Бургер, чипс, паста и 8 бири! Дайте ни Арсенал

OFFNews 17 февруари 2017 в 12:12 5045 0

Коремът на най-големия мъж от най-малкия клуб в турнира за Купата на Англия се тресе от смях. Звукът се засилва, когато той се навежда на дивана в клубния офис, който му служи често и за легло.

Разкрива защо. "Издател ми направи странна оферта. Искаха да ме снимат гол. Само по ръкавици. Ще ме снимат така, че да не се вижда нищо, ако ме разбирате. Още се чудя дали да приема. Това е най-шантавото нещо в моя живот".

Големият мъж е Уейн Шоу, резервният вратар на Сътън Юнайтед, който е и треньор на вратарите в клуба, грижи се за игрището, пази нощем офиса и какво ли още не.

Тимът му излиза срещу Арсенал в петия кръг за Купата този понеделник. Шоу едва ли ще запише минута, тъй като няма такава в турнира досега. Но пък 46-годишният мъж привлича камерите повече от титулярите. 

Той е бивш продавач на сладолед, който приема с усмивка майтапите с теглото му. "Доведеният ми баща смята, че е доста подигравателно, но за мен си е просто забава. Ако това привлича вниманието към Сътън, добре е дошло", философства Уейн.

"Аз не правя нищо специално. Просто съм голям мъж, когото хората искат да видят. Ако не беше турнирът за Купата, нямаше да ги има и необичайните истории. А тази на Сътън е такава".

Вратарят е от забавните хора, които са пълни с истории след 30 години във футбола. "Не бях дори вратар като ученик в Саутхямптън. Помня, че бяхме на турнир в Швеция, като в състава играеше и Алън Шиърър. Само три месеца по-късно дебютира за първия отбор с хеттрик.

Аз преминах в Рединг, после в Бейзингстоук, накрая в Башли. Нямаше кой да пази и треньорът ми каза да купя чифт  ръкавици. Бихме 1:0 и оттогава съм вратар", обяснява големият мъж. Следват 20 години на обиколки в куп аматьорски клубове.

"Хората на терена внимават с мен, а и е за тяхно добро. На никого не му е приятно, ако всичките тези килограми скочат отгоре за висока топка", весел е Уейн, "Случи се на един мач с Флийт Таун. Скочих върху нападателя им и той остана да лежи на земята неподвижен. Направих се на умрял, иначе щяха да ме изгонят".

Естествено, вратарят не е пожален никога от феновете на съперника. Такъв е случаят от мач с Кингстониън. Още на загрявката запалянко на гостите започва да обижда Уейн. Шоу просто отива и му прасва един в лицето. Уволнен е от Сътън, но следващият мениджър го помилва и оттогава е верен на отбора. "Просто имах лош ден в работата", обяснява Уейн, "Обичайно е голям майтап, но понякога става доста лично".

В момента той се е посветил предимно на треньорство, макар че винаги е резерва и готов да влезе.  "Игрището ни се дава под наем през целия ден. Аз посрещам хората. После го почиствам, защото е изкуствено и остават боклуци. Понеже живея на юг, идвам да работя от понеделник до сряда, а в четвъртък тренирам. После се прибирам", обяснява вратарят.

"Гася осветлението в 22,00 часа и лягам да спя на дивана в офиса. Не знам дали е същото с момчетата от Арсенал. Ще ги питам", майтапи се Уейн, "Но обичам работата си. Преди това бачках 23 години като продавач на сладолед при моя чичо. Спрях наскоро, за да съм само в Сътън. Клубът ни е велик. Мениджърът, момчетата - все естествени хора сме се събрали".

Симпятагата дава пример с Джейми Колинс - капитанът, който вкара победния гол срещу Лийдс в предния кръг. "Какъв пич", възкликва той за Уейн, "Вечерта преди мача трябваше да се съберем за вечеря в 20,00 ч. Джейми обаче изгладня и към 19,00 ч. хапна бургер и чипс, като обърна две халби "Гинес". След 90 минути омете своята паста и пиле. След още 6 халби реши да си легне", продължава капитанът

"На сутринта в 7,30 не остави и троха от солидна порция английска закуска. Върна се да дремне, после направи още една закуска. Вечерта излезе и вкара гол на Лийдс. Велик пич, велик клуб", щастлив е Шоу на своя диван. "Колкото повече яде, толкова по-добър става. Това важи за всички ни", завършва Уейн.

Следващи в менюто са Арсенал!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови