Балъков: Днес щях да струвам 100 милиона евро

OFFNews 03 юни 2019 в 21:05 3417 0

Селекционерът на националния отбор по футбол Красимир Балъков коментира предстоящите мачове за представителния състав в квалификациите за Евро 2020. Той отговаряше на въпроси на фенове и журналисти, зададени чрез официалната страница на тима във Фейсбук. Легендарният бивш халф на "лъвовете" засегна куп интересни теми, а накрая с увереност заяви, че ако беше футболист в момента, то би струвал поне 100 милиона евро.

"Въпросът, дали може някой друг да ми реди състава, е излишен. Просто няма как да стане. Няма кой да ми реди състава. Не вярвам някой да го е правил при предишните треньори. Дискусии и различни мнения винаги е имало и ще има. Между треньори и ръководители няма начин да няма дискусии, защото в крайна сметка ние сме тук с една цел - да извадим най-доброто и да сглобим най-доброто, за да имаме успех. Това не значи, че някой ще ми реди състава. Последното решение е изключително мое и така ще бъде до последния ми ден.

Целта пред отбора е една-единствена - класиране за Европейското първенство. Знам, че това мое изказване може да ми забие 3-4 ножа след квалификациите. Аз съм винаги бил оптимист, не мога да бъда друг. Знам, че имаме шансове и ще дадем всичко от себе си. Освен Англия останалите отбори са малко или много на едно ниво. Нашият минус е, че дълго време не сме класирали. Трябва сега така да обработим нещата, така да се опитаме заедно със състезатели и ръководители, че да можем да грабнем този шанс и да го използваме.

Има футболист в българския национален отбор, който може да играе като Краси Балъков. Трябва да му дадем малко повече самочувствие, да се събуди. Това е Тошко Неделев. Абсолютно инстиктивен и качествен играч, който ако малко още поработи за себе си, може да стигне нивото, което ние с Данчо Лечков демонстрирахме за националния. Всичко зависи от него.

Ние бяхме една генерация с невероятно чувство за хумор. Къде на хумор, къде наистина аз вярвах в това, което можехме да играем. Този оптимизъм се показваше на зеления терен. В тази ситуация, вече като селекционер на националния отбор, мога да кажа отново - ние няма какво да губим. Вече 15-16 години не сме се класирали, така че този оптимизъм ще се опитам да го предам на футболистите. Работим вече 4-5 дни заедно. Ще има доста промени. Експерименти с млади таланти като Кун Теменужков, Илия Груев-младши, Калоян Кръстев, Преслав Боруков и Петко Христов?

Тези футболисти всичките са в разширения състав на националния отбор. За в бъдеще могат да бъдат извикани. Наблюдавани са във всеки момент, когато сметна, че е необходимо. Казах вече, че националният отбор ще бъде една смесица от опитни и млади футболисти. Така ще бъде и за в бъдеще. Няма никакво значение дали са родени в чужбина или са родени тук, а играят в чужбина. Всичко зависи от тях и от нашето наблюдение, от това какво ще видим в тяхното развитие. Когато трябва и когато може, ще даваме шанс на млади футболисти да бъдат с нас, дори и да не вземат участие в мачовете.

Имаме право на 23-има играчи плюс още един. Аз казах, че винаги ще викам 24-има. Има достатъчно място за младите. Има много истини по този въпрос, както и много пътища, по които да стигнеш там, където искаш. В момента съм заложил на това да извикам по-опитните вратари, защото имаме минимален шанс за класиране. Нека минат тези две квалификации. Вече в следващите не знам, може да бъде друг начин на подреждане при вратарския пост.

Мартин Камбуров в националния отбор? Не мога да кажа дали би помогнал. Разбира се, той е един изключително опитен футболист, с много мачове в Първа лига, както и с много голове. Той много, много отдавна не е викан в националния отбор. За момента смятам, че това, което съм повикал, е окей и възможно най-доброто, което можем да вземем. Капитанът Ивелин Попов е един от малкото ни играчи, които разполагат с изключително голям опит. Той има много голямо влияние в отбора като авторитет. Ще намерим най-доброто му място - той може да играе на 3 позиции - и сме говорили с него. Той може да поведе отбора по най-добрия начин. Нека не се притесняват за Ивелин, всичко е окей. Аз имам една рецепта, която спазвам в продължение на много време. Един от моите любими треньор - Жозе Моуриньо - в момента няма работа. Хосеп Гуардиола продължава да работи. Юрген Клоп, Гуардиола, Моуриньо - това са тримата, които са различни по стил, но заедно съчетават перфектния треньор. Ако има как от тези тримата да направиш един треньор, то той ще произведе топ футбола, който да се играе в света.

Дали ако бях футболист днес, щях да струвам 100 милиона? Да. Когато имах договор в Щутгарт, за да ме откупят оттам, имаше клауза за 70 милиона. Това беше 2001 година. Сега сме 2019 година. Предполагам, че с 30 милиона цената ми би се качила нагоре", каза Балъков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови