Ливърпул поиска разследване на хаоса преди финала в Париж

Фалшиви билети ли са довели до струпването на фенове пред стадиона?

OFFNews 29 май 2022 в 11:59 3498 0

Снимка Getty Images

Ливърпул призова за разследване на "неприемливите проблеми", с които се сблъскаха феновете и които доведоха до отлагане на финала на Шампионската лига в Париж, в който Реал Мадрид завоюва 14-а европейска титла.

УЕФА отложи началото на мача с повече от 30 минути, позовавайки се на "съображения за сигурност". В това време много фенове на английския клуб се опитваха да влязат на стадиона и на входовете имаше струпвания. Входове се оказаха затворени, а в някои сектори хората е трябвало да се движат в тесни коридори, за да стигнат до стадиона, и това забавило допълнително заемането на местата по трибуните.

Полицията пред "Стад дьо Франс" стреля със сълзотворен газ, когато малък брой привърженици се опитаха да преодолеят бариерите за сигурност.

Защитникът на "Ливърпул" Анди Робъртсън коментира, че организацията на мача е била "сбъркана".

Полицай от английския регион Мърсисайд пък написа в Туитър, че това е "най-лошият европейски мач, който съм преживявал. Смятам, че поведението на феновете при турникетите беше образцово при шокиращи обстоятелства".

Огромни тълпи от фенове се редяха на опашки, за да влязат. Много от тях твърдяха, че са били на стадиона часове преди началото на мача, но са били спрени да влязат.

"Изключително сме разочаровани от проблемите с влизането на стадиона и нарушаването на периметъра за сигурност, с които се сблъскаха феновете на Ливърпул тази вечер на "Стад дьо Франс - се казва в изявление на клуба. - Това е най-великият мач в европейския футбол и привържениците не бива да преживяват сцените, на които станахме свидетели тази вечер. Ние официално поискахме официално разследване на причините за тези неприемливи проблеми."

Ръководният орган на европейския футбол УЕФА заяви, че е "съпричастен към засегнатите от тези събития и ще продължи да разглежда тези въпроси спешно заедно с френската полиция и власти, както и с Френската футболна федерация". Оттам твърдят, че имало "хиляди фенове на Ливърпул" с "фалшиви билети", които - естествено - не могат да задействат турникетите и те да се отворят. Това довело до струпването на хора.

"В резултат на това началото на мача беше отложено с 35 минути, за да се даде възможност на най-много фенове с истински билети да получат достъп. Тъй като броят на феновете извън стадиона продължи да се увеличава след началото на срещата, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ и ги принуди да напуснат стадиона", пишат от УЕФА.

С наближаването на началото на мача на стадиона все още се виждаха големи площи с празни места. Навън някои фенове бяха забелязани да се катерят по оградите или да се опитват да преминат през охраната. На място имаше и полиция за борба с безредиците.

Играчите на "Ливърпул" излязоха да загряват отново в 20:06 ч., като на големите екрани на стадиона се появиха съобщения, че закъснението е заради закъснялото пристигане на феновете.

"Напълно неразумна ситуация" - мнението на феновете

Журналистът от Би Би Си Ник Парот, който е бил извън стадиона, заяви пред BBC Radio 5 Live: "Току-що бях напръскан с лютив спрей за първи път в живота си. Бил съм и преди на финал на Шампионската лига и никога досега не съм бил пръскан с лютив спрей. Бях пред врата Y, която се отваряше и затваряше многократно през последния час и половина, но никой не минаваше през нея. Служителите по сигурността от другата страна напреднаха и пръснаха лютив спрей".

Около 10 минути след началото на мача от Football Supporters Europe заявиха, че "хиляди хора все още са в капан пред стадиона, запазвайки спокойствие пред лицето на една напълно неразумна ситуация. Феновете на финала на Шампионската лига не носят никаква отговорност за днешното фиаско".

Журналистът от BBC Sport Джон Уотсън заяви, че е "преминал покрай стотици фенове на "Ливърпул", които са се редили на опашка пред входните врати час преди началото на мача и не са били допуснати да влязат". "Не мога да разбера каква е причината за забавянето да е късното пристигане на феновете", добави той.

Защитникът на Ливърпул Андрю Робъртсън казва, че е дал билет на свой приятел, но му е било отказано да влезе за мача. "На един от приятелите ми казаха, че е фалшив, което, уверявам ви, не е така", каза той. "Беше ужасно за нашите фенове и за всички семейства, които също преминаха през това. Не беше приятно изживяване, не беше приятен финал, на който да дойдем. Шампионската лига трябва да бъде празник, но това не беше така."

Депутатът от Ливърпул Уест Дерби Йън Бърн написа в Туитър, че е "преживял едно от най-лошите изживявания в живота си", като обвини УЕФА в "ужасяваща сигурност и организация, излагащи на риск живота". "Моля се никой от феновете да не е пострадал заради позорната липса на организация и опит", добави той.

Доминик Кинг от "Дейли Мейл" заяви пред BBC Radio 5 Live, че е разговарял с привърженици, които са се редили на опашка, за да влязат на стадиона. "Това дойде от нищото", каза той. "Не е имало насилие или антагонизъм. Те просто са разтревожени от начина, по който властите се отнасят към тях."

"Около 45 минути преди това ни казаха, че нашата част на стадиона е запълнена, докато отвън имаше хиляди", каза пред BBC Radio 5 Live фенът на "Ливърпул" Тайлър, който е похарчил 1000 паунда за билета си.

Първоначално финалът трябваше да се играе в Санкт Петербург, но градът беше лишен от правото да играе след нахлуването на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews