Жена оглави ДКЕВР

13 февруари 2013 в 11:06 2671 4

Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС
Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС

Юлиана Иванова ще бъде новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това обяви днес премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на кабинета. Иванова е бивш служител на германската компания RWE, която се отказа от АЕЦ "Белене" при предишното правителство. Тя ще довърши мандата на подалия оставка Ангел Семерджиев и ще е на поста до ноември 2015-а година.

Премиерът Борисов възложи на новия шеф на регулатора да отиде в Народното събрание и да разговаря с парламентарните групи, а до следващата сряда Иванова трябва да докладва на правителството за възложена ѝ още днес проверка от премиера Борисов. Той разпореди на Иванова комисията да бъде подменена и да бъде направена преценка на всеки един от членовете. Борисов поиска и отнемане на лицензи и солени глоби, ако в сметките за ток и парно са слагани "джипове и командировки". Премиерът разпореди, ако бъдат констатирани подобни нарушения, да се сезира и прокуратурата.

"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции. Обещал съм на ВМРО да отговоря на тяхните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", заяви премиерът.

"Отивай и почвай веднага. Кредит на доверие - 20 дни", каза Борисов. 

Премиерът каза още, че ексшефа на ДКЕВР е трябвало да го "омете" още преди година заедно с енергийния министър Трайчо Трайков.

На 30 януари правителството освободи Ангел Семерджиев от поста председател на комисията и определи на члена на ДЕКВР Андон Роков да ръководи държавния регулатор до избирането на титуляр. До смяната се стигна след забавяне в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което бе причина Европейската комисия да сезира съда на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови