Футбол по време на коронавирус - кой кой е в първенството на Беларус

OFFNews 26 март 2020 в 14:28 5721 0

Футболното първенство на Беларус се радва на изненадваща популярност, след като се оказа, че единствено то се играе в Европа на фона на пандемията от коронавирус.

Президентът на страната Александър Лукашенко смята, че коронавирусът е масова психоза и предложи лечение - водка, сауна и селски труд. Така през миналата седмица се изигра първия кръг на първенството, тъй като в Беларус играят по системата пролет-есен. Утре, 27 март, стартират и срещите от втория кръг. В Беларус вече се шегуват, че новият носител на "Златната топка" този път ще е от тяхното първенство поради липсата на алтернатива. Макар да изглежда забавно отстрани, на самите футболисти не им е до смях, че трябва да играят, но нямат алтернатива, ако искат да изпълнят договорите си.

Нека да ви запознаем съвсем накратко с действащите сили в беларуското първенство, а и това ще ви помогне, ако решите да заложите на някоя от срещите.

БАТЕ Борисов - това е топ клубът на Беларус, нещо като нашия хегемон Лудогорец, който печели титлата в 13 поредни сезона, но през миналия я отстъпи и ще иска да се върне на трона. Клубът е подходящ за фенове от типа "глорихънтъри", каквито обикновено са тези на Байерн и Ювентус.

Динамо-Брест - Това е нов амбициозен проект, който наруши хегемонията на БАТЕ. През 2016 година клубът беше на ръба на фалита, но след това намери пари от Арабския полуостров. Цял свят заговори за Динамо-Брест, след като за треньор за кратко беше привлечен легендарния Диего Марадона.

Това се оказа рекламен трик, но си изпълни целта. Проблемите пред клуба не са малко, след като той беше напуснат в паузата между сезоните от няколко ключови фигури. Ако сте привърженик, който обича напрежението, то Динамо-Брест е вашия клуб.

Динамо Минск - Това е традиционния гранд на Беларус, който е печелил дори титлата в СССР. За последно обаче колосът от Минск е бил шампион през 2004 година. Това напомня малко на съдбата на Ливърпул, който не е печелил трофея от 30 години и сега, когато беше толкова близо, първенството в Англия спря.
Подходящ е за старомодни фенове, които обичат традицията.

Шахтьор Солигорск - Това е доста богат клуб, който е вечен претендент за титлата, като от 10 години насам не слиза под третото място. През този сезон в редиците му бяха привлечени силни футболисти като Александър Гутор например. Прилича на Борусия Дортмунд, който също все остава на малко от златото.

Енергетик-БГУ - Това е дързък отбор, който е на практика олимпийския отбор на Беларус и е към Беларуския държавен университет. Звездата на отбора е Жасур Яхшибоев, взет по наем от Пахтакор. В първия кръг той наказа на два пъти БАТЕ само за осем минути. Ако обичате истории от типа "Давид победи Голиат" - това е вашият тим.

Слуцк - типичен средняк, който нито изпада, нито се бори за нещо. Спонсор му беше местния захарен завод, но вече не е, след като шефовете му бяха обвинени в корупция. В отбора разчитат на много африканци.

Ислоч - Това е отбор, възникнал като аматьорски в село Новоселие през 2007 година, а през 2013 печели трето място на Купата на регионите под егидата на УЕФА и може да счита и за европейски медалист. През миналия сезон отборът завърши пети. Както се шегуват в Беларус - това е отбор за любителите на качествения саунд, тъй като на трибуните винаги има акордеонист, който надъхва футболистите с мелодиите си.

Това са основните "играчи" в първенството на Беларус. В шампионата участват още отборите на Смолевичи, Славия Мозир, Жодино, Городея, Неман, Витебск, Белшина, ФК Минск и Рух Брест, които също внасят колорит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови