Лудогорец изтръгна победата над Рома на Моуриньо

OFFNews 08 септември 2022 в 21:54 2166 0

Лудогорец

Снимка Официален сайт на Лудогорец

Разградчани стартираха успешно в Лига Европа

Шампионът на България Лудогорец победи с 2:1 италианския гранд Рома в първия си мач от група "С" на турнира Лига Европа. Разградските "орли" стигнаха до успеха с голове в последните 20 минути на мача на бразилците Каули Оливейра и Нонато, а между тях за гостите точен бе Елдор Шомуродов. В следващия си мач Лудогорец гостува на испанския Бетис на 15 септември от 22,00 часа българско време.

За Лудогорец това е първа победа в групите на Лига Европа от октомври 2019 година, когато разградчани надиграха като гости унгарския Ференцварош. Старши треньорът на Рома Жозе Моуриньо, който през май изведе тима до трофея в Лигата на конференциите, пък допусна загуба от български тим за пръв път в кариерата си.

Лудогорец пропусна отлична възможност да открие резултата още в третата минута на мача. Кирил Десподов бе изведен по лявото крило и надбяга бранителите на Рома. Останал очи в очи с вратаря Миле Свилар българският национал реши да подава към нахлуващия от дясното крило Бърнард Текпетей, но топката се оказа малко по-дълга от необходимото за бившия футболист на Шалке и той не успя да стигне навреме до нея, за да я прати във вратата.

Постепенно Рома установи контрол над играта, но без да пресира съперника си сериозно. Все пак в 35-ата минута носителят на трофея в Лигата на конференциите създаде три последователни опасности пред вратата на Серджо Падт. Нидерландският страж на два пъти се справи, но при третия удар на Лоренцо Пелегрини с глава единствено лявата греда го спаси от гол.

Пелегрини пропусна дори по-добра ситуация в 46-ата минута на мача. Капитанът на Рома бе изведен с подаване по въздуха зад защитата на Лудогорец. Той опита да прехвърли Падт, но ударът му мина малко над напречната греда.

Лудогорец стигна до първия си точен удар в срещата в 58-мата минута, когато Якуб Пьотровски пробва удар от границата на наказателното поле, но топката бе уловена без проблеми от Миле Свилар.

В 70-ата минута звездата на българския тим Кирил Десподов напусна игра за сметка на Рик Джонатан, а само две минути по-късно разградският тим откри резултата.

Пьотровски пусна пас по земя от централната линия, който Аслак Фон Витри изключително съобразително пусна между краката си. Топката попадна у Каули Оливейра, който като на парад влезе през центъра на отбраната на Рома и с удар от около 15-а метра по земя матира Свилар за 1:0.

Само 60 секунди по-късно Лудогорец можеше да вкара и втори гол, но от сходна позиция Каули не уцели рамката на вратата след центриране от десния фланг на Текпетей.

В 77-мата минута в игра за Лудогорец се появи и новото попълнение Нонато, който направи дебют със зеления екип.

Рома обаче натисна в последните десет минути на мача. В 82-рата минута Оливие Вердон изчисти от голлинията, а веднага след това и Антон Недялков направи решителен блок с тяло, за да избие в корнер. От него Рома получи нова възможност да изравни, но Лоренцо Пелегрини направи нов невероятен пропуск с глава на броени метри от вратата на Падт.

В 86-ата минута обаче нищо не успя да спаси българския тим. Пелегрини получи много добра топка по десния фланг и веднага центрира в наказателното поле, където Елдор Шомуродов реализира с глава за 1:1.

Само две минути след това обаче Лудогорец отново поведе. Дебютантът Нонато получи топката в наказателното поле, развинти с финт Роджър Ибанес и с диагонален удар с десния крак реализира за 2:1.

В добавеното време Нонато можеше да вкара и още един гол, но далечният му удар мина на сантиметри над вратата на Рома. Минута по-късно Игор Тиаго и Бърнард Текпетей последователно пропуснаха да вкарат трети гол за българския отбор.

В последните секунди Рома също бе много близо до изравнителния гол, но Шомуродов и Пауло Дибала пропуснаха да пратят топката във вратата на Падт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови