Заплатите в енергетиката сред най-високите в страната

Александра Маркарян 14 февруари 2013 в 16:14 3926 1

Ток, Снимка: БГНЕС
Ток, Снимка: БГНЕС

Средните заплати в енергетиката са сред най-високите в страната.

Това става ясно от данни на НСИ.

Заплатите на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН), на НЕК, АЕЦ, всички ТЕЦ са включени в икономическа дейност "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия". През 2012 г. средната заплата там е била 1561 лева.

По-високи в края на 2012 г. са били само средните заплати в икономическа дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1832 лева. Тук се включват: издателска дейност; производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика; радио- и телевизионна дейност; далекосъобщения; дейности в областта на информационните технологии и информационни услуги.

За 2012 г. все още няма детайлна разбивка за "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия". От НСИ обаче изпратиха до OFFNews данните за 2011 г. От тях е видно, че от трите подгрупи:  "Производство, пренос и разпределение на икономическа енергия"; "Производство и разпределение на газообразни горива по газоразпределителни мрежи" и "Производство и разпределение на топлинна енергия" най-високите заплати са в първата група - 1548 лева при средна заплата за групата 1467 лева.

В "Производство и разпределение на газообразните горива по газоразпределителни мрежи" средната заплата е била 1164, а в "Производство и разпределение на топлинна енергия" - 949 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови