Жалгирис (Вилнюс) и ще играе за шести пореден път в групите на Лига Европа, след като стигна до 3:3 след продължения. Разградчани продължават напред с общ резултат 4:3, тъй като на своя стадион победиха с 1:0. Жалгирис продължава в турнира Лигата на Конференциите.

Българските шампиони бяха без двама от най-важните си футболисти – Кирил Десподов, който бе наказан, и Игор Пластун. Най-добрият им плеймейкър Каули Оливейра пък не е напълно възстановен и влезе през второто полувреме.

Като цяло играта на отбора, воден от Анте Шимунджа, не беше никак впечатляваща, а трите гола във вратата им показаха сериозни пробойни в отбраната.

Домакините от Жалгирис вкараха може би най-бързия гол в историята на Лудогорец, откривайки резултата още в 21-ата секунда. Още след като изпълниха начален удар в мача домакините изпратиха дълга топка напред. Оливер Буф избяга от Недялков, а вратарят Слуга тръгна да го посреща. Но топката попадна във Фабиен Урега, който майсторски по земя прокара кълбото между купа от играчи. Необяснимото беше как играчите на Лудогорец не гледаха топката, а инстинктивно обърнаха гръб при изстрела.

В 8-ата минута гостите от България възстановиха равенството чрез Матиас Тисера, който засече топката в мрежата след пробив и подаване на Бърнард Текпетей. Реално това беше и единствената прилична атака на Лудогорец през това първо полувреме.

Динамиката през това първо полувреме беше наистина доста висока и в 15-ата минута домакините отново бяха напред в резултата. Оливер Буф се разписа, след като цялата защита на Лудогорец не реагира адекватно при статично положение от далечно разстояние. Ренан Оливейра свали топката с глава, двама души можеха да вкарат, но накрая Оливер Буф нанесе точен изстрел за 2:1.

Бърнард Текпетей в 33-ата минута имаше шанс да вкара с далечен изстрел, но вратарят Гертмонас внимаваше и спаси. А съвсем накрая Миличкович и Матиас Ойевуси си попречиха на 10-ина метра кой да нанесе голов удар.

В началото на второто полувреме литовците опитаха да упражнят отново натиск, но в 57-ата минута Лудогорец възстанови равенството с втория гол на аржентинеца Тисера в мача. Бърнард Текпетей, който беше влязъл в центъра, се освободи от един противников играч и пусна перфектен, мек пас по земя. Тисера застана с тяло пред Неманя Любисавлевич, остави топката да му се нагласи на десния крак и след къс дрибъл прониза за втори път вратаря Гертмонас.

Головете обаче продължиха да падат един след друг и петото попадение беше отново във вратата на Слуга. Ренан Оливейра се разписа за 3:2 в 62-ата минута, след като Миличкович преодоля Групер, комбинира с Оливер Буф, който пък подаде на бразилския си съотборник удобно за стрелба на границата на наказателното поле.

Рик Джонатан пропусна чудесна възможност в 83-ата минута, когато негов страхотен рейд трябваше да завърши с пас към останалия непокрит Игор Тиаго. Централният бранител Неманя Любисавлевич, който имаше вина за двата гола на Лудогорец, този път застана на пътя на топката и предотврати паса.

Две минути преди края на редовното време Лудогорец можеше да стигне до равенство, но Игор Тиаго беше в засада при подаването на Жан Карничник. Зад него беше Рик Джонатан, който от 2 метра не успя да вкара, а успокоителното беше маркираната засада.

В 109-ата минута домакините също можеха да вкарат. Резервата Йосип Тадич остана непокрит на 10-ия метър и стреля. Хърватинът обаче прати топката над горната греда.

А Лудогорец стигна до спасението в 119-ата минута, когато съдията от Германия даде наказателен удар. Дузпата беше отсъдена заради фаул на двама бранители срещу едва навлезлия в наказателното поле Кафумана Шоу. Тя беше реализирана от централния защитник Оливие Вердон. А в добавеното време домакините можеха да стигнат до четвърти гол, но най-напред Шоу подложи тялото си и блокира удар на Кейреме, а при добавката резервата Матейуш Бурба от три метра с глава прати топката над горната греда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови