История на футболната фланелка

OFFNews 14 октомври 2021 в 13:06 1499 0

Повечето от нас са притежават поне една футболна фланелка. В днешни дни футболните екипи никога не са били толкова популярни, както за настоящия сезон така и ретро екипите. Цветовете и тъканите, от които сега се произвеждат комплектите, дойдоха много бързо и се наложиха за кратко време.

Не е изненадващо, че футболните фланелки не винаги са изглеждали така. Факт, от който можете да се изненадате е, че поне в Англия футболът не винаги е бил спорт на работническата класа. Първоначално футболът обикновено се е играел в държавните училища. Средните и висшите училища, са можели да си позволят шивачи, които да изработят интересни комплекти, в съчетаващи се цветове и отличаващи съответното учебно заведение. В тези времена комплектите обикновено са се носели със съответстващи шапки и други подходящи аксесоари.

С налагането на футбола като професионален спорт, всеки клуб се задължава да прави своите екипи.

Дизайн на футболната фланелка през 20-ти век.

Футболната фланелка първоначално се е наричала джърси, и тя е била плътно прилепнала, изработена от плетена вълнена материя. От друга страна, късите панталони са били дълги и свободни. Викторианците са отстоявали консервативния стил и шортите е трябвало да покриват коляното. Популярните дизайни през този период включват хоризонтални райета и едноцветни фланелки, след това се появяват фланелките с вертикални райета, за които се казва, че играчите изглеждат по-високи. В края на 1800-та година, излиза дизайна на фланелката “harlequin kit” разделена на четири панела с различни цветове.

Вратарите са носели същите цветове футболни екипи, като останалите членове на отбора. В днешни дни вратарите, се отличават от своите съотборници с футболни фланелки в различни цветове. През 1909 г. излизат нови правила, които изискват от вратарите да носят екипи в алтернативни цветове, но изборът им е бил ограничен до червено, бяло, синьо или в най-добрия случай зелено, нещо което остава непроменено до 1980 г.

След войната футболните фланелки са били предимно с дълги ръкави с яки и плакети като ризи за ръгби. Избраният материал е бил Flannelette, и дължината им е била по-голяма.

Дизайн на футболните фланелки през 50-те години

През 50 -те години Umbro представя блестящи синтетични материи с копринен ефект. Скоро след това Umbro представя своя „continental“ комплект, вдъхновен от европейските клубове, отличаващ се с къси ръкави и v-образни деколтета.

През 50-те години се появява и втори комплект, резервен за смяна, сега широко известен като трети комплект. Дори ако фланелките са били различни, отборите, които са имали същите къси панталони или чорапи, е трябвало да се бъдат в различна комбинация, като по този начин да се избегне объркване по време на игра. Като цяло дизайните на комплектите са изглеждали по-елегантни и по-прилепнали. Дължината на късите панталони междувременно е нараствала.

Въвеждането на прожекторите, е променило мнението на няколко клуба да се откажат от традиционните си цветове в полза на бялото, поради това колко ослепително изглежда то под светлината на прожекторите.

Дизайн на футболни фланелки през 70-те

Дизайнът на екипите се променя драстично през 70-те години и Admiral е била марката, отговорна за това. Те наемат дизайнер, току що завършил училище по дизайн, който въвежда нов и модерен подход в стила на футболните екипи, и може би все още вдъхновява дизайна им днес. Admiral е бил и първият доставчик на футболни екипи, който въвежда авторски права за върху производството на екипи.

С въвеждането на производствени сделки през 70-те години, футболните клубове са подписвали договори с производителите за срок от пет години за произвеждането на екипи. През 80-те години периода се свежда до две години. С напредването на технологията за печат, процеса се улеснява и дизайните директно се отпечатват върху тъканите.

Umbro се вдъхновява от историята на екипите в миналото и внася детайли, които не са били виждани от викторианската епоха, включително с връзки на яките в и яки в стил “от дядо”, като последният добре подхождаше на екипа на Newcastle.

Дизайнът на футболните фланелки през 21 век

Дизайнът на футболните екипи става по-опростен към 21 -ви век. Акцентът е поставен върху технологията на тъканите. Въведени са материи против изпотяване “dri-fit”, обърнати шевове, мрежести панели и тениски носени под футболните блузи.

Стиловете на футболните фланелки отново са прилепнали и с популярността на реплика, те са създадени да изглеждат добре и елегантно на играчите и привлекателни за феновете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!