Чистка в БФС: Михайлов изхвърлил 41 футболни клуба, които искат смяната му

Димитър Бербатов е имал среща с премиера Николай Денков и министъра на спорта Димитър Илиев по повод скандала

OFFNews 21 август 2023 в 15:39 5337 0

Бербатов
Димитър Бербатов.

Нови 41 аматьорски футболни клубове са били изхвърлени от редиците на организираните първенства. Това обяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов.

Именно поради тази причина той е имал днес срещи с министър-председателя академик Николай Денков и с министъра на спорта Димитър Илиев. Бербатов е запознал политиците с проблемите във футбола, както и в невъзможността да бъде повлияно по какъвто и да е начин на централата.

"Изключването и наказването на футболни клубове-членове на БФС продължава. Те са отстранени без никакво основание. На всеки нормален човек е ясно, че това е чистка. И това е заради това, че са се възползвали от правото си да свикват конгрес. Мотивите са уронване на престиж и общи обяснения. А всъщност това е една диктатура, защото те не получават дори елементарна възможност да упражнят правото си на глас. И самите клубове не са наясно, че са изключени. Някои от тях го научават в последствие или от зоналните и областни председатели", каза Бербатов.

Въпросното изваждане на 41-те клуба от редиците на БФС е станало на заседание на изпълнителния комитет на БФС на 23-и май. А Петър Величков – бивш член на управата и в момента част от екипа на Бербатов, дори обясни и технологично как е станало това. На самите членове на ИК не са били дадени имената на въпросните отбори за отстраняване, а Борислав Михайлов – след като е прочел протокола и мотивите, е изчакал точно две секунди преди да се произнесе, че няма гласове против.

"Аз днес имах среща с министъра на спорта, а преди това с министър-председателя. Искаме ММС да вземе отношение по този въпрос. Над 3000 деца са спрени да практикуват любимата си игра и това е заради желанието на някои хора да запазят властта си. Ощетените научават това от регистъра на ММС. И как играта да е справедлива? А ние искаме само честен двубой", разказа Димитър Бербатов, цитиран от БТА.

Той обяви и как БФС се опитва да контролира отборите, според него. Изключените клубове имат право да се пререгистрират и да влязат в първенството с нови съдебни документи и управителни съвети. Но според Бербатов, "това е тънката схема, за да не могат да гласуват на предстоящия изборен конгрес". Според Устава на БФС, новите членове на футболния съвет нямат право да участват в избори на футболно ръководство на централата преди да бъдат утвърдени от Конгрес.

"Призовавам и самите клубове да търсят варианти да огласят проблемите си. Защото за отстраняването им няма никакви реални причини. Основното е уронване на престижа, което означава единствено, че са участвали в онзи Конгрес, за който дори и съдът обясни, че не е нарушение", заяви Бербатов. "Очаквам държавата да даде мнение по въпроса. Министерството на спорта дава лицензите на федерациите. Но напълно шокиращо е как е изключена такава голяма бройка клубове. Сега 41 – с решение на изпълкома на 23-и май, а преди това 95. Смятам, че вече положението е нетърпимо. И на слепия му стана ясно, че думата е чистка".

Още преди началото на пресконференцията той каза, че иска експедитивност от медиите, защото бърза да гледа на живо българската шахматистка Нургюл Салимова.

"Тя е пример за решителност, за инат по правилния начин. Но много път има да извърви още до върховете, защото е много млада. Аз я познавам отлично, защото е лауреат на моята фондация. Отделете й време", призова бившият централен нападател на Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки