Защо поскъпват горивата

Елица Мартинова 12 юли 2012 в 08:28 2440 2

Цената на петрола удари дъното, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Цената на петрола удари дъното, Снимка: ЕРА/БГНЕС
В навечерието на отпускарския сезон се появи още едно пропукване в бюджета на българина. За по-малко от седмица цените на горивата се вдигнаха значително.

От 6 юли насам цената на А95 се повиши с 8 ст., от 2,47 лв. на 2,55 лв. Същото е поскъпването и на високооктановия А98, за който вече ще плащаме 2,71 лв. за литър.

Скокът на дизела е дори по-голям – 9 ст., и горивото вече се продава за 2,58 ст. за литър.

Най-евтина по традиция остава газта, но нейната цена също е нараснала с около 4 ст. за литър.

Причините за загадъчното ценообразуване на петрола са сложни. Основната от тях е, че нефтът вече не се разглежда само като суровина. Особено през последното десетилетие той вече е финансов актив, подобно на цветните метали, откъдето идва и прозвището му „черно злато“. Тъй като петролът се е превърнал в средство за икономически контрол, цените му често зависят от политическата ситуация в света.

За 12 години петролът е поскъпнал четворно

В началото на XXI век един барел се котира приблизително за 20 долара на барел.

В момента цената на черното злато е около 85 долара. Това значи, че за последните 12 години суровината е поскъпнала четворно.

Всяко поскъпване на горивата по традиция предизвиква един въпрос: от какво зависи цената на петрола?

Въпросът с ценообразуването на петрола е изключително комплексен. Освен от традиционните фактори като търсене, предлагане и запаси, международният пазар на суровината все повече се влияе и от странични обстоятелства.

От значение са състоянието на световната икономика, инфлацията, вътрешнополитическата ситуация на страните-производителки, котировките на доминиращите валути, както и военната обстановка в света.

В периода 1930-1960 г. цените на петрола са били стабилни – котировките са варирали между 1 и 2 долара за барел.

По това време стойностите на пазара са се определяли от международния нефтен картел. Негови членове са били т. нар. „седем сестри“ - две европейски и пет американски компании.

През този период цените на петрола са зависели пряко от системата Бретън-Ууд, фиксираща курсовете между националните валути на страните.

Ценообразуването в ръцете на ОПЕК

В началото на 70-те години обаче ситуацията на петролния пазар коренно се променя. Ценообразуването попада в ръцете на ОПЕК. В тази организация се включват страните, които по това време държат повече от половината производство на петрол в света.

В резултат на това само за няколко години цената на нефта нараства шест пъти и започва да варира.

Към 80-а година цената на барел достига рекордните 40 долара. Основната причина за това е началото на войната между Иран и Ирак.

В средата на десетилетието настъпва друг пик в цените на петрола, показателите тогава обаче тръгват стремглаво надолу. Падането на котировките се дължи на удвоения добив на Саудитска Арабия. Един барел тогава се търгува между 10 и 30 долара.

В този порядък е цената, с която петролният пазар посреща новото хилядолетие.

Прогнозите в началото на века са, че към края на първото десетилетие един барел ще се търгува между 25 и 30 долара. В действителност стойностите бяха повече от 2 пъти по-високи.

Съществуват няколко пикови момента в цените на петрола от началото на века.

След 2000 г. заради подема на развиващи се икономики като Китай, Израел, Южна Корея суровината става все по-търсена. Към момента техният дял в световното потребление надвишава 20%.

Българските пазари

Българските пазари на течни горива реагират на международната ситуация. В рамките на месец май 2000 г. цените се променят четири пъти и скачат от 1,48 лв. на 1,66 лв. за А 98, от 1,24 на 1,41 лв. за А 95 и от 0,96 лв. на 1,02 лв. за дизела.

Най-ниската цена на суровината за новото столетие е отчетена през декември 2001 г. Тогава един барел се търгува за около 16 долара.

Понижението се усеща и на пазара на горивата у нас.

През октомври 2001 г. цената на А 98 поевтинява с 5 ст., от 1,51 лв. на 1,46 лв. Понижението при А 95 е още по-високо – от 1,43 лв. на 1,35 лв. При дизелът промяната е от 1,19 лв. до 1,15 лв. за литър.

В средата на декември има още едно понижение с по 4 ст. за А 98, А 95 и дизела.

От началото на 2002 г. обаче цените тръгват нагоре и дори при най-сериозните спадове в котировките не достигат цена под 20 долара за барел.

Пикът в цялата ценова история на петрола настъпва в средата на 2008 г., когато един барел се търгува за 147 долара за барел.

По това време цената на най-масовия бензин у нас – А 95, е 2,40 лв. А 98 струва 2,60 , а дизелът – 2,58 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!