Германските партии получават от държавата по 0,85 евро за глас

Колко е държавната субсидия за един действителен глас и на какви приходи имат право германските партии? Правила има, но има и нарушения. Принципно на глас се полагат по 0,85 евро държавна субсидия.

DW Последна промяна на 16 юни 2019 в 09:33 3785 3

Снимка Wikimedia

С оглед на високата отговорност, която носят политическите партии, "произходът на техните средства и начинът, по който те се използват, трябва да бъдат обществено достояние" - е записано в германската конституция. Поради това парламентарно представените политически сили ежегодно представят подробни доклади за своите финанси, които впоследствие се проверяват и оповестяват от председателя на Бундестага.

От аферата "Флик" до аферата "Мойтен"

Законодателите са се постарали да осигурят на партиите икономически възможността да оказват влияние – за да не зависят от големи външни спонсори. А в случай, че все пак имат такива – те са длъжни да ги обявят. Задължително е и изискването за стриктно отделяне на партийните от държавните финанси – с цел партиите да не стават зависими от благоволението на управляващите.

Има обаче редица случаи, които показват, че това не винаги се получава – например аферата "Флик" (десетки хиляди марки подкуп, платени от концерна "Флик" на депутати от всички парламентарно представени партии през 80-те години) и аферата с нелегалните "черни каси" на Християндемократическия съюз (ХДС) през 90-те.

В центъра на най-актуалната афера с нерегламентирано облагодетелстване е партията „Алтернатива за Германия“, чийто лидер Йорг Мойтен явно е приел една швейцарска рекламна агенция да му направи кампания срещу 90 000 евро на местните избори през 2016-а година в провинция Баден-Вюртемберг. Скандалът се разчу около последните европейски избори, без обаче да смути Мойтен: не бил направил нищо нередно и имал чиста съвест, твърди той, понеже не ставало дума за дарение.

Партиите в Германия печелят и от продажби, и от наеми

Един от основните източници на финансиране за германските партии е членският внос, възлизащ на около четвърт от всички получавани средства. Даренията заемат второто място - с 15 процента. Въз основа на Закона за партиите, те взимат ежегодно държавни субсидии, чийто размер зависи от получените на регионални, национални и европейски избори гласове и покрива към една трета от партийните разходи. От 2012-а година насам съществува горна граница за общото партийно финансиране от страна на държавата - последно 193,6 милиона евро за тази година.

Иначе отпусканата годишно сума за получен глас вече е 0,85 евро, а за първите четири милиона взети гласове сумата е 1,03 едно евро (според последната актуализация на цифрите от май т.г.). Правото да получат субсидии имат тези партии, които са взели десет процента от гласовете в съответния избирателен район. А когато получат дарения, политическите сили взимат от държавата по 0,45 цента за всяко предоставено евро - но само ако общата сума на дарението не надхвърля 3 300 евро. С други думи - ако някой дари толкова, държавата слага още 1 500 евро отгоре.

За да стане част от системата на частично държавно финансиране, съответната партия трябва да е получила най-малко 0,5 процента на последните избори за Бундестаг или за Европейски парламент, а за местни избори бариерата е едно на сто. Тези изисквания важат за всички, освен за партиите на националните малцинства.

Партиите в Германия имат и правото да се финансират от икономическа дейност – от различни организирани прояви, както и от отдаването под наем на имоти или земя. Този вид приходи покриват около 7 процента от общите. Принципно приходите на партиите от членски внос и дарения би трябвало да надхвърлят държавната субсидия – изискване, което затруднява най-вече малките партии, ако отпусканите държавни пари за получени гласове са повече от собствените им приходи.

Повече прозрачност

Прозрачността на партийното финансиране в Германия като цяло не е достатъчна - този упрек редовно се отправя от различни организации като „Трансперънси интернешънъл, които се борят срещу корупцията. Една от основните критики е, че в Германия големите дарения се оповестяват пред председателя на Бундестага едва от 50 000 евро нагоре. Освен това се препоръчва анонимните дарения да бъдат отменени изцяло.

От името на ръководството на Зелените Брита Хаселман заяви, че има нужда от по-ясни законови правила за партийното финансиране. Даренията - според нея - би трябвало да се обявяват още от 5 000 евро нагоре, а не чак от 50 000. От Партията на свободните демократи са за горна граница от 10 000 евро, а позицията на социалдемократите е, че най-важно е администрацията на Бундестага да разполага с достатъчно възможности, за да контролира процесите.

Текстът е публикуван в "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1100

3

опетков

17.06 2019 в 11:50

В Германия гласуващите са десетки милиони, така че нещата са несъпоставими с България. При тях 0.85 евро са повече от нашите 11 лв. Проглушихте ни ушите с тези субсидии. Вземайте ги, но вършете това, за което народът ви избира. Управлявайте прозрачно, крадете по-малко.

13409

2

мнение от IP

17.06 2019 в 08:24

15% от членски внос...Къде в България ще се намерят хора да плащат. То затова партиите си взимат и субсидия и от неподкрепящите никого.

5915

1

stoyiv

16.06 2019 в 09:53

Хм... А парите на фондации от рода на "Конрад Аденауер", "Хайнрих Бьол", "Роза Люксембург" и прочее? Тях не ги ли броим?!