Георги Илиев – Майкъла пред Nostrabet: Съдбата им го върна на Левски, ЦСКА е по-силен с всеки мач

OFFNews 06 октомври 2023 в 11:17 5563 0

Георги Илиев

Снимка OFFNews

Георги Илиев - Майкъла

Бившият директор на ЦСКА, Георги Илиев – Майкъла, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет.ком преди голямото дерби между Левски и ЦСКА. Той сподели задоволството си от прогреса в играта на „червените“, отбелязвайки, че с всеки мач хората на Нестор Ел Маестро надграждат. От друга страна, Илиев побърза да уточни, че начинът на ръководене на клуба продължава да не отговаря на стандартите на столичния град.

Майкъла не пропусна да коментира и Левски, отчитайки, че няма явен фаворит в дербито. Бившият функционер в ЦСКА предсказва успех с 2:1 за „армейците“ и намекна, че е доста лицемерно от страна на „синьото“ ръководство да се жалва след загубата от Лудогорец, имайки предвид, че миналия сезон в мач именно срещу „орлите“ Левски направи сериозна услуга на хегемона.

Здравейте, господин Илиев! Да започнем от мача срещу Локо Пловдив в понеделник. Това ли е обликът, който искате да виждате от „червените“ на терена?

Това е нашето ниво, това е нивото на ЦСКА. Това ни беше най-добрият мач от 10 години! Играха прекрасно и имаше много агресия през 90-те минути. След първото полувреме трябваше да водим с 5:0. Очаквах да се представим силно, но не очаквах, че Локото ще са толкова слаби. Те не очакваха нашата агресия. Това е отборът, който публиката иска да вижда. С подобни представяния ще се завърнат много фенове на стадиона.
Очаквахте ли тази силна серия – 6 победи в 7 мача, след много слабото начало на сезона?
Те надграждаха с всеки мач и си личеше добрата работа на спортно-техническото ръководството. Ел Маестро дойде с много негативизъм. Всички не успяхме да го приемем добре. Той се провали в първия си престой тук, но сега ЦСКА играе така, както феновете мечтаят. Представянето срещу Локо далеч надхвърляше стандартите на българското първенство, като цяло.

Показва ли Ел Маестро израстване в способностите си спрямо първия период? Изглежда по-спокоен и по-уравновесен...

Точно така. Той е по-спокоен, взема правилни решения, налучка много добре състава, което е изключително важно. Той се представя добре и трябва да му се даде положителна оценка и отношение. Той носи отговорността за ЦСКА. Следващите два мача обаче са важните. Локо Пловдив не е най-голямото мерило. Дербитата тепърва предстоят.

Влиза ли ЦСКА като фаворит в дербито с Левски?

С Левски никога не може да се избере фаворит. Двата тима играят добре. Левски също има 3-4-ма интересни футболисти и играят добре. Срещу Лудогорец мачът беше равностоен и „сините“ трябваше да вземат поне точка. Второто полувреме превъзхождаха Лудогорец в доста моменти и имаха своите положения. Очаквам мач на високо ниво. Феновете и на двата тима са лицето на българския футбол. От друга страна, и двете агитки имат търкания с ръководствата на ЦСКА и Левски, съответно. Аз искам това напрежение да се изчисти, но това ще се случи, когато клубът започне да бъде ръководен по съотвения начин, който приляга на такъв велик отбор.

Има ли развитие в управленското ниво в ЦСКА?

Не, тъпчем на едно място от 7-8 години. Сега тимът заигра добре, но на преден план е стадионът. Има напрежение между фенове и ръководство, след като вторите дариха 27 декара на общината, които щяха да се използват за тренировъчни бази за нашите деца. Изключително непрофесионално решение. Нашите деца няма къде да играят – захвърляме ги на улицата. Един път унищожиха „Червено знаме“, сега и „Народна армия“ искат да унищожат. Това е по-големият ми проблем, не мачът между Левски и ЦСКА. Той идва и си отива.

На какво се дължи това решение?

Неправилно решение на собствениците, които утре ще си тръгнат и ЦСКА остава на улицата. Знаете, че собствениците идват и си отиват, докато феновете остават, последните 20 години го доказаха. Апелирам феновете да защитават имотите на ЦСКА. Те са хората, които наистина милеят за ЦСКА. Непрофесионално е решението, повтарям. Отборът играе добре и по този начин се замазват важните неща в ЦСКА – стадионът и школата.

Чуваме, че има някои забавяния около стадиона. Очаквате ли скоро да започне истинският строеж?

Не знам какво забавяне може да има на общинско ниво, след като всичко отдавна е договорено. Има някаква жалба на един олигофрен, но това го има навсякъде и не може един човек да решава съдбата на такива неща. Не е сериозно. Необходимо е решение от всички замесени страни.

Още сме в ранен етап по отношение на битката за титлата, но смятате ли, че ще има още повече замесени тимове, отколкото през миналата кампания?

Битката отново ще е между ЦСКА и Лудогорец. Лудогорец 12 години ни показва как се управлява клуб и как се става шампион. Левски излезе да се оплаква, че съдиите и БФС им помагали. С какво им помагат, с това, че Левски не може да вкара от 3 метра ли? В цял свят се помага на силните и богатите. Направиха ми много неприятно впечатление тези коментари, след като именно Левски подари титлата на Лудогорец в края на миналия сезон.

Съдията свири добре, трябваше да изгони по един и от двата тима. Той остави по-свободна игра, с какво е попречил на Левски да вкарат два гола от 3 метра?

Така ръководството си спасява главата. Лудогорец имаше едно положение и вкара един гол. Това, че Левски има добри отношения с Лудогорец, е пределно ясно – много добри бизнес отношения, които винаги са против ЦСКА. Най-малко те трябва да коментират този мач.

Може ли ситуацията с подарената титла през миналия сезон да действа като допълнителна мотивация за ЦСКА в дербито?

Може, разбира се. Всички са наясно, че този мач беше даден на Лудогорец. При 2:1 за Левски треньорът побърза да си смени най-добрите си играчи, да не вземе да стане грешка и да се объркат нещата. Сега говорят за съдията – формено лицемерие, не е нормално. Не трябва да ревеш, а трябва да приемеш, че всичко се връща. Дано стане един хубав мач. Добре е, че се взе решение да се играе от 14:30 мачът. Надявам се да стане хубав мач и ЦСКА да вземе победа с 2:1. Дано от Левски не търсят оправдания в БФС отново. А за собствениците на ЦСКА давам съвет да не лишават клуба от това, което ни принадлежи от 100 години. Апелът е и към феновете – не правете компромиси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша