Левски развали празника на Ботев при откриването на "Колежа"

OFFNews 29 април 2023 в 23:08 1221 0

Левски

Снимка Официален сайт на Левски

"Синя" България ликува

Левски победи Ботев (Пловдив) с минималното 1:0 като гост при откриването на стадион „Христо Ботев“. „Канарчетата“ приеха „сините“ в двубой от 28-ия кръг на футболната Първа лига, като това беше първи сблъсък на „Колежа“ от повече от 9 години насам. Преди мача се проведе и официалната церемония по откриването на стадиона, а феновете на „жълто-черните“ бяха подготвили специална хореография по време на срещата. Футболистите на Елин Топузаков обаче стигнаха до успеха с гол на Рикардиньо в 65-ата минута, като секунди по-рано Антоан Бароан от състава на Ботев не успя да реализира на празна врата. С победата Левски събра актив от 51 точки и се утвърди еднолично на четвъртото място в класирането, с 3 точки повече от петия Черно море, който е с мач по-малко. Ботев остава десети в подреждането с 29 точки.

Първата част на срещата не предложи много интересни ситуации пред двете врати, като двата тима не отправиха нито един точен удар.

Левски първи опита да застраши противниковата врата, след като в 5-ата минута Ивелин Попов стреля силно от дистанция, но топката мина над напречната греда на Хидайет Ханкич.

В 13-ата минута Филип Кръстев също шутира по диагонала от границата на наказателното поле, но отново неточно.

Две минути по-късно Ботев отговори с неточен изстрел на Абдулайе Траоре от около 20 метра.

В 21-ата минута самостоятелен пробив на Уелтън завърши със симулацията в наказателното поле на офанзивния футболист на „сините“, заради което той получи жълт картон.

В последната минута от редовното време на първата част играчите на Елин Топузаков създадоха най-опасното положение през първото полувреме, след като Филип Кръстев стреля опасно от около 25 метра, но топката отново премина малко над напречната греда и така краят на първото полувреме дойде при нулево равенство.

Началото на втората част се забави с близо 15 минути заради хореографията на феновете на Ботев, които запалиха факли и бяха приготвили продължителна заря по случай откриването на новия клубен стадион.

В 64-ата минута „канарчетата“ пропуснаха отлична възможност да открият резултата. Уме Емануел и Николай Минков разиграха добре по десния фланг, капитанът на Ботев се откъсна от Ван дер Каап и центрира успоредно на голлинията, където влезлият като резерва Антоан Бароан засече, но от няколко метра уцели гредата и топката се върна в ръцете на Пламен Андреев.

Левски отговори мигновено и в ответната атака поведе. Роналдо бе изведен зад защитата на домакините и се озова сам срещу Ханкич след грешка на Джаспър ван Хертъм, стражът на домакините излезе напред и му изби с крак, но топката стигна до нахлуващия от втора позиция Рикардиньо, който овладя на гърди и вкара в опразнената врата за 1:0.

Четири минути по-късно Филип Кръстев пропусна възможност да удвои преднината на „сините“. Уелтън центрира прострелно отляво, Хидайет Ханкич изби и топката попадна в Кръстев, който без подготовка опита изстрел с левия крак, преминал над вратата на „жълто-черните“.

В 75-ата минута австрийският вратар отново бе затруднен след рикошет при далечен удар на Андриан Краев, но съумя да реагира и да парира с крак.

Малко след това Пламен Андреев също демонстрира добър рефлекс при опасен изстрел на Николай Минков от дистанция.

В 88-ата минута Абдулайе Траоре също опита късмета си с удар от границата на наказателното поле, който не намери целта.

Заради забавянето в началото на второто полувреме главният съдия Никола Попов даде 15-минутно продължение в края на срещата. В него футболистите на Бруно Балтазар потърсиха изравняването, но не намериха път към вратата на Пламен Андреев и така Левски се поздрави с успеха.

В следващия кръг Ботев (Пловдив) гостува на Пирин (Благоевград), докато Левски приема Септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови