Жители на "Младост" се вдигат на бунт срещу Митко Пайнера

OFFNews 07 август 2013 в 10:06 13800 21

Митко Димитров, по-известен като Митко Пайнера, собственик на телевизия
Митко Димитров, по-известен като Митко Пайнера, собственик на телевизия "Планета". Снимка: БГНЕС

Жители на столичния квартал "Младост" 4 се вдигат на протест срещу строежа на сграда, собственост на бизнесмена Димитър Димитров-Пайнера.

Конфликтът тлее от месеци. В средата на юли стана ясно, че градоустройственият план на квартала е приет без дебат, а това доведе до отрязване на достъп до блок с 300 жители в него, съобщава БНТ.

Собственикът на звукозаписната компания "Пайнер" е започнал строителство върху спорен терен, чиято собственост не е уредена. Върховният съд отсъжда спора в полза на Роза Апостолова, която притежава част от терена. Въпреки това строежът не е спрян, а отношенията на жената с инвеститора не са уредени. 

"Ние имаме спор за земята, а те започват да строят на нея. Имаме болно внуче, което се нуждае от лечение в чужбина и разчитахме на тази земя", разказа пред БНТ Апостолова.

Според жители на квартала институциите са напълно глухи за жалбите им и все още нямат отговор на първия си сигнал, подаден на 8 юли тази година. Първият си протест те проведоха още на 13 юли. Според протестиращите Митко Пайнера е заградил 6 декара площ с метални платна, като не е търсил засегнатите от строителството. "За такива като него очевидно е по-изгодно да си правят каквото решат… и се получава пълна анархия", коментира тогава пред БГНЕС Денко Лазаров, който живее в съседство до строежа.

Главният архитект на София Петър Диков се е ангажирал да предприеме мерки, за да освободи достъпа до блокирания 482 блок, който е в близост до строежа на "Пайнер" ООД. Това обаче ще отнеме поне 2- 3 месеца. В същото време тече дело за собствеността на част от терена на строителния обект. 

"В края на миналата седмица съм разговаряла със строителя и стигнахме до споразумение. Има съседен общински парцел, който не е малък. В една част от този парцел те ще строят паркинг, а в останалата част те за своя сметка ще направят един хубав парк", коментира пред БНТ кметът на район "Младост" д-р Цвета Авджиева. От своя страна шефът на строителната фирма арх. Пламен Мирянов пък заяви, че за първи път разбира, че ще строи подземен паркинг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!