Знакови паметници в София осъмнаха опаковани

16 февруари 2013 в 14:56 4617 3

Опакованият паметник на Васил Левски. Снимка: БГНЕС
Опакованият паметник на Васил Левски. Снимка: БГНЕС

Три от знаковите паметници на София - на Васил Левски, на Патриарх Евтимий и Руски паметник,осъмнаха днес опаковани в бели платнища с огромен син въпросителен знак на тях. 

Акцията се оказа нетрадиционна кампания за набиране на средства за детски образователен център към Националния исторически музей по проекта „Учене чрез преживяване за деца”.

Снимки на опакованите паметници обаче предизвикаха противоречиви реакции и всякакви предположения в социалните мрежи. 

Най-често хората се възмущаваха от опаковането на паметника на Васил Левски и то дни преди отбелязването на 140-ата годишнина от гибелта му.

Заради тази реакция днес по обяд паметникът беше разопакован. 

Пред всеки един от опакованите паметници имаше и въпрос. До паметника на Левски въпросът беше "Защо паметникът е издигнат на това място?", пред този на Патриарх Евтимий - "Чия столица е защитавал този патриарх?", а на Руски паметник въпросът беше "Защо този паметник е руски?"

Част от предположенията в социалните мрежи свързаха опаковането на знаковите паметници с насрочения за тази вечер Луков марш, организиран от Българския национален съюз на Боян Расате. 

"Повечето дарителски кампании са тъжни, реферират към съвестта на гражданите. Нашата кауза е по-различна – ние искаме да учим децата по по-различен начин, да имат по-качествено образование.

Решихме, че няма да използваме стандартния подход, а по-скоро ще напомним на хората какво е историята и да видим до каква степен те знаят собствената си история", каза пред "Фокус" Ива Петрова  от Фондация „Помощ за благотворителността в България", която организира кампанията за набиране на средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!