Европа на икономическото равенство

Йорданка Петрова 30 май 2024 в 13:18 541 0

Снимка Евранет

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.

Една от основните причини, специално за различията между държавите, е историческият контекст, смята Сабрина Калъчова - ръководител на информационен център "Европа Директно"- Видин.

Александрас Изгородинас, икономист в банка Citadele, подчертава, че ЕС трябва да се фокусира върху развитието на иновации, за да бъде в крак със САЩ. Този подход може също да помогне за справяне с икономическите различия между различните държави членки на ЕС.

Един от начините да се осигури равенство в доходите е като направим една минимална заплата за целия ЕС, която да отговаря на минималните нужди на всички хора и тук опираме до това кои са минималните нужди, защото те навсякъде са различни, казва Красимир Кирилов - председател на Видинската търговско-промишлена палата.
Единственото бъдеще на Европа е обединена Европа на равноправни партньори, заявява политическият анализатор Любен Добрев.

Мирослав Людмил е политолог. Като млад човек е избрал да се реализира в София. Смята, че ЕС е направил изключително много за напредъка за цялата европейска общност, но със сигурност има още какво да се работи в тази насока - да се предлагат различни икономически политики, финансови инструменти, които да допринасят за личностното, кариерното, успешното реализиране на пазара на труда особено на младите хора.
Малина Башлийска е председател на Съюз на пенсионерите 2004-обединени. Според нея Европейският съюз може да помогне да се повиши покупателната способност, ако имаме евродепутати, които защитават интересите на България.
Според Ана Гуимараеш - собственик на магазин в Португалия, ставаме все по-бедни и по-бедни не само в Португалия, но и в цяла Европа.

Огняна Найденова е учител по английски език в град Лом. Не може да каже, че има по- добър живот от родителите си, въпреки че учителската професия се води като една от сигурните професии и осигуряваща среден стандарт на живот. Смята, че е рано въвеждането в България на обща валута.

Димитър Тодоров е от Видин, учител по български език и литература. Според него българският лев трябва да бъде защитен чрез валутния борд. Видин е на последно място във всички статистически данни за Европа и, според него, е необходимо хората да усетят, че работи системата на грижа за регионите.

Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх